Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated

Meer over:  

#ov-kaart #stufi #studietips #leenstelsel #buitenland #web app installeren

Klik op de cover om het magazine te lezen of pak 'm uit de bakken.

Illutration of authors face

Vivian van Leeuwen is haar lerarenopleiding Nederlands aan het afronden. Ze heeft lichamelijke beperkingen. Lees haar eerder verschenen blogs.

Blog

Eindelijk een grootschalig rookverbod

Gepubliceerd: 13 September 2018 • Leestijd: 1 minuten en 38 seconden • Vivian

Ik zie mezelf nog zo staan voor de paviljoeningang van locatie Museumpark, wachtend op de taxi die me naar huis zou brengen. Bij de ingang stond een bord met VERBODEN TE ROKEN VOOR DE INGANG en daaromheen stond een groepje studenten vrolijk te roken.  

Illutration of authors face

Vivian van Leeuwen is haar lerarenopleiding Nederlands aan het afronden. Ze heeft lichamelijke beperkingen. Lees haar eerder verschenen blogs.

Inwendig woedde een ethisch dilemma: Zal ik er wat van zeggen of laat ik ze hun gang gaan? Ik koos voor het laatste. Dat er nu, vier jaar later, een algemeen rookverbod op school is ingevoerd, vind ik mooi. 

Als klein opdondertje van negen jaar slaagde ik er al triomfantelijk in mijn vader te laten stoppen met roken en ook bij anderen bleef ik het proberen. Nu, als iets meer wereldwijze studente, kan ik me ook best voorstellen dat er dingen fijn zijn aan roken en snap ik dat er zoiets bestaat als eigen verantwoordelijkheid. Maar dat opdondertje zit nog steeds in me en vindt roken heel vies en heel ongezond.

Als positieve psychologie-fanatiekeling vind ik roken bovendien echt zonde. Het is natuurlijk een eigen keuze, maar het is wel een keuze waarmee je je kwaliteit van leven én je levensverwachting naar beneden haalt. Diezelfde positieve psychologie gebiedt me ook te zeggen dat je vooral moet doen waar je gelukkig van wordt, zolang je er maar niemand kwaad mee doet. En daar gaat het mis, want met roken in het openbaar doe je wél mensen kwaad.

‘Nee, je bent buiten en de frisse lucht verjaagt de rook wel’, hoor ik vaak. Ha, als dat zo was, hadden we deze discussie niet hoeven voeren. Sigarettenrook wordt juist door de frisse lucht de kant van andere mensen opgestuurd. En onder die mensen zijn ook kinderen, zieke mensen en mensen die het gewoon heel vies of vervelend vinden. Aan meeroken kun je maar heel weinig doen, behalve het roken verbieden.

Daarom vind ik het ook zo goed dat er plannen zijn om van het gebied rond HR-locatie Museumpark één grote rookvrije zone te maken. Daarmee wordt niet alleen het goede voorbeeld gegeven aan studenten en scholieren van het Erasmiaans– overtref jezelf, word cool en succesvol, rook niet! – maar wordt ook de boodschap gegeven dat de hogeschool een veilige en schone plek is. De HR heeft immers ook studenten met een chronische ziekte of aandoeningen als astma en die willen toch ook weleens lekker buiten zitten zonder dat ze in ademnood komen.

Of het in de praktijk echt gaat werken, geen idee. Maar ik hoop van wel, want ik vind het een mooie stap in de richting van een iets idealere wereld. Roken is toch al wat minder hip dan een paar jaar terug, dus misschien helpt dit wel om het nóg minder hip te maken. Of te demoraliseren, zo je wilt.

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een maandelijkse update.

