Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

9 vragen over het bindend studieadvies

Gepubliceerd: 19 September 2018 • Leestijd: 4 minuten en 26 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Eerstejaars moeten verplicht een aantal punten halen om door te mogen naar het tweede studiejaar. Hoe zit het precies met het ‘bindend studieadvies’ (bsa) en waar moet je dit jaar op letten?

 

1. Hoeveel punten moet ik halen in jaar 1?

Het eerste jaar van je studie heeft een onderwijsprogramma van 60 studiepunten. In een ideale wereld haal je die 60 punten allemaal voor het einde van het collegejaar. Maar lukt dat niet, dan moet je minimaal 48 studiepunten (ECTS) hebben gehaald om door te mogen studeren aan je opleiding. Dit geldt voor alle bacheloropleidingen (voltijd, deeltijd en duaal) én voor alle tweejarige associate degrees (Ad’s).
Voor drie HR-opleidingen geldt een andere bsa-norm: bij small business en retail management en commerciële economie van COM moet je alle 60 punten in jaar 1 halen. Bij de opleiding industrieel product ontwerpen (ipo) zijn het er 52.

2. Waarom is de bsa-grens niet overal op de HR hetzelfde?

Hogescholen en universiteiten mogen volgens de wet zelf bepalen welke bsa-grens ze hanteren. Lange tijd gold bij alle HR-opleidingen dezelfde norm, maar bij COM en ipo voerden ze belangrijke onderwijsvernieuwingen in. In combinatie met een nieuw curriculum, het beperken van herkansingen, de mogelijkheid tot compenseren en/of het wegnemen van concurrentie tussen vakken, was behoefte aan een hoger bsa om studenten een nu-of-nooitgevoel te geven. De gedachte daarbij was dat dit tot een lagere uitval zou leiden.

3. Mag ik na mijn bsa terugkomen of starten aan een andere HR-opleiding?

Het antwoord is ‘misschien’. Één jaar (of later) na je negatieve bsa mag je één keer een verzoek indienen bij de directeur van je onderwijsinstituut om opnieuw te starten. Je moet dan een goed verhaal hebben: waarom denk je dat je het nu wél kan halen? De directeur neemt vervolgens een besluit. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je bij een andere bachelor of Ad aan de HR in te schrijven.

4. Hoezo 48 punten. Het worden er toch 40?

Nee! Althans, dat weten we nog niet. Bij de start van dit collegejaar dropte onderwijsminister Van Engelshoven een bommetje door te zeggen dat ze de bsa-grens naar 40 studiepunten wil verlagen. Op die manier wil ze iets doen aan de stress waar volgens haar veel studenten mee kampen. Dat de minister dit wil, betekent niet dat het ook gaat gebeuren. Pas als ze voor dit voorstel een meerderheid in de Tweede Kamer heeft, kan zij hogescholen en universiteiten verplichten de bsa-grens naar 40 studiepunten te verlagen.

5. Wat als ik door persoonlijke omstandigheden te weinig punten heb behaald?

Volgens de wet mag een hogeschool een student wegsturen als hij de norm niet heeft behaald. Het wordt anders als ‘persoonlijke omstandigheden’ je hebben belemmerd in je studie. Denk aan: bijzondere familieomstandigheden, zwangerschap, ziekte, een functiebeperking, lidmaatschap van een (studenten)bestuur, topsport et cetera. Deze omstandigheden moet de hogeschool van de wet ‘in acht nemen’.
Het is heel belangrijk dat je deze omstandigheden tijdig meldt bij de decaan (inlog Hint). Ook vraagt de decaan daarbij om een bewijs van de omstandigheden. Als je dit hebt gedaan, betekent dat niet automatisch dat je geen bsa krijgt. De decaan moet overtuigd zijn dat het door de omstandigheden komt dat jij de norm niet hebt kunnen halen. In dat geval kan hij de opleiding adviseren om je bsa ‘aan te houden’. De directeur heeft vervolgens het laatste woord, maar neemt zo’n advies in de meeste gevallen over.
Meld je je pas laat in het collegejaar, dan kan de decaan niet vaststellen of er een verband is tussen de omstandigheid en het gebrek aan punten, en kan hij dus geen advies uitbrengen.

