ABP stopt met beleggen in tabak en kernwapens
Gepubliceerd: 15 January 2018 • Leestijd: 1 minuten en 7 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Het ABP, pensioenfonds voor de overheid en het onderwijs, wil zijn aandelen in tabak en kernwapens binnen een jaar van de hand doen. Totale waarde: 3,3 miljard euro.
Vorig jaar nog riep bestuursvoorzitter Jos Aartsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen het ABP op te stoppen met beleggingen in de tabaksindustrie. Hij sprak namens de zeventigduizend medewerkers van de acht universitaire medische centra in Nederland die verplicht zijn aangesloten bij het ABP. ‘Wij schamen ons’, aldus Aartsen.
‘Veranderingen in de samenleving vormden aanleiding’
Het ABP was toen niet bereid te stoppen. ‘Als pensioenfonds is het onze eerste taak om onze 2,9 miljoen deelnemers van jong tot oud van een goed pensioen te voorzien’, liet een woordvoerder destijds weten. De meningen over het onderwerp zouden verdeeld zijn.
Maar nu haalt het ABP alsnog bakzeil. ‘Beleggingen in tabak en kernwapens waren al langer een dilemma voor ons. Veranderingen in de samenleving, ook op internationaal niveau, vormden de aanleiding om het onderwerp opnieuw op de agenda te zetten.”
ABP houdt nog wel een slag om de arm
Het pensioenfonds gaat strengere criteria hanteren voor zijn beleggingsbeleid, maar houdt nog wel een slag om de arm. Want alleen als een beleggingsproduct aan géén van de vier nieuwe criteria voldoet, ‘zou dat kunnen leiden tot uitsluiting’.
In het verleden is er volgens het ABP goed rendement behaald op tabak en kernwapens, maar het pensioenfonds verwacht dat dit in de toekomst minder zal worden. Bovendien leveren andere beleggingen ook veel op.
De Alliantie Nederland Rookvrij, een initiatief van onder meer KWF, Longfonds en de Hartstichting, is blij met de beslissing. ‘Wij feliciteren ABP met deze belangrijke stap en het nemen van deze leiderschapsrol’, aldus voorzitter Floris Italianer. ‘Wij roepen andere leiders in de samenleving, zoals bestuurders van andere financiële instellingen, dienstverleners en supermarkten op om dit voorbeeld te volgen.’
HOP, Irene Schoenmacker
Het feit alleen al dat dit pensioenfonds belegt in kernwapens en tabak is veelzeggend. De vraag is echter waar het ABP dan nog meer ons geld in wegzet. Het argument om te stoppen lijkt nog meer te maken te hebben met te behalen rendement dan een principiële keuze. Ík zou het overigens ook niet prettig vinden als ik na mijn 70ste pensioen geniet, omdat mijn pensioenfonds ook geld zou hebben verstrekt aan milieubelastende bedrijven, fabrieken waar kinderen werken, de bio-industrie of industrieën die andere wapens produceren. Maar helaas zit ik aan het ABP vast…
Ik vind dit een goede zaak, maar laten we niet vergeten dat het ABP door haar omvang niet zo eenvoudig ethisch kan beleggen. Met € 396 miljard staat het op de vijfde plek in de wereld. Maar er is geen ongelimiteerd aantal duurzame aandelen/obligaties/projecten beschikbaar waar ze geld in kunnen stoppen. Ze zullen moeten spreiden om het risico te beperken en als ze dan ook nog eens heel streng gaan kijken naar duurzaamheid en andere ethische factoren, blijft er (denk ik) te weinig plek over voor al die miljarden. Ik heb dit zien gebeuren bij het Groenprojectenfonds van de ASN Bank. Dit fonds is door de overheid officieel als groene belegging is aangemerkt en daardoor (en om belastingtechnische redenen) erg populair. Heel 2017 was dit fonds dicht voor nieuwe inleg, omdat er onvoldoende nieuwe projecten waren om het geld in kwijt te kunnen. Deze projecten moeten aan strenge eisen voldoen, dus de ASN Bank is heel selectief, maar als er dan geen projecten zijn die voldoen, kunnen ze niet meer geld accepteren. Het ABP heeft deze keuzevrijheid niet, zij kan haar fonds niet dichtgooien, want de pensioenpremies blijven binnenstromen. Daarom denk ik dat het ABP te groot is om al haar geld te stoppen in ethisch verantwoorde beleggingen, hoe graag ik dat als deelnemer aan het fonds ook zou willen.