Reacties

Laat een reactie achter

14 Responses to Eindelijk een grootschalig rookverbod

 1. Roken minder hip? Er roken meer mensen dan ooit, zeker de nieuwe generatie (15-20). De anti-roken campagnes hebben werkelijk waar niets opgeleverd. Dus accepteer dat er altijd een grote groep zal blijven roken en dat je die niet kunt isoleren in de buurt van scholen of iets dergelijks. Buiten roken is buiten roken, en geen stap verder. Begrijp me niet verkeerd, ik rook zelf niet, maar het gaat echt niet gebeuren dat mensen rondom de school niet meer roken. Daarnaast is er nooit aangetoond dat het schadelijke effecten heeft voor de omgeving (tenzij je natuurlijk in een rookruimte staat oid).

 2. Dit soort blogs zorgen ervoor dat steeds meer mensen nu onderweg naar de pomp zijn voor een paar sloffen Camel Blauw. Ajuu!

 3. @….. Jaar Aantal
  2011 14.469 deelnemers
  2012 14.374 deelnemers
  2013 13.771 deelnemers
  2014 9.516 deelnemers
  2015 9.358 deelnemers
  2016 9.165 deelnemers
  2017 9.826 deelnemers

 4. Altijd die zogenaamde niet-rokers die pro-rokenonzin verkondigen. Zo doorzichtig. Gelukkig roken steeds minder mensen. Ook tussen 15 rn 20 jaar. Meeroken veroorzaakt jaarlijks ruim 2000 doden door fatale hartproblemen en 300 door longkanker. Met roken beginnen wordt regelmatig opgedrongen, met roken ophouden is vaak geen keuze omdat men te verslaafd is.onder meer aan extra toegevoegde chemische kankerverwekkende extra verslavend makende stoffen.
  Gegroet, een meeroker.

 5. Bijna niemand vroeg hier om, zelfs de niet-rokers zijn flink in de minderheid voor een algemeen rookverbod.
  Bemoei je met je eigen zaken, je bent m’n moeder niet.

 6. @anoniem

  Een steekproef of enquete onder ongeveer 10.000 deelnemers geeft bij een onderzoekspopulatie van zo’n 2 miljoen mensen een betrouwbaarheidsniveau van 95% of meer en een foutenmarge van 1%. Dat lijkt mij heel netjes……

 7. Als je vind dat de luchtkwaliteit omlaag gaat vanwege de mensen die roken in je omgeving, dan zou ik nooit in de buurt van een auto komen als ik jou was.

 8. Toch om je suf te lachen, dit is weer eens een typisch staaltje Nederlandse regelgeving.
  Verban de rokers massaal in een van de meest vervuilde havensteden van Europa om de luchtkwaliteit te verbeteren.
  Ik denk dat je beter kan verhuizen naar een plek in Nederland waar de luchtkwaliteit beter is, want daar deed je het voor toch? “de gezondheid”.

 9. 1. ten eerste, ja er staan groepjes om het verboden te roken bord omdat je in het gebied ACHTER het bord niet mag roken, wij gaan net zoals jou niet 3 wc’s verder pakken,we pakken de eerste plek meestal.. wat als je het gewoon had gezegdf ook had kunnen horen..

  2. ten tweede, als je durft te zeggen dat mensen buiten in ademnood komen door ”zoveel” rokers ben je nog noooit buiten geweest, ik heb persoonlijk op 4 locaties gezeten en gerookt en er altijd een groot deel niet rokers op vele plekken gewoon rustig kunnen zitten zonder last. tuurlijk heb je sochends wat meer rokers bij elkaar maar als je eenmaal een pauze of vrij uurtje heb staat er toch echt nergens enn groep rokers die t voor je gemeend hebt…

  3. ten derde, ja je gaat soms door een rookhaag heen maar is dat onze schuld of de schuld van de rookzones die letterlijk naast het pad of langs de ingang staan, zoals ik zij wij gaan niet ” 3 wc’s verder lopen” we komen aan net zoals jullie en gaan staan, sorry dat degene die dat heeft ontworpen niet al te bijster was. maar om ons daar op blijven te wijzen. nadat we gewoon luisteren naar de beveiliging en niks fout doen.