6. ‘Bsa aanhouden’, wat is dat?

Als je vanwege omstandigheden de bsa-grens niet hebt gehaald en de directeur van je opleiding heeft besloten dat je bsa wordt ‘aangehouden’, krijg je in je tweede studiejaar alsnog een bsa-norm. Je moet dan alle 60 punten van de propedeuse (bachelor) of het eerste studiejaar (Ad) behalen óf 48 nieuwe studiepunten (bij ipo 52). Deze punten kunnen uit jaar 1 en uit jaar 2 komen.
Wees slim en verzin een plan hoe je dit voor elkaar gaat krijgen. Als je er zelf niet uitkomt, kan je studieloopbaancoach, de afdeling studentzaken of decaan met je mee denken.

7. Is het slim om me voor februari uit te schrijven als ik op een bsa afkoers?

Wij van Profielen schrijven stukjes en zijn geen studieloopbaancoach, dus kunnen we je hierin niet adviseren. Als je je voor 1 februari uitschrijft, krijg je geen (negatief) bindend studieadvies. Het bsa wordt namelijk pas na februari verstrekt. Sommige studenten schrijven zich voor 1 februari uit om een negatief bsa te ontlopen, zodat ze zich in het nieuwe collegejaar weer bij dezelfde opleiding kunnen inschrijven. Let op: het is niet zo dat je dan zorgeloos opnieuw kunt beginnen, want ook in dat nieuwe studiejaar zal je weer aan de bsa-norm moeten voldoen. Je moet dan alle 60 punten van het eerste studiejaar/de propedeuse behalen óf 48 (bij ipo 52) nieuwe studiepunten (uit jaar 1 en 2).
Als je dit overweegt, is het verstandig om even te sparren met je slc, de afdeling studentzaken of een decaan om te kijken of dit in jouw geval een goede optie is.

8. Waarom moet ik bij het bsa opletten met keuzevakken en vrijstellingen?

Bij de berekening van de bsa-norm tellen alleen de studiepunten mee die in de hogeschoolgids zijn vermeld in het curriculum van je eerste studiejaar. Het keuzevakonderwijs is verdeeld over de eerste twee studiejaren, maar je kunt in je eerste studiejaar in principe al je keuzevakpunten halen. Supergoed van jou, maar alleen het aantal keuzevakpunten dat jouw opleiding in het eerstejaarscurriculum heeft vermeld, tellen mee. De andere punten staan wel op je svo (studievoortgangsoverzicht) op Osiris, en ze tellen ook mee voor je volledige bachelor- of Ad-programma, maar dus niet voor je bsa-norm. In hoofdstuk 10 van de hogeschoolgids van jouw instituut (zoek op Hint op ‘hogeschoolgids’) vind je het overzicht van je curriculum.
Ook de punten die je toegewezen hebt gekregen voor vrijstellingen, tellen niet mee voor de bsa-norm. Hier hetzelfde verhaal als met de keuzevakken: ze tellen wel mee voor je volledige bachelor- of Ad-programma, maar niet voor de bsa-norm. De hogeschool wil namelijk zien dat je in staat bent in het eerste jaar 48 nieuwe punten te halen.

9. Wat als ik het niet eens ben met mijn bsa?

Voordat je een negatief bsa krijgt, heb je eerst al een officiële waarschuwing gekregen. Als het je daarna toch niet lukt om het bsa om te buigen en je bent het oneens met het bsa-besluit, dan kun je daartegen bezwaar aantekenen. In de bsa-brief van je opleiding staat dat je je bezwaar kunt toelichten in een hoorzitting. Ga daar vooral naartoe en bereid je argumenten goed voor. Als de directie van jouw instituut het bsa desondanks handhaaft, kun je tegen dit besluit in beroep bij het college van beroep voor de examens (inlog Hint).

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to 9 vragen over het bindend studieadvies

  1. Bedankt voor deze heldere én voor studenten toegankelijke, toelichting op de procedure van het vaststellen van het bindend studieadvies!

  2. Ik vind de verlaging van het BSA niet een heel sterk plan. Het is het doorschuiven van problemen naar een later stadium van je opleiding. Voor de rest, helder artikel!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top