Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Jari Esbeukman, Leefbaar Rotterdam: ‘Strenge regels zijn belangrijk’

Gepubliceerd: 19 March 2018 • Leestijd: 2 minuten en 7 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Op woensdag 21 maart mogen we weer naar de stembus. Ditmaal voor de gemeenteraadsverkiezingen. We stellen enkele ‘Hogeschool Rotterdam-kandidaten’ voor. Vandaag Jari Esbeukman, eerstejaars lerarenopleiding Nederlands (deeltijd) en nummer 10 op de lijst van Leefbaar Rotterdam.

 

Jari Esbeukman van Leefbaar Rotterdam voor de locatie Museumpark - foto: Hans Reitzema

Waarom wil je de gemeenteraad in?

‘Het is voor mij een intellectuele uitdaging. Toen ik van de middelbare school kwam, wilde ik eigenlijk politicologie studeren, maar ik werd vervangend docent op mijn oude middelbare school. Ik wil nu graag, niet alleen in het onderwijs, een bijdrage leveren aan de stad waarin ik woon.’

Waarom koos je voor Leefbaar Rotterdam?

‘lk wilde bij een lokale partij die niet wordt geïndoctrineerd door Den Haag en die hart en oog heeft voor de stad. Leefbaar past het beste bij mij, omdat ik vind dat er strenge regels moeten worden gehanteerd en veiligheid een belangrijk thema voor mij is.’

Leefbaar is een samenwerkingsverband aangegaan met Forum voor Democratie. Wat vind je daarvan?

‘Pr-technisch vind ik het heel slim. Het is goed dat Baudet niet naar Rotterdam is gekomen om ons in de weg te zitten. En wat betreft het besturen van de stad zullen we gewoon onze eigen koers blijven varen.’

Pechtold wil dat D66 vanwege Baudet niet met jullie in het college gaat…

‘Dat is jammer. Ik ben sowieso erg tegen uitsluiten en ik hoop dat we elkaar zullen blijven opzoeken. Ik vind dat Baudet duidelijker stelling had moeten nemen tegen de uitspraak van Ramautarsing over de relatie tussen IQ en afkomst.’

Wat wil je bereiken in/voor de gemeente?

‘Ik denk aan het onderwijs. Ik vind dat de politiek iets moet doen aan de chaos op de mbo-scholen. Het is belangrijk dat die scholen goed functioneren en goede vakmensen afleveren. Tentamenfraude en gebrekkige aanwezigheidsadministratie kunnen ervoor zorgen dat diploma’s minder waard worden. Dat willen we voorkomen.

Mbo’ers moeten niet per se naar het hbo willen

‘Ik vind trouwens dat opleiden niet moet draaien om het hoogst haalbare, dat mbo-leerlingen er niet alles aan moeten willen doen om maar op het hbo te komen. Kies voor wat het best bij je past en waar je kwaliteiten liggen.

‘Cultuur – ik ben zelf zanger en entertainer – is ook belangrijk voor mij. Ik vind dat er enorm veel geld blijft hangen bij grote organisaties zoals het Scapino Ballet. Het zou leuk zijn als het geld meer wordt verspreid over amateurgezelschappen, projecten in de buurt en beginnende artiesten. Sowieso wil ik de stad aantrekkelijker maken voor jongeren.’

Is er een link tussen je politieke ambitie en je studie?

‘Ik wil van mijn leerlingen mensen maken die goed en stevig in de samenleving komen te staan: persoonsvorming. In de politiek doe je dat op grote schaal. Als Leefbaar willen we dat Rotterdam voor iedereen een leefbare stad is. De PVV is wezenlijk anders, hun programma is echt om te kotsen. Ze sluiten mensen uit en willen onze fantastische burgemeester afzetten; een heel gevaarlijke partij.’

Hoe reageren (mede)studenten en docenten op je politieke ambitie?

‘Positief, maar het is nog niet heel erg bekend.’

Waarom is het belangrijk om op 21 maart te gaan stemmen?

‘Omdat op lokaal gebied belangrijke zaken worden besloten. Het college heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat het aantrekkelijker is geworden om te starten als docent. Maar denk ook aan veiligheid, woningbouw en de vergunningen voor uitgaansvoorzieningen.’

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Hans Reitzema

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Jari Esbeukman, Leefbaar Rotterdam: ‘Strenge regels zijn belangrijk’

  1. Jari Esbeukman: “De PVV is wezenlijk anders, hun programma is echt om te kotsen. Ze sluiten mensen uit en willen onze fantastische burgemeester afzetten; een heel gevaarlijke partij.’”

    Eind 2017 heeft de partij Leefbaar Rotterdam, Aboutaleb op het matje geroepen om zijn ‘salafisten-uitspraken’. Bron:
    https://www.ad.nl/rotterdam/leefbaar-rotterdam-roept-aboutaleb-op-het-matje-om-salafisten-uitspraken~a9e82c5e/

    Hoe kan het zijn dat je dan nu zegt ‘ze willen onze fantastische burgemeester afzetten’? Of ben je het zelf niet eens met uitspraken van Leefbaar-raadslid Tanya Hoogerwerf? In principe noem je nu namelijk Leefbaar Rotterdam een ‘heel gevaarlijke partij’.

  2. Drogreden van LE-student, want kritisch zijn op iemands uitlatingen, het zelfs radicaal met een (een) uitspraak oneens zijn, wil helemaal niet zeggen dat je de persoon in kwestie afwijst. Bovendien mag Jari (hoeft niet) het ook nog oneens zijn met uitspraken van zijn eigen partijleden. Oneens met elkaar, maar elkaar toch waarderen. Dat lukt niet iedereen, maar het is uiteindelijk wel het fundament van elke samenleving. Zet hem op, Jari!

  3. @Bart Bijl
    Bent u lid van stichting open deur? Ik heb nergens gezegd dat hij Aboutaleb afwijst, maar voor mij persoonlijk komt het best wel ongeloofwaardig over als je eerst ‘als Leefbaar Rotterdam’ iemand op het matje roept en zegt dat wat aboutaleb doet een kweekvijver is voor jihadisme en vervolgens gaat zeggen dat hij een ‘fantastische burgemeester’ is. Als je lid bent van een partij dan sta je neem ik aan ook achter de standpunten van een mede raadslid, anders had je niet kandidaat moeten worden van de partij. Of hij had op het moment dat Tanya Hoogerwerf dit had gezegd er afstand van moeten doen, maar dat heb ik hem ook niet zien doen.
    De verkiezingen zijn er natuurlijk vandaag dus sommige ‘politieke partijen’ roepen maar wat om nog snel stemmen te winnen.
    Overigens heb ik u in andere artikelen van politieke kandidaten niet zien reageren, heeft dat wellicht ook iets te maken met het feit dat u mogelijk een docent bent van Jari?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top