  4. ten vierde hoe durft profielen uberhaupt dit partijdige stuk te platsen . de titel al en ”overtref jezelf, word cool en succesvol, rook niet!” ”de hogeschool een veilige en schone plek” alsof dit door de boze oma is geschreven zonder enige facts.. ik ben wel benieuwd hoeveel schoner t in t museumpark word zonder roken, je moet de helft van de tijd maar geen raam open doen door alle uitlalatgassen en fijnstof, maar laten we dat even stiekem vergeten tot we t autovrije zone artikel maken.

  CONCLUSIE maak gewoon een normale rookzone hoe moeilijk is t nou, stop m een stukje verder of kies voor 1 kant ipv alle rokers hier en het pad er midden doorheen.., wat verwacht je dan.. oh hell maak een glazen wandje en een dakje en jullie maken zelfs iedereen blij, dat je nu roken niet probeerd weg te doen maar gewoon tolereren in een al stressvolle omgeving zou is wat zijn toch, we zouden maar is onze eigen keuzes maken toch poe poe..

  ik kan nog wel zo doorgaan maar je snapt t denk ik wel, we volgen gewoon jullie regeltjes en doen niks fout in jullie neergezette zones.. hoezeer we ons al als n dierentuin voelen daardoor,maar doordat het zo (sorry alvast) debiel is neergezet, moeten we het maar overal gaan verbieden?? wat is dit voor gebroken logica………. fix je zones pik..
  ik heb nog geen landelijke wet gezien, dat we niet op de stoep ;;op de plek waar landelijke wetten gelden geen hro babysitregeletjes’ mogen roken, dus ben benieuwd hoe je dat gaat handhaven, de hro beveiliging kan dr iedergeval niks van zeggen.

  vind t trouwens wel grappig las net nog deze in een ander artikel hier ” Ook het terras waar ze nu zitten, vinden ze fijn. Simonas: ‘Je kunt hier roken. Ja, ik weet dat het niet mag en doe het daarom niet al te opvallend. Maar het is, in vergelijking met de stoep, not windy here.’” ja zelfs de internationale student is beter gewend en neemt er maar lak aan

  oja en mn zusje en vele vrienden vinden t zelf lekker ruiken die shagrook hahahhaha laten we dat ook maar even vergeten als we die 2 seconden door die ”rookhaag” moeten

 10. Roken bevordert kennelijk niet altijd analytisch en logisch denken gezien het stukje van ‘man man man waaar slaat dit kinderachtig gedoe op’.

 11. Waar slaat dit tegenwoordig op? Het Nederlands volk begint steeds meer zijn eigen soevereiniteit te verliezen. Steeds meer regeltjes en beperkingen.

  Het staat vast dat roken slecht is. Wanneer je een beetje kennis hebt van de fijnstoffen in de lucht weet je dat dat beetje rook amper effect hebt als ”mee-roker”. Heb je last van Astma? Kan je beter verhuizen naar een berg in Zwitserland.

  Het is te gek voor woorden en geen regeling waar ik aan mij ga doen.

 12. Nu de gezondheid van de studenten en de mederwerkers door het CvB belangrijk is geworden …. Kunnen we dan ook van het CvB verwachten dat in de volgende ronde (europese) aanbestedingen van de kantines in het pakket van eisen de paragraaf gezond aanbieden van voeding en betaalbaarheid prominent op de voorgrond kan staan.
  De collega’s van IVG die over voeding lesgeven dragen graag bij aan een meer divers en gezond voedingsaanbod.
  gertjan wiersma docent verpleegkunde en keuzevak weet wat je eet / lid IMR IVG

 13. @J.A. Stenfert Kroese ben wel benieuwd welke punten je dan onlogisch vind. aangezien het pad naar de ingang nog steeds middendoor aangegeven rookzones loopt. Zie er wel een punt in

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over ons spelregels

Back to Top