Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

DUO: laat maar komen, die halvering van het collegegeld

Gepubliceerd: 22 March 2018 • Leestijd: 1 minuten en 38 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

DUO voorziet geen technische problemen als in september het collegegeld voor eerstejaarsstudenten wordt gehalveerd. In april testen alle betrokken partijen of hun systemen er klaar voor zijn, maar vooralsnog ligt iedereen op schema.

Dat bleek vanmiddag tijdens een technische briefing over het wetsvoorstel dat minister Van Engelshoven enkele dagen geleden naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin staat dat eerstejaarsstudenten vanaf komend collegejaar niet 2.060 euro, maar 1.030 euro collegegeld moeten betalen; een goedmakertje van het kabinet voor de invoering van het leenstelsel.

De tijdsplanning van het kabinet was ambitieus: de verlaging van het collegegeld van eerstejaars werd vorig jaar aangekondigd in het regeerakkoord en moet in september al gelden.

Instanties moeten systemen aanpassen

Terwijl het voorstel al naar de Tweede Kamer is gestuurd, zijn de betrokken organisaties op de achtergrond nog koortsachtig aan het uitvogelen hoe ze de klus moeten klaren. Om het collegegeld voor eerstejaarsstudenten te verlagen, moeten verschillende instanties, waaronder Studielink en DUO, hun systemen aanpassen.

De Raad van State had er weinig vertrouwen in en voorspelde dat DUO de wijzigingen niet op tijd zou kunnen verwerken. Maar DUO ziet de testfase, die in april van start gaat, vol vertrouwen tegemoet. ‘Dan willen we weten: is de hele keten er klaar voor en komt de informatie door?’

DUO en Studielink zijn in januari al begonnen met de benodigde aanpassingen om de invoering van het wetsvoorstel mogelijk te maken. Ook de universiteiten en hogescholen zijn er volop mee bezig. In april volgt na de testfase een go-no-go-moment. Als alles goed gaat zijn de instellingen op 1 mei dan klaar om de eerste aanmeldingen in ontvangst te nemen.

Loopt kabinet  niet op de zaken vooruit?

Niet alleen een technisch mankement, ook de Tweede Kamer kan nog voor een no-go zorgen, die moet namelijk eerst nog instemmen met het wetsvoorstel. Ondertussen hebben de Kamerleden vandaag al wel een promotiefilmpje te zien gekregen waarin aankomende studenten worden geïnformeerd over de halvering van het collegegeld. Loopt het kabinet daarmee niet op de zaken vooruit, wilde GroenLinks-Kamerlid Özdil weten.

Optimaal is het allemaal niet, meent een van de ambtenaren, maar het is niet anders. ‘Als we het zelf hadden mogen bepalen hadden we gezegd, we doen het in 2020 of 2021, dan hadden we tijd gehad om het allemaal goed met elkaar te kunnen beschouwen, maar er staat in het regeerakkoord dat we het komend collegejaar doen. Willen we het allemaal goed doen, dan moeten we nu de systemen aanpassen en de scholieren voorbereiden.’

Volgend jaar wil het kabinet bekijken in hoeverre de vermindering van het collegegeld invloed had op de studiekeuze van scholieren en wat het effect is op de instroomcijfers.

HOP, Steffi Weber

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to DUO: laat maar komen, die halvering van het collegegeld

  1. Leuk hoor, voor de mensen die volgend jaar gaan studeren. Maar ik vind het nogal lullig voor de studenten die vorig of dit jaar zijn gestart met hun opleiding en wel het volle pond moeten betalen. Ik vraag me af of die studenten nu ook een tegemoetkoming krijgen.

  2. Daar ben ik het helemaal mee eens. Wij zouden ook in groepsverband ook iets kunnen opzetten, dat dit gelijk getrokken wordt met mensen die nu nog met hun studie bezig zijn. Laat ons ook dan de helft van het collegegeld betalen. Als wij, studenten, massaal 1 front vormen, moeten ze wel naar ons luisteren. Ik ben zelf met iemand uit mijn klas aan het onderzoeken hoe ver de halvering van het collegegeld is ingevoerd. Als het vast staat dat dit voor de studenten van dit jaar geldt, gaan wij onderzoeken wat onze mogelijkheden zijn. Ik zou jullie adviseren om dit in jullie eigen klas ook te doen. Hoe meer draagvlak, hoe krachtig onze boodschap is.

  3. Het zou eerlijk zijn om alle studenten met het leenstelsel 1x de helft te laten betalen, niet alleen de nieuwe studenten.
    Mijn oudste kind viel net (omdat ze gezakt was) in het leenstelsel, en mijn jongste kind gaat volgend jaar naar het 2e jaar Hbo.
    Dan vallen wij er net iedere keer buiten..

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top