Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illustration of authors face

Derek Otte, stadsdichter van Rotterdam, schrijft versjes, verhalen en spoken word. Op de HR geeft hij het keuzevak Spoken Word. Eerdere blogs van Derek lees je hier. 

Column

Witness the fitness

Gepubliceerd: 29 March 2018 • Leestijd: 1 minuten en 51 seconden • Derek Otte

Jawelles, daar zijn we weer. Live vanuit de zomertijd! De dagen zijn langer en lichter, de temperatuur ligt net wat hoger en die dingen samen maken dat de meeste mensen toch nét een beetje vrolijker zijn dan gedurende het wintergeweld. Met mij ging het in de grote grauwe grijzigheid overigens prima. Ik ben in januari van dit jaar weer begonnen met sporten. Dat doet een mens goed!

Illustration of authors face

Derek Otte, stadsdichter van Rotterdam, schrijft versjes, verhalen en spoken word. Op de HR geeft hij het keuzevak Spoken Word. Eerdere blogs van Derek lees je hier. 

Moeilijk was het wel, de sportdrempel was erg hoog geworden. Ik had mijn loopbaan nogal lang boven mijn gezondheid geplaatst en hoe meer werk, hoe minder tijd. Hoe minder tijd, hoe groter de gemaksdrang. Boodschappen doen? Koken? Bewegen (voor de lol)? Ha! Soms at ik drie keer per dag buiten de deur, overwegend ongezond. Kapsalons, bamiblokken, hotwings en pizza’s. Was dat alles, was het probleem niet zo groot.

Toen ik 102 kilo woog, heb ik de knop omgezet: géén zoet meer, geen vet meer en minstens drie keer per week sporten.

Ik tikte blikjes frisdrank weg alsof het flesjes water waren en ik bestelde bovengemiddeld vaak voedsel onder het motto: ‘Buiten eten levert stress op; ik ben liever thuis bezorgd.’ Om nog maar te zwijgen over de grote hoeveelheden koek, snoep en chocola die ik er doorheen jaste. Alsof ik aandelen had in Kinder Bueno, Snickers (goed te doen als ontbijt ook), Twix en Lion. Tot de huisarts mij eind 2017 vertelde dat mijn overgewicht gevaarlijke vormen begon aan te nemen. Haha, vormen. Ik had een kop als een oliebol en een pens als een skippybal. Dat is geen waardeoordeel; vol wezen is helemaal niet erg. Maar overvol is ongezond.

Toen ik 102 kilo woog, heb ik de knop omgezet: géén zoet meer, geen vet meