Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR loopt door ‘technisch probleem’ pabo-studenten mis

Gepubliceerd: 16 January 2018 • Leestijd: 1 minuten en 34 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In de Randstad konden dit jaar wegens een ‘technisch probleem’ zeker 75 mbo’ers niet aan de pabo beginnen. En dat terwijl het lerarentekort de komende jaren alleen maar verder oploopt.

Illustratie van bus met afgestuudeerden die eruit stappen

De toelatingseisen voor de pabo zijn de afgelopen jaren flink aangescherpt, wat zorgde voor een terugloop van het aantal studenten. Vooral mbo’ers lieten het massaal afweten. Daarom startten Amsterdam, Den Haag en Rotterdam in september met een schakeljaar speciaal voor mbo’ers.

Vooral voor mbo’ers die niet zijn opgeleid tot onderwijsassistent

De mbo’ers worden daarin onder meer voorbereid op de landelijke toelatingstoetsen voor de pabo in aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Het is vooral bedoeld voor mbo’ers die niet zijn opgeleid tot onderwijsassistent. Zij kunnen aan het eind van hun opleiding een voltijds schakeltraject van een halfjaar volgen. De schakelaars blijven ingeschreven op hun roc, maar volgen het programma bij de pabo’s. Tijdens deze periode kunnen ze gewoon studiefinanciering blijven ontvangen.

De interesse leek aanvankelijk niet erg groot. En nu blijkt dat bovendien niet alle geïnteresseerden van start konden door een ‘technisch probleem’, schrijft NRC.

Wachten met aanvragen mbo-diploma terwijl je al klaar bent

Dat zit zo: om aan de schakelklas te mogen deelnemen, mag je nog geen mbo-diploma in je bezit hebben. Als je eigenlijk al klaar bent met je opleiding, moet je toch wachten met het aanvragen van je diploma.

Dat ging dus fout. Veel mbo’ers bedachten pas na het ophalen van hun diploma dat ze graag de schakelklas wilden doen of ze waren simpelweg trots op het feit dat ze waren geslaagd, aldus Sven de Langen, onderwijswethouder van Rotterdam. Daar konden daarom 48 van de 72 geïnteresseerde mbo-studenten niet van start.

Het Interstedelijk Studenten Overleg vindt het ‘ontzettend zonde.’ Voorzitter Rhea van der Dong: ‘Het is onverkoopbaar dat studenten door bureaucratisch gedoe niet kunnen doorstuderen, terwijl ze dat wel graag willen en de studenten ook hard nodig zijn.’ Het ISO roept het ministerie van OCW op hier iets aan te doen, zodat er volgend jaar niet opnieuw tientallen studenten de boot missen.

Ron Bormans: ongepast dat verantwoordelijkheid bij scholen ligt

Ron Bormans, collegevoorzitter van de Hogeschool Rotterdam, twittert dat hij het ‘ongepast’ vindt dat het ‘ministerie de verantwoordelijkheid hiervoor bij de scholen legt.’ De hogescholen kunnen nu eenmaal de wet niet wijzigen, schrijft hij. Het ministerie was vooralsnog niet voor commentaar bereikbaar.

CDA-Kamerlid Anne Kuik kondigt op Twitter aan dat ze de minister gaat vragen hoe deze belemmering weggenomen kan worden.

HOP, Irene Schoenmacker
Illustratie: Demian Janssen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top