Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Wat zijn de beste koffietentjes om te studeren?

Gepubliceerd: 5 September 2017 • Leestijd: 3 minuten en 15 seconden • Beeldreportage Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Thuis of op school studeren is niet voor iedereen weggelegd: te druk, te veel prikkels en afleiding. Veel studenten trekken daarom door de stad op zoek naar een fijne plek om te leren. Pommeline, Laurens, Arjan en Laura delen hun favoriete stek.

Een leeg hoofd

Laurens van den Ende (22)

Vierdejaars commerciële economie
Studieplek: Sajoer Juice Bar & Café, Botersloot 46
Duur studiesessie: twee tot drie uur
Kost dat: meestal 6 tot 7 euro

‘Ik studeer niet per se beter buiten de deur. Het gaat mij om de afwisseling. Door af en toe van studieplek te wisselen, maak ik mijn hoofd leeg en dat voelt prettig.

‘Sajoer is een leuk tentje. Je kunt er prima studeren. Als ik er kom, zijn er ook altijd andere mensen aan het werk. Daardoor kan ik me er goed concentreren. Er is wifi, er zijn stopcontacten en lekkere sapjes en bowls.

‘Als ik midden in mijn blok zit, doe ik dit ongeveer een keer in de twee weken. Maar in mijn toetsweek zit ik er toch wel twee keer per week.’

De liefde tussen Laurens en Sajoer kwam van twee kanten. Inmiddels heeft Laurens ook een bijbaantje bij de slowjuicers.

 

Koffie en studiepunten scoren

Laura Bunschoten (21)

Tweedejaars lero Duits
Studieplek: Coffeecompany, Eendrachtsplein 2
Duur studiesessie: drie tot vijf uur
Kost dat: gemiddeld 7 euro

‘Hier heb ik mijn beste samenvattingen gemaakt. Op mijn kamer lukt me dat minder goed. Toen ik nog thuis woonde, vond ik het ook al lastig om geconcentreerd te leren. Mijn ouders hadden een studeerkamer ingericht waar verder niks stond. Dat hielp wel iets. In Rotterdam zoek ik het buiten de deur.

‘Omdat ik hartje centrum woon, ben ik omgeven door fijne cafés met wifi en stopcontacten. De Coffeecompany is mijn favoriet. Het is hier rustig en relaxed. Je wordt niet weggekeken als je maar één koffie neemt. Elk weekend zit ik hier wel drie tot vijf uur. Tussendoor ga ik even naar de supermarkt of de Velvet om te zien welke platen uit zijn.

‘Ik ga niet elke studiedag naar een koffietentje. Daar heb ik het geld niet voor. Maar de zeven euro die het me gemiddeld kost, verdien ik terug met studiepunten.’

 

Na vier uur is het op

Arjan Klaassen (22)

Tweedejaars verpleegkunde
Studieplek: Douwe Egberts Café, Stationsplein 25
Duur studiesessie: vier uur
Kost dat: 1 kopje koffie

‘Een stopcontact en gratis wifi, dat is alles wat ik nodig heb. Thuis ben ik natuurlijk ook voorzien, maar daar kan ik me moeilijker concentreren en motiveren. Als ik buitenshuis studeer, ga ik er vier uur lang echt goed tegenaan. Daarna is het op. De aanwezigheid van andere studenten motiveert me om in de flow van het leren te komen.

‘Een café is fijn, maar ik kom ook graag in de bieb of het Polakgebouw van de Erasmus Universiteit. Enige nadeel is dat je daar al vroeg voor de deur moet staan om een zitplek te bemachtigen. In het Polakgebouw heb je als HR-student ook geen gratis wifi. Ik maak dan altijd een hotspot aan via mijn eigen mobiele netwerk.

‘Toen ik nog op het mbo zat, deed ik dit niet. Ik moest vooral verslagen maken en die tikte ik thuis op mijn bed. Nu ik ook echt kennis in mijn hoofd moet krijgen, werkt dat niet meer. Daarom vind je me tijdens toetsweken altijd buiten de deur.’

 

Opladen met linzensoep

Pommeline van Vliet (27)

Vierdejaars lifestyle
Studieplek: Bazar, Witte de Withstraat 16
Duur studiesessie: drie uur
Kost dat: gemiddeld 10 euro, soep is 5,75 euro

Pommeline woont met haar vriend in Scheveningen waar ze samen een surfschool runnen en haar dagelijkse ‘salt water therapy’ op een steenworp afstand voorhanden is. Rotterdam is haar studiestad. ‘Soms is het fijn om de schooldag te breken en wat te eten, terwijl je tegelijkertijd aan school werkt. Voor mij kan dat goed bij Bazar. Ik kom hier voor de sfeer en voor het lekkere eten. Ik heb veel gereisd. Zo ben ik met mijn moeder in een camper naar Mauritanië getrokken. Bazar roept het gevoel aan die reizen op, door de oriëntaalse inrichting en het eten.’

Het is misschien geen standaard studiecafé met stopcontacten bij elke tafel, maar dat heeft Pommeline ook niet nodig. ‘Mijn laptop heeft zo’n sterke batterij dat ie het wel drie uur zonder stroom volhoudt. Ondertussen kan ik me opladen met de linzensoep, want op een goed gevulde maag werk ik een stuk beter.’

Tekst: Esmé van der Molen
Fotografie: Anne Hospers

Meer fijne studieplekken

StationsHuiskamer
Hal Rotterdam Centraal
Free wifi? Ja.
Stopcontacten? Ja.

Baker & Moore
Westblaak 147
Free wifi? Ja
Stopcontacten? Ja, op de bovenste verdieping aan de werktafel.

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
Free wifi? Ja.
Stopcontacten? Ja.
Open: di-vr 10.00-17.00 u.

Je kunt een gratis studiepas aanvragen, zodat je geen museumkaartje hoeft aan te schaffen.

Centrale Bibliotheek
Hoogstraat 110
Free wifi? Ja
Stopcontacten? Ja.
Open: ma 13.00-20.00u. Di-vr 10.00-20.00 u. Za10-17 u. Zo 13.00-17.00 u.

Polakgebouw
Erasmus Universiteit
Free wifi? Nee. Als je internet wilt, moet je zelf een wifi hotspot aanmaken.
Stopcontacten? Ja
Open: ma-vr 8.00-24.00 u. Za-zo 10.00-21.00 u.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Wat zijn de beste koffietentjes om te studeren?

  1. Misschien goed om te weten, op de Erasmus Universiteit kun je wél op de Eduroam WiFi. Dit kun je doen door in te loggen op eduroam met @student.hr.nl (of @hr.nl, dat weet ik even niet zeker) en je wachtwoord. Probeer het eens 🙂

  2. Om op @Student ‘s verhaal aan te haken, naast locatie Kralingse zoom zit het zogenoemde ‘Polak’ gebouw van de Erasmus Universiteit. Is een gebouw volledig toegewijd aan het bieden van een rustige leeromgeving, en zeker een goede plek om te komen voor je rust.

  3. Niet vergeten. Nine bar, CitizenM, Heilige boontjes, Booon, Westerkaatje en waarschijnlijk de beste koffie van Rotterdam: Hopper Noord.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top