Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tentamens op Academieplein ongeldig na vals brandalarm

Gepubliceerd: 29 May 2018 • Leestijd: 1 minuten en 32 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Bijna 130 studenten van de Hogeschool Rotterdam moeten een tentamen overdoen, omdat iemand tijdens de toets het brandalarm liet afgaan. De hogeschool heeft aangifte gedaan.

Illustratie waarop een hand met een lucifer en tentamens die in de brand vliegen

Op de locatie Academieplein waren afgelopen donderdagavond 133 studenten tentamen aan het doen. Het betrof de tentamens ‘Databases’ van logistiek en economie, ‘Detailleren van een woonhuis’ van bouwkunde en ‘Bijspijkeren Nederlands’ van facility management.

Rond zeven uur ging het brandalarm af en werd het gebouw ontruimd. Vier studenten hadden hun tentamen al ingeleverd. De examencommissie heeft de 129 andere tentamens ongeldig verklaard. Een deel van het onderwijs dat op de locatie plaatsvond, werd donderdagavond verplaatst naar de locatie Rochussenstraat.

Duidelijke aanwijzingen voor opzet

Vermoedelijk heeft iemand met opzet het brandalarm laten afgaan. ‘We hebben daar duidelijke aanwijzingen voor en hebben aangifte gedaan’, zegt een woordvoerder van de hogeschool. Of er al een verdachte in beeld is, wil ze niet zeggen om het politieonderzoek niet te verstoren.

Bestuursvoorzitter Ron Bormans is niet blij, valt op de website van de hogeschool te lezen. ‘Door deze dwaze actie bestaat het risico dat onze studenten en medewerkers in de toekomst een serieus alarm wellicht niet meer als zodanig opvatten. Hierdoor worden mensenlevens op het spel gezet.’ De hogeschool roept iedereen daarom op alleen van het alarm gebruik te maken als dat noodzakelijk is.

De alarmmelders zijn, ‘met het oog op een veilige werk- en leeromgeving te allen tijde goed zichtbaar en bereikbaar, zodat in geval van een brand of calamiteit snel gehandeld kan worden’, vertelt de woordvoerder. ‘Om geen kostbare tijd te verliezen, moeten de melders volgens voorschriften ook makkelijk te bedienen zijn. Extra barrières of belemmeringen opwerpen, kan in geval van brand of een calamiteit levens kosten.’ De hogeschool is wel van plan het toezicht op het voorkomen van valse meldingen verder aan te scherpen.

Ook vorig jaar drukte er een student op een alarmknop

Het is niet voor het eerst dat op deze locatie het brandalarm afging tijdens een tentamen. Vorig jaar juni gebeurde dat ook al. Toen moesten tweehonderd studenten het tentamen overdoen. Het was al snel duidelijk dat een student – al dan niet expres – op de alarmknop had gedrukt. Destijds is er geen aangifte gedaan, zegt een woordvoerder. ‘Maar deze keer is er concreter belastend bewijs.’ Of er een verband is tussen de incidenten is niet bekend.

Tekst: HOP, Steffi Weber & Profielen, Jos van Nierop
Illustratie: Katja Hermann

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Tentamens op Academieplein ongeldig na vals brandalarm

  1. Zo een alarm is tijdens colleges ook uiternate vervelend Uiteraard moet een modern brandalarm ook de locatie /verdieping /gang/lokaal aangeven. Het is mij een raadsel dat er dan anno 2018 altijd meteen tot ontruiming besloten zal worden. In de scheepvaart is al sinds jaar en dag gebleken dat het vaak een vals alarm is – of dat er reeds ter plaatse gehandeld wordt om escalatie te voorkomen. Het is dan ook gebruikelijk om een eerste responder te sturen op een brandalarm die zsm terug zal melden wat er ter plaatse van het alarm feitelijk aan de hand is. Is er dan echt brand of gaan er meerdere brandmelders tegelijk of nagenoeg gelijk af, dan is ontruimen vanzelfsprekend ( en anders niet ). Ontruimen alleen als het echt nodig is.

  2. Tijdens de bewuste dag waren ik en zo’n 30 anderen aan het ploeteren toen we inderdaad een alarm hoorden afgaan. Het was echter heel zacht en klonk in de verste verte niet als een brandalarm. Ikzelf dacht dat het uit een ander gebouw kwam, zo zacht was het. Het was inmiddels 10 minuten verder toen de tentamenwacht toch maar polshoogte ging nemen. Toen hij na 2 minuten terugkwam met de boodschap dat het toch ons gebouw betrof, werd ons gecommandeerd om langzaam het lokaal te verlaten. Al met al stonden we een kwartier nadat we het alarm hoorden buiten.

  3. Wat er niet vermeldt wordt is dat het alarm op de betreffende dag al een keer eerder was afgegaan. Rond 15:00 moesten we ook al wegwezen wegens het brandalarm… dus ik betwijfel of het wel iemand was die op het knopje drukte, of iemand heeft inspiratie opgedaan om toch nog even wat langer te leren…

  4. Fijn is dat. Vandaag is het weer gebeurd op de locatie Kralingse Zoom.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top