Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, ik heb een crush op een vriendin. Hoe versier ik haar?

Lieve Tosca,

Mensen zeggen vaak dat mannen en vrouwen geen vrienden kunnen zijn. Misschien ben ik een uitzondering, want ik heb meer goede vriendinnen dan goede vrienden. Maar toch… Laatst was ik met een vriendin (geen goede vriendin, meer een oppervlakkige) wat aan het drinken en ik merkte dat ik haar leuk begon te vinden.
Een vriend zei: ‘Go for it! Ze kijkt op een bepaalde manier naar jou, je maakt kans.’ Maar nu komt het lastige: Hoe vertel ik haar dat ik haar leuk begin te vinden? Het laatste wat ik wil, is dat dit tussen ons in komt te staan.

Groetjes,
It’s complicated

Lieve It’s complicated,

Ik heb goed nieuws voor je: Je hoeft haar helemaal niet te vertellen dat je haar leuk vindt. Je gaat haar laten merken dat je haar leuk vindt. En of de interesse dan wederzijds is of niet, merk je vanzelf. Daar hoef je – als het goed is – verder geen woorden voor te gebruiken.

Iemand vertellen dat je hem/haar leuk vindt, is nogal een ding. Want op het moment dat je het zegt, moet die ander er wat mee. Maar misschien voelt de ander dat helemaal niet of nog niet helemaal. Dan is jouw bekentenis wel out there en kan ie zelfs tussen jullie in komen te staan. Daarom is het makkelijker om het non-verbaal op te lossen.

App je vriendin en vraag of ze zin heeft om iets te gaan doen: iets drinken, naar de bios, bowlen of een gedeelde interesse waar jullie het laatst toevallig over hebben gehad. Zeg dat je het gezellig vond laatst, stel een afspraak voor en wacht haar voorstel af. Als ze mee wil, ga je haar weer zien. Als ze iets anders wil doen, plan je iets anders.

Als ze niet wil afspreken (zonder reden, ze wil gewoon niets met je doen), ben je af. Op naar je volgende crush.

Goed, je hebt een afspraak. Je gaat erheen met het doel om de vriendschap iets minder oppervlakkig te maken. Je gedraagt je dus geïnteresseerd (en als het goed is, doet zij dat ook) en stelt vragen om haar beter te leren kennen. Terwijl ze antwoordt, let je op haar lichaamshouding. Draait ze tijdens het praten haar lijf naar je toe of van je af? Houdt ze haar armen voor zich als buffer tussen jou en haar of heeft ze ze gewoon naast haar lichaam of losjes op tafel? En kijkt ze je aan als ze met je praat of kijkt ze weg?

Als haar lichaamshouding open is, kan je proberen haar aan te raken. Leg je hand eens op haar (onder)arm of knie en kijk hoe ze reageert. Als ze hier oké mee is, kan je het herhalen en je hand wat langer laten liggen. Als je in een drukke kroeg bent, kan je wat dichter in haar oor praten en ook haar schouder aanraken of zelfs je hand in haar nek leggen. In een koffietentje overdag kan je misschien beter wat in haar oor fluisteren. Als ze zich niet wegdraait, kan je ervan uitgaan dat je haar ook mag zoenen. En als dat is gelukt, is ze oppervlakkige vriendin af en potentiële lover aan.

Als je je niet comfortabel voelt om bij de volgende date lichaamscontact te maken, kan je het ook langzaam opbouwen. Maar wacht niet te lang, want het is toch suf als zij jou al vanaf het begin af aan even leuk vindt als jij haar, maar je geen move maakt omdat je niet durft.

Want die angst om een blauwtje te lopen is in dit geval een beetje misplaatst. Het ergste wat je kan gebeuren, is dat je een oppervlakkige vriendin kwijtraakt.
En dat is jammer, maar overkomelijk.

Succes met flirten!

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 19 September 2018 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top