Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illustration of authors face

Bart Bijl is docent Nederlands bij het Instituut voor Lerarenopleidingen. Hij noemt zichzelf een ‘hardcore docent’ en geeft onder andere de vakken jeugdliteratuur, schrijven en lezen. Hier lees je Barts eerdere columns.

Column

Ontgroeningsrituelen

Gepubliceerd: 2 February 2018 • Leestijd: 2 minuten en 8 seconden • Bart Bijl

In januari werd Nederland opgeschrikt door een rel rondom ontgroeningsrituelen. Ik vond de timing wel wat vreemd: ontgroenen doe je toch aan het begin van het cursusjaar? Maar goed, misschien zijn de betreffende studenten nu pas wakker geworden uit hun vrijwillig opgelopen coma, dat kan natuurlijk.

Illustration of authors face

Bart Bijl is docent Nederlands bij het Instituut voor Lerarenopleidingen. Hij noemt zichzelf een ‘hardcore docent’ en geeft onder andere de vakken jeugdliteratuur, schrijven en lezen. Hier lees je Barts eerdere columns.

Bart met een hoed in zijn hand

Wat blijkt? Rambam had een undercoveroperatie uitgevoerd in het studentencorps RSC/RVSV van Erasmus om een beter zicht te krijgen op de ontgroeningsrituelen aldaar. Het woord ‘undercoveroperaties’ roept bij mij associaties op met spannende misdaadfilms waarin mannen (vooral mannen) zich met gevaar voor eigen leven voordoen als een vriend van de organisatie waarin zij infiltreren en de bende (de maffia, natuurlijk) dan van binnenuit oprollen. Altijd goed voor spannende televisie.

De jongens en meisjes van Rambam zochten eveneens het gevaar: zij infiltreerden in de ontgroeningsfeesten van de studentenvereniging Erasmus. Ik kan me voorstellen dat daar wel een uurtje vergaderen aan vooraf is gegaan. ‘Jongens, als ik het niet haal, zeg tegen mijn vriendin dat ik altijd van haar gehouden heb.’ Waarna de held, onverschrokken in de camera kijkend, verklaart het als zijn plicht te voelen en onder aanzwellend vioolspel zijn auto instapt op weg naar zijn heldenrol dan wel ondergang.

De actie was een succes en wat de rambammers blootlegden, was wel even schrikken. Of liever: dát zij het blootlegden, was even schrikken. Wat er zoal gebeurt bij ontgroeningen, weten we zo langzamerhand wel en het is even onwelvoeglijk als onontkoombaar. Zet een aantal mensen bij elkaar, geef ze macht over anderen, houd buitenstaanders zo veel mogelijk op een afstand en je weet dat de grenzen van moraliteit ineens van elastiek blijken te zijn. Waarmee tegelijkertijd óók gezegd is, dat er individuen zijn die wél hun handelen binnen de grenzen van beschaving weten te houden. Ook zonder toezicht.

Die undercoveractie was een tegenvaller voor de studentencorpsen. Ze hoefden als verantwoording voor hun activiteiten alleen nog zelfreflecties aan het sponsorende universiteitsbestuur te leveren. Zelf verantwoordelijk, je eigen grenzen stellen én bewaken, en rapporteren wat er fout gaat. Dat is voor iedereen prettig, niet in de laatste plaats voor het universiteitsbestuur zelf. Dan kan je prettig de andere kant uitkijken, wetend dat die studentjes heus niet eerlijk gaan opbiechten dat ze iemand – louter voor de lol en de onderlinge band – het ziekenhuis in hebben gewerkt. Dan kan de rector magnificus lekker slagvaardig optreden als er tóch iets naar buiten komt: ‘Wir haben es nicht gewusst. Maar we doen er meteen wat aan!’

Even nadat Rambam de Nationale Verontwaardiging had ontketend, kwamen de even voorspelbare tegenreacties van onze aanstaande intellectuele bovenlaag zelf. ‘Nee hoor, we hebben geen astma-medicijnen weggegooid. We waren ze even kwijt.’

