Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
14 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nieuwe eerstejaars krijgen per september 1000 euro korting op collegegeld

Gepubliceerd: 11 July 2018 • Leestijd: 0 minuten en 54 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Eerste Kamer heeft dinsdag unaniem ingestemd met de halvering van het collegegeld voor eerstejaars. Daarmee gaat de verlaging definitief door en zal de eerste lichting studenten er al in september van profiteren.

 

Overzichtje van studenten die recht hebben op collegegeldverlaging

Minister Van Engelshoven gaf dinsdagmiddag tekst en uitleg aan de senatoren. Vanaf september wordt het collegegeld voor eerstejaars dus met ruim duizend euro verlaagd. Een jaar laten krijgen tweedejaarsstudenten van lerarenopleidingen die korting nogmaals. De onderwijsminister heeft onder meer toegezegd dat de maatregel na drie jaar zal worden geëvalueerd.

De senatoren gingen niet zomaar akkoord en dienden vier moties in. GroenLinks-senator Ganzevoort ging het verst in zijn kritiek: hij verzocht de regering bij toekomstige voorstellen te streven naar een op onderzoek gebaseerde onderbouwing en daar was een ruime meerderheid van de senatoren het mee eens.

Niet financieel op achteruit

VVD-senator Bruijn wil meer garanties dat universiteiten en hogescholen niet de dupe worden van de maatregel. Ze worden weliswaar gecompenseerd voor de verlaging van het collegegeld, maar ze maken ook extra kosten. Bruijn wil dat de minister er bij de evaluatie scherp op let dat instellingen er financieel niet op achteruitgaan. Van Engelshoven gaat ervan uit dat instellingen in dat geval zelf wel aan de bel trekken, maar dat vindt Bruijns te vrijblijvend. Een meerderheid van de senatoren vindt dat ook.

Een motie van de PvdA om af te zien van de geplande verhoging van de rente op de studieschuld werd verworpen, net als een motie van de PVV, waarin om een numerus fixus voor buitenlandse studenten werd gevraagd.

Tekst: HOP, Steffi Webber
Illustratie: Evi Penders

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Nieuwe eerstejaars krijgen per september 1000 euro korting op collegegeld

 1. En alle andere studenten die hiervoor zijn begonnen met hun opleiding, wat krijgen die??

  Oneerlijk systeem

 2. ik gun het ze van harte! laat de volgende lading studenten niet de dupe worden van het nieuwe stelsel en zitten met torenhoge studieschulden. Er wordt gezien dat het niet werkt en ben blij dat er iets mee gedaan wordt, ondanks dat het niet voor mij geldt.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top