Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hogeschool overweegt meer stilteruimtes te openen

Gepubliceerd: 10 April 2018 • Leestijd: 2 minuten en 41 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hij wil nu geen besluit nemen, maar collegevoorzitter Ron Bormans is bereid om het gesprek aan te gaan over de komst van een derde officiële stilteruimte op de Hogeschool Rotterdam. Dat vertelde hij vanmiddag tijdens de speciaal georganiseerde bijeenkomst in het atrium op locatie Museumpark.

Illustratie van ene stilteruimte waarbij een student aan het bidden is en een andere student leest

De pakweg zeventig aanwezigen maakten duidelijk dat er behoefte is aan een plek op Academieplein waar ze kunnen bidden. Daarbij moet gezegd dat niet alle aanwezigen ook student zijn op die locatie. Bovendien waren enkele studenten juist tegen de stilteruimtes.

‘Eerst kijken naar beter onderwijs’

Zoals een tma-student (trademanagement Azië) die stelde dat de HR een onderwijsinstelling is waar vooral het onderwijs veel beter kan. ‘Daar moet je eerst naar kijken.’ Bormans gaf aan dat het onderwijs inderdaad prioriteit heeft. ‘Tegelijk moet je proberen condities te creëren waarin de mensen zich thuis voelen. Maar dat moet niet in de plaats komen van goed onderwijs.’

Gebruikers van de gesloten informele stilteruimte op Academieplein spraken hun verbazing uit over de berichtgeving in de media, maar ook over het feit dat de ruimte ‘zomaar ineens’ gesloten was. ‘Misschien had het wandje gewoon weggehaald moeten worden en dan had het weer open gekund. Nu voelt het als een soort straf.’

‘Wij hebben er een beetje een potje van gemaakt’

Met dat laatste was Bormans het niet eens. ‘Ik vind dat de ruimte terecht is gesloten, maar dat hebben wij niet goed gecommuniceerd. Het beeld dat de ruimte stiekem of illegaal werd gebruikt, is onjuist. De studenten hebben niets verkeerds gedaan, maar wij hebben er een beetje een potje van gemaakt.’

In 2015 besloot de HR tot twee stilteruimtes onder de voorwaarde dat deze volgens de spelregels (je moet er stil zijn, geen spullen achterlaten, etc.) zouden worden gebruikt. ‘Het werkt’, vindt Bormans. ‘Op een aantal incidenten na, maar die zijn niet van dien aard dat we de ruimtes moeten sluiten.’

Foto van stilteruimtebijeenkomst met Ron Bormans in het midden
Foto van de stilteruimtebijeenkomst met CvB-voorzitter Ron Bormans in het midden.

‘Geraakt’ door student die zich weggejaagd voelde

Op het neutrale karakter van de stilteruimte is Bormans trots, vertelde hij vanmiddag. En gebruikers die vanmiddag aan het woord kwamen, respecteren het dat de ruimtes niet alleen voor moslims zijn. ‘Wij stonden niet achter het plaatsen van die wand’, zei een van hen.

Een docent die van een stilteruimte gebruikmaakt, vertelde ‘geraakt’ te zijn door een reactie onder een van de artikelen van Profielen waarin een christelijke student vertelt dat hij zich weggejaagd voelde door de hardop biddende moslims. ‘In de stilteruimte moet je stil zijn en elkaar zonodig ook aanspreken op gedrag. Ga het gesprek aan. Communicatie is belangrijk.’

Daar was Bormans het mee eens. ‘Het is fantastisch als de stilteruimte ervoor zorgt dat we met elkaar in gesprek raken en elkaar dingen uitleggen.’

Gesprek over derde stilteruimte

Bormans staat nu dus open voor een gesprek over een officiële stilteruimte op bijvoorbeeld Academieplein. Dat kwam gisteren ook al ter sprake in de centrale medezeggenschapsraad (cmr) waar studentlid Ismail El Fassi het onderwerp aankaartte. Ismail vroeg zich af waarom de HR niet heeft geacteerd op de evaluatie van de stilteruimtes van de dienst FIT, uit 2016. Daarin staat dat het ‘aannemelijk’ is dat er ook op andere locaties behoefte is aan stilteruimtes.

