Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca Ukelele

Lieve Tosca, waarom krijgen studerende moeders geen zwangerschapsverlof?

Lieve Tosca,

Ik werk al een tijdje op de HR en heb in mijn dienstverband drie kinderen gekregen. Nu ik weer aan het werk ben (en af en toe kolf), verbaas ik me over het gebrek aan steun voor studerende moeders. Waar ik zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en duurzame inzetbaarheidsuren kan gebruiken om mijn werk- en privéleven in balans te houden, is er voor studenten helemaal niets geregeld. Als ze niet vlak voor of in de zomervakantie uitgerekend zijn, hebben ze vette pech en lopen ze vertraging op. Kan dat niet anders?

Lfs, Mama

Lieve Tosca Ukelele

Lieve Mama,

Nu je het zegt, dat is inderdaad raar. Als je eenmaal aan het werk bent, heb je recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof (minimaal zestien weken bij elkaar) en daarna mag je nog gebruikmaken van ouderschapsverlof.

De overheid zorgt goed voor werkende moeders. Ze krijgen rust en ruimte om zich op de bevalling voor te bereiden, van de bevalling te herstellen en hun baby een goede start te geven. Voor studerende moeders zorgt de overheid eigenlijk niet (op een toeslag voor alleenstaande ouders na). Misschien ook omdat ze dat niet kunnen.

Als student schrijf je je in voor een collegejaar. Je onderwijsinstelling plaatst je in een klas en daarna wordt het programma voor dat jaar afgedraaid. Als jij in dat collegejaar zestien weken afwezig bent vanwege je bevalling, gaan de lessen gewoon zonder jou door. Je krijgt niet automatisch vrijstellingen voor de lessen die je hebt gemist en je collegegeld ben je kwijt.

Op de Hogeschool Rotterdam helpt de afdeling Studerende Ouders aan Zet studenten die zwanger zijn of kinderen hebben met informatie, advies en ondersteuning. Jimera Koorndijk werkt daar en bevestigt dat er voor studerende ouders weinig geregeld is: ‘Ik zie veel ouders nog de week voor hun bevalling of vlak erna naar school komen om toetsen te maken of dingen in te leveren.’

Waarom dat zo is? Jimera: ‘Er zijn vanuit de overheid geen regels voor, dus op de hogeschool wordt ook weinig voor deze doelgroep geregeld. Ook geen extra uitstel of herkansingen. Er zijn natuurlijk kolfruimtes met koelkastjes voor alle vrouwen die daar gebruik van willen maken, maar daar houdt het wel zo’n beetje op.’

De medewerkers van Student aan Zet helpen ouders dus vooral plannen, maar ouders kunnen er ook terecht om te leren omgaan met stress en om (met andere studerende ouders) ervaringen te delen. Als je de hulp van Studerende ouders aan Zet kan gebruiken, kun je ze via deze pagina (inlog) contacten. Als je studievertraging dreigt op te lopen door je zwangerschap kan je ook via je decaan proberen aanspraak te maken op het profileringsfonds (inlog).

Als je zwanger raakt tijdens je studie is het altijd slim om dit even te melden bij je decaan. Serge Feldmann, decaan op locatie Museumpark, legt uit: ‘Naast dat we eventueel met de opleiding kunnen kijken naar aanpassingen in het rooster en van deadlines, kunnen we ook uitzoeken of je misschien aanspraak kan maken op een bijdrage uit de regeling uit het profileringsfonds. Daarnaast kun je door onverhoopte medische ontwikkelingen vertraging oplopen. Ook dan geldt dat er mogelijk financiële compensatieregelingen zijn.’

Ik zou het mooi vinden als studerende moeders, net als bijvoorbeeld freelancers, rondom de bevalling zestien weken een uitkering krijgen zodat ze zich geen zorgen hoeven te maken over het betalen van de rekeningen. En daarmee worden ze dan misschien ook een beetje gecompenseerd voor de studievertraging die ze oplopen. Maar dat moet op overheidsniveau geregeld worden, niet hier binnen de HR.

Lfs, Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 5 September 2018 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top