Ach, hoe humoristisch was het in de tijd dat de huidige bestuurders zelf nog studenten waren en dit soort gekkigheid uithaalden. Toen ze met een stevige aardappel in de strot gingen ‘Dachautje spelen’. Dát was pas humor. Ook toen waren het journalisten die dit soort misstanden naar buiten brachten. Pas toen ontstond er iets als een moreel besef bij studenten en hun bestuurders. Toen zagen ze opeens, oprecht of niet, dat dit eigenlijk niet kon. En niet kan.

En, als de commotie weer voor een tijdje is weggezakt, voorspel ik dat de maatregelen die genomen gaan worden, er vooral op gericht zullen zijn om nóg beter te voorkomen dat buitenstaanders zich met de humor van studenten gaan bemoeien. Want wat niet weet, wat niet deert…

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Column Bart Bijl: Ontgroeningsrituelen

  1. Feuten moeten naar mijn mening ook zelf grenzen aangeven. Ik heb zelf ook zo’n ontgroening meegemaakt (niet afgemaakt maar dat terzijde haha 😉 en merkte toch dat mensen er veels te serieus mee bezig waren. Maar stel je astma inhaleerder wordt weggegooid, dan moet je niet bij je jaargenoten zeggen ”dat dat eigenlijk niet kan”, dan moet je naar de mejuffrouw de praeses lopen, haar aan haar vestje over de tafel trekken en eisen dat ze als de gesmeerde bliksem je inhaleerder terug gaan geven. Gewoon je ballen bij elkaar rapen en je mond open trekken.

  2. Deels begrijp ik wel wat Job zegt, maar zo lijkt het mij niet echt te werken. Je bent afhankelijk van die mevrouw de praeses, je wil graag bij die vereniging, want het helpt jou om goede vriendjes te hebben in de rest van je leven. Dan denk je echt wel 2 keer na voor je zegt: joh, rot op en geef m’n inhaler terug. Want dan heb je vijanden gemaakt.

  3. Na het lezen van deze column heb ik toch wat op- en aanmerkingen:

    1. De studentenvereniging heet RSC/RVSV. Bij een studentenvereniging kunnen studenten uit het hbo en wo lid worden.
    2. De universiteit heet Erasmus Universiteit Rotterdam. De universiteit geeft enkel subsidie aan de studentenverenigingen.
    3. Elk jaar wordt er vanuit de universiteit heel veel aandacht besteed aan de introductieperiodes bij de verschillende verenigingen. Vooraf wordt alles goed afgestemd en eventuele incidenten moeten worden gemeld. Elke vereniging weet dat het niet melden van incidenten kan leiden tot het opschorten van subsidie.
    4. Het verhaal van ‘Dachautje spelen’ is een beetje uit zijn verband gerukt. Dat ging om één incident en waarbij één student een uitspraak deed die absoluut niet kon. Je doet nu net alsof dat een ‘normale’ gang van zaken was in de jaren 60. Dit incident speelde zich overigens af in 1962. Dit was dus niet in de tijd dat de huidige bestuurders lid konden zijn van een studentenvereniging.

  4. Inzake punt 2 Chantal, ik heb begrepen dat de EUR eigenaar is van het pand van het RSC/RVSV. Dus dan is het intrekken van de subsidie natuurlijk een wassen neus als er “serieuze maatregelen” worden genomen..

  5. Ook de HR heeft banden met de Rotterdamse Studentenverenigingen. Onze collegevoorzitter noemde eerder het diner met de Rotterdamse Kamer van Studentenverenigingen ‘een jaarlijks hoogtepunt’ (zie ‘Ontmoeting 72’). Ik ben benieuwd of er komend diner ook kritische vragen worden gesteld, of misschien al eerder. Immers is het lastig om als CvB objectief te blijven als je eerder al op avances bent ingegaan.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top