Het collegebestuur vond twee ruimtes toen voldoende en wil niet nu, in de hectiek rond de berichtgeving over het sluiten van de ruimte op Academieplein, snel een besluit over een derde ruimte nemen. Bormans herhaalde tijdens de bijeenkomst wat hij ook gisteren in de cmr-vergadering zei: ‘Net als in 2015 moeten we een besluit nemen nadat we veel gesprekken over het onderwerp hebben gevoerd, onder andere met de cmr. Op basis van wat er leeft, kunnen we dan een knoop doorhakken.’

Studenten gaan nu andere plekken zoeken om te bidden

‘Maar heeft u wel nagedacht over de gevolgen nu er op Academieplein geen stilteruimte is?’, wilde een van de studenten weten. ‘Studenten gaan allemaal plekken zoeken waar ze kunnen bidden. Dat zorgt voor onrust.’

De collegevoorzitter is niet echt blij met deze gevolgen, vertelde hij. ‘Ik wil jullie vragen daar verstandig mee om te gaan. Ga niet op allerlei plekken bidden, betracht de rust en laat de spanning niet toenemen.’

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Evi Penders

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to Hogeschool overweegt meer stilteruimtes te openen

  1. Mooi dat studenten nu een andere plek zoeken om te bidden. Probeer een gebedshuis, waarschijnlijk heeft u daar meer success dan op een hogeschool.

  2. “Maar heeft u wel nagedacht over de gevolgen nu er op Academieplein geen stilteruimte is?’, wilde een van de studenten weten. ‘Studenten gaan allemaal plekken zoeken waar ze kunnen bidden. Dat zorgt voor onrust.”

    Uitstekend! Een Hogeschool is immers geen plaats voor gebed. Laten we ons, als instelling voor onderwijs en onderzoek, verre houden van religieuze praktijken.

    Soms heb ik echt het gevoel dat we weer terug gaan in de tijd, in plaats van vooruit.

    “Ga niet op allerlei plekken bidden, betracht de rust en laat de spanning niet toenemen.”

    Deze spanning ontstaat louter omdat sommigen klaarblijkelijk vinden dat ze het RECHT hebben – of moeten hebben – om overal te bidden, zelfs op school. Als hen niet duidelijk wordt gemaakt dat een dergelijk recht niet bestaat (en dat religie een pure privéaangelegenheid is), zal de ellende alleen maar groter worden en hebben we straks overal ‘stilteruimtes’ (wat feitelijk voornamelijk neerkomt op gebedsruimtes). Dat wordt nog wat straks in het bedrijfsleven!

  3. @ El profesor

    Het bedrijfsleven is flexibeler dan je denkt. Ik ken verschillende voorbeelden waarin medewerkers een rustige ruimte hebben toegewezen gekregen van hun leidinggevende, om te gebruiken wanneer zij daar behoefte aan hebben.
    Zolang het in overleg gaat, en met wederzijds akkoord is er toch niets aan de hand?

  4. Ik vind het goed dat de hogeschool meerdere stilteruimte aanwijst. Het is een prachtig initatief ga zo door!!!

  5. Volgens artikel 3 van de statuten van Stichting Hogeschool Rotterdam streeft de stichting naar levensbeschouwelijke pluriformiteit en ontmoeting. Volgens de gedrags- en integriteitscode van de instelling (artikel 1.1) wil Hogeschool Rotterdam het mogelijk maken dat de levensbeschouwelijke pluriformiteit in de onderwijsprogramma’s een plaats krijgt zodat de kennis van de achtergronden van godsdiensten, levensovertuigingen en culturen vergroot wordt.

    Gezien deze statutaire doelstelling en de uitwerking daarvan in de gedragscode zie ik niet in waarom studenten of medewerkers hun levensbeschouwing, godsdienst en cultuur thuis zouden moeten laten.

  6. Op de HR kun je ook yogalessen volgen als keuzevak; deze hebben duidelijk een boeddhistische achtergrond. Ik zie het verschil niet tussen het hebben van een gebedsplaats en het doen van yoga op school. Als de HR daadwerkelijk staat voor neutraliteit moet HR voor alle godsdiensten een mogelijkheid hebben om deze te praktiseren of alle vormen van religieuze praktijken verbieden.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top