Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 juni 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Evi is 24 en studeert illustratie aan de Willem de Kooning Academie. Ze schrijft over ongemakkelijke of verwarrende situaties die ze tijdens haar studie herhaaldelijk tegenkomt. Lees hier haar eerdere blogs.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

De lift naar de vierde

Gepubliceerd: 13 November 2018 • Leestijd: 2 minuten en 2 seconden • Evi

Als illustratiestudent aan de Willem de Kooning Academie is het vanzelfsprekend dat je een groot deel van je tijd doorbrengt op de vierde verdieping. Daar bevindt zich namelijk het heilige drawing station. Mezelf verplaatsen van de begane grond naar de vierde verdieping is een proces waar ik vaak bij stilsta, zowel letterlijk als figuurlijk.

Illustratie van Evi Penders bij haar blog over de lift op de wdkaDe tocht naar de vierde is niet zomaar wat, er kan best veel gebeuren in de tussentijd. De moeilijkheidsgraad is ook nog eens zelf te bepalen: je kan namelijk zowel met de trap als met de lift.

Mijn eerste jaar begon ik heel fatsoenlijk met de trap. Zo bewust als ik was, leek het mij vrij onbeleefd de lift naar beneden te laten komen, terwijl ik fysiek in staat was de trap te beklimmen. Onnodig energieverbruik. En daarbij zit ik vaak een hele dag te werken achter de computer, dus wat fysieke inspanning kan in principe geen kwaad.

Ik moet helaas bekennen dat deze gezonde instelling niet meer is wat het geweest is. Via de trap helemaal boven komen, zie ik nu als onnodig energieverbruik. Je wordt op de trap ook altijd geconfronteerd met vervelende dingen, je gebrek aan conditie bijvoorbeeld.

Om niet alleen mezelf in een kwaad daglicht te zetten, lap ik mijn studievrienden erbij. Wel zo makkelijk. Zij hebben net zoals ik een licht gebrek aan discipline wat betreft het beklimmen van de trap. Op sommige momenten stelt er weleens iemand voor om de trap te nemen. Dat voorstel gaat altijd gepaard met een redelijke dosis sarcasme. Meestal begint de rest gewoon te lachen en lopen ze zonder verder overleg naar de lift.

Illustratie van Evi bij haar blog over de lift op de wdka

Een van de excuses die ik in de ochtend gebruik, is de verse koffie die ik net in de kantine heb gehaald. Niemand wil koffie over zijn kleren heen toch? Ik, kluns, moet dus al helemaal niet proberen met mijn volle bakkie pleur de trap op te lopen en pak de lift.

Redenen om wel de traproute te nemen zijn er overigens ook. Bijvoorbeeld wanneer er iemand bij de lift staat te wachten van wie ik denk: het is even een partij ongemakkelijk om halve minuut stilzwijgend met jou in dat hokje staan. Iemand die je net niet genoeg kent om de tijd mee te vullen, maar bij wie het ook heel raar zou zijn niks te zeggen. Die frisse spirit om mezelf naar boven te lanceren komt op dat soort momenten wel terug.

Illustratie van Evi bij haar blog over de lift op de WdkA

De lift nemen is misschien niet zo verantwoord, maar vergeet niet dat de lift ook voor vermaak kan zorgen. Zo is er de ongeschreven regel dat mensen die met de lift naar de eerste verdieping gaan de echte sukkels zijn. Daar kan je dan met de mensen die naar de vierde gaan lekker over klagen. Dat zorgt voor een fijn groepsgevoel. Daarbij heb je nog de small talk en leuke feitjes die je kan oppikken van andere groepjes die voor de liftroute hebben gekozen.

Ik hoop vanaf februari een halfjaar in Antwerpen te kunnen studeren en ik ben natuurlijk in volle spanning of daar ook een lift zal zijn. Mocht er alleen een trap zijn, dan weet ik al precies wat voor berichten ik ga sturen naar mijn studievrienden in Rotterdam: Ik begrijp echt niet dat mensen vandaag de dag nog met de lift gaan, wat een onnodig energieverbruik. Ik pak hier in ieder geval gewoon de trap, hoor!

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to De lift naar de vierde

  1. Tof artikel! En ook herkenbaar bij de buurman van Willem de Koning: Hogeschool Rotterdam, CMI.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top