Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Darice de Cuba is webdeveloper bij Profielen. Zij is geboren op Aruba en woont sinds 2000 in Nederland. Ze houdt zich graag bezig met toegankelijkheid en inclusie waarover ze blogt op haar Engelstalige blog. Darice is laat-doof. Naast front-end developer is ze ervaringsdeskundige met expertise in inclusief design.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Soundtrack van mijn leven  

Gepubliceerd: 29 January 2018 • Leestijd: 1 minuten en 26 seconden • Darice

Onlangs overleed Dolores O’Riordan, de zangeres van The Cranberries. Bijna elf jaar geleden werd ik helemaal doof, mijn muziekkennis stopt in december 2007. Er komt nooit meer wat nieuws bij.

O’Riordan was de stem van mijn jeugd. Slechts een handjevol zangers is zo uniek dat de liedjes twintig jaar later nog in mijn hersenen geprent staan. Bijna elf jaar geleden werd ik helemaal doof. Het laatste nieuwe lied dat ik luisterde was Me Enamora van Juanes. Ik had net zijn cd aangeschaft.

Nou was ik nooit een hardcore muziekfanaat. Ik kan me geen enkel lied van Queen herinneren. Freddy Mercury was onbekend voor mij. En Purple Rain van Prince? Ik heb geen idee. Maar ik zou er alles voor over hebben om nu een keer naar Bohemian Rhapsody te kunnen luisteren.

Toen ik nog kon horen, luisterde naar wat ik lekker vond klinken. Ik luisterde naar The Cranberries, Nirvana, Bryan Adams, Shakira voor ze internationaal bekend werd, en naar klassieke piano van Raúl di Blasio. Al deze liedjes markeren fases in mijn leven, goede en slechte tijden.

De soundtrack van mijn driedaagse studiereis naar Puerto Rico was Thong Song van Sisqo. Drie dagen lang on repeat op de cd-speler in de bus, terwijl we van stad naar natuurreservaat reden. Zombie en Ode To My Family van The Cranberries luisterde ik tijdens mijn mavo-examenjaar, een van de beste schooljaren van mijn leven. Smooth van Rob Thomas en Santana voor de eindeloze zomermaanden op Aruba voordat ik naar Nederland kwam. Het was een twilightzone-ervaring om Smooth te horen in de H&M in Arnhem, terwijl ik alleen maar kon denken aan zon, strand en het eilandleven.

Eenmaal doof begonnen mijn hersenen te compenseren voor het gemis van muziek door willekeurig liedjes op te halen die passen bij mijn gemoedstoestand. Het zal je verbazen hoeveel dingen je hersenen onbewust opslaan: ik begon me liedjes te herinneren waarvan ik niet wist dat ik ze kende. Vooral heel oude uit de jaren 80 of begin 90.

Soms word ik wakker met een lied of een melodie in mijn hoofd en dan loop ik de hele dag te piekeren van welke zanger het is en welk lied het precies is. Maar zangers zoals Dolores O’Riordan, Axl Rose of Sinéad O’Connor zal ik dankzij de radio, MTV en hun stem nooit vergeten.

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Blog Darice: Soundtrack van mijn leven  

 1. met hoe Axl Rose de laatste jaren klinkt kan je maar blij zijn met de herinnering en het feit dat je hem nooit meer zal horen.

  Toffe blog!

 2. Heftig hoor. En gek om te bedenken (voor een horende) dat er niks meer bij komt. Mooie blogpost, zet me echt even aan het denken.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top