Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Eerste Kamer steunt halvering collegegeld tandenknarsend

Gepubliceerd: 10 July 2018 • Leestijd: 1 minuten en 12 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Eerste Kamer gaat vandaag instemmen met de halvering van het collegegeld voor eerstejaarsstudenten. Dat hebben de senatoren gisteravond in hun debat aangekondigd.

Oppositiepartijen PVV en GroenLinks zeiden bij de opening van het debat meteen dat ze de maatregel zouden steunen. Dit doen de coalitiepartijen ook, zodat het wetsvoorstel een ruime meerderheid krijgt.

Vanaf september wordt het collegegeld voor eerstejaars dus met ruim duizend euro verlaagd. Een jaar laten krijgen tweedejaarsstudenten van lerarenopleidingen die korting nogmaals.

Felle kritiek op argumentatie minister

Wel hebben de senatoren felle kritiek op de argumentatie van minister Van Engelshoven bij het wetsvoorstel. Vanmiddag mag ze tekst en uitleg komen geven, al hoeft ze dus niet bang te zijn dat haar voorstel strandt.

De voornaamste kritiek op het wetsvoorstel is dat alle studenten de korting op het collegegeld krijgen, ook als ze genoeg geld hebben om het gewone tarief te kunnen betalen en toch wel zouden gaan studeren. Je zou met het geld (173 miljoen euro) ook de aanvullende beurs kunnen verruimen.

GroenLinks wil de schriftelijke toelichting van de minister het liefst onder in een la opbergen, zei senator Ruard Ganzevoort. ‘We kunnen het heel gezellig maken, maar in alle eerlijkheid: de argumentatie voor dit wetsvoorstel deugt niet.’ Hij noemde de antwoorden van de minister eerder al ondermaats.

Hogere toegankelijkheid ‘niet uit te sluiten’

Ook de VVD was kritisch, maar noemde het ‘niet uit te sluiten’ dat het wetsvoorstel toch het gewenste effect zal hebben, namelijk dat het hoger onderwijs toegankelijker wordt en dat studenten zich bij hun studiekeuze minder laten leiden door financiële overwegingen.

Het CDA ‘had en heeft wel vragen bij dit wetsvoorstel, ook bij de urgentie ervan’, maar zal evenmin een spaak in het wiel steken.

Studentenorganisaties ISO en LSVb beschouwen de halvering van het collegegeld als een sigaar uit eigen doos: de rente op studieschulden wordt immers verhoogd, zodat studenten die veel lenen uiteindelijk voor deze halvering opdraaien.

HOP, Steffi Weber

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Eerste Kamer steunt halvering collegegeld tandenknarsend

  1. Ik vind zelf dat ze veel te laat zijn gebleven met het halveren van het collegegeld. Zelfs het afschaffen van de studiefinanciering was een grote blunder van Kabinet Rutte II.

  2. Genoeg studenten dus die én geen gebruik kunnen maken van studiefinanciering en ook geen voordeel hebben gehad met deze halvering. Raar om die maatregelen zo jaren na elkaar te nemen..

  3. Deze regeling is bedoeld om de studenten “tegemoet” te komen met de financiële lasten die deze vorm van studiefinanciering met zich meebrengt, om zo meer leerlingen student te laten worden. Maar waar blijft de compensatie voor Studenten die al 3 jaar onder deze voorwaarden studeren?? Voor hen gaat de rente straks ook omhoog, dus zijn zij het slachtoffer van de halvering op het collegegeld op de komende eerstejaars. Zij waren ook degene die net in de transitie zaten van het oude naar het nieuwe stelsel, dus net de oude regeling mislopen. En nu worden zij ook de dupe vanwege deze regeling… Echt schandalig!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top