Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Darice de Cuba is webdeveloper bij Profielen. Zij is geboren op Aruba en woont sinds 2000 in Nederland. Ze houdt zich graag bezig met toegankelijkheid en inclusie waarover ze blogt op haar Engelstalige blog. Darice is laat-doof. Naast front-end developer is ze ervaringsdeskundige met expertise in inclusief design.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Ik koester wrok tegen onbeschofte tweewielers

Gepubliceerd: 23 April 2018 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Darice

Zodra ik een voet buiten de deur zet, ben ik in high alert mode. Ik woon in de binnenstad van Den Haag en verkeersregels betekenen niets voor Hagenezen. Fietsers denken dat ze overal voorrang hebben en scooterrijders rijden alsof ze meedoen aan de MotoGP. Levensgevaarlijk.

Als je net als ik helemaal doof bent dan moet je niet alleen links en rechts kijken, maar ook achter en rechtsvoor. Gezellig lopen in de stad is dus niet aan mij besteed. Ik moet constant uitkijken, omdat men zich niet aan de regels houdt.

Als je een zintuig verliest, gaan je hersenen compenseren door meer te focussen op andere zintuigen. Daarom zie en ruik ik meer. Het is niet zo dat mijn zicht- en reukzintuig beter zijn, ik richt me er meer op. Als ik alert ben, zie ik eerder dat er links of rechts iets op me afkomt. De hersenen zijn een indrukwekkend orgaan, maar ik moet nog steeds voortdurend opletten.

Een dagje Amsterdam vergt van de meeste mensen al veel, maar voor mij is het de ultieme survival quest. Als ik loop, hoor ik geen trambel rinkelen, geen stoplichten piepen en geen fietsers bellen of schreeuwen. Ik kijk goed uit om niet aangereden te worden. Ik registreer naast al het normale verkeer ook de toeristen die duidelijk niet kunnen fietsen of midden op het fietspad lopen waardoor fietsers uitzwenken, want remmen doen ze niet. In Amsterdam hebben fietsen geen remmen.

Het is voor mij onmogelijk om te kletsen of van de omgeving te genieten terwijl ik loop. Het gebeurt dan ook vaak dat ik kennissen gewoon straal voorbijloop. Ik zie ze niet, omdat ik te druk ben met niet aangereden te worden.

Het ergste is het als ik gewoon netjes op het voetgangersgedeelte loop en vanachter afgesneden word door fietsers of scooters. Ik hoor ze natuurlijk niet aankomen en schrik me elke keer rot. Het is zo vaak een close call geweest dat ik ondertussen wrok koester tegen onbeschofte tweewielers.

Natuurlijk weet ik dat niet iedereen regels overtreedt, maar de meeste mensen houden er geen rekening mee dat veel voetgangers auditief beperkt zijn. Dat geldt niet alleen voor dove en slechthorende mensen. Ook voetgangers met oordopjes in om muziek te luisteren, horen amper omgevingsgeluid. Denk de volgende keer tijdens het fietsen aan dove of slechthorende voetgangers. Ze zullen je dankbaar zijn.

Illustratie Darice bij een zebrapad

Illustratie bio: Demian Janssen
Illustratie tekst: Evi Penders

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Ik koester wrok tegen onbeschofte tweewielers

  1. Je bent niet de enige Darice, ik ben niet auritief beperkt maar ik erger me ook kapot. De ergste zijn de auditief beperkte fietsers met oordopjes 😉

  2. Het moet van 2 kanten komen idd. Fietsers moeten goed op voetgangers letten en voetgangers goed op fietsers. Maar als voetgangers zonder (om) te kijken of vast gelijmd zitten aan hun telefoon het fietspad willen oversteken, ben ik als fietser ook behoorlijk pissig. We moeten allemaal beter opletten en meer bezig zijn met het verkeer om ons heen als je ‘t mij vraagt (al denk ik dat jij niet nog beter op kan letten dan je al doet, als ik je stuk zo lees).

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top