Hogeschool Utrecht wil bindend én dringend bsa
Gepubliceerd: 19 January 2018 • Leestijd: 0 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.De Hogeschool Utrecht wil opleidingen de mogelijkheid geven om te kiezen voor een ‘dringend studieadvies’. Studenten kunnen dat, anders dan een bindend studieadvies, naast zich neerleggen.
Als de hogeschoolraad ermee instemt, komt deze nieuwe optie in de Onderwijs- en Examenregeling (OER) te staan, meldt hogeschoolblad Trajectum. Nu hanteert de hogeschool alleen nog het bindend studieadvies (bsa), zoals de meeste instellingen. Het bsa blijft bestaan, maar er wordt een soepelere variant als keuzemogelijkheid toegevoegd.
Twee varianten
Instituutsdirecteuren kiezen straks per opleiding voor één van de twee varianten. Daarvoor moeten ze eerst de opleidingscommissie raadplegen. Het dringende advies wordt niet door de examencommissie gegeven, zoals bij het ‘normale’ bsa, maar door het instituuts- of opleidingsmanagement.
Mocht de hogeschoolraad geen bezwaren hebben, dan kan het nieuwe studieadvies nog volgend collegejaar ingaan.
Afschaffen bsa?
GroenLinks pleitte gisteren tijdens een algemeen overleg voor het afschaffen van het bindende karakter van het bsa. De term klonk Kamerlid Zihni Özdil “bijna Orwelliaans” in de oren: “Dat is net zoiets als ‘verplicht vrijwilligerswerk’. Een advies moet gewoon een advies blijven.” D66 vroeg zich af of er bij een bsa niet breder dan alleen naar de studiepunten gekeken moet worden.
Minister Van Engelshoven liet weten daar wel open voor te staan, maar wacht eerst een rechtszaak tegen de Erasmus Universiteit Rotterdam af. Die is aangeklaagd door het Landelijk Studenten Rechtsbureau: de eis dat eerstejaars alle studiepunten moeten halen is volgens het rechtsbureau in strijd met de wet.
HOP, Irene Schoenmacker
Ik denk dat in sommige gevallen een dringend BSA wel kan helpen. In mijn geval was het dat ik 59 van de 60 punten had, met gemiddeld een 8. Toch moest ik de opleiding verlaten in het 2e jaar, beetje jammer vind ik zelf.
Ik hoop dat hiermee veel studenten toch nog geholpen kunnen worden in de toekomst, mocht er een verandering komen.
Ik erger mij toch aan de titel en de taalkundige verwoording. Een BSA is een bindend studieadvies; een dringend BSA is dan een dringend bindend studieadvies, in de titel wordt het nog bonter: een bindend bindend studieadvies. Ik begrijp dat de overweging waarschijnlijk was om BSA in de titel te houden omdat het herkenbaar is, maar het is net als APK-keuring, dat is de algemene periodieke keuring-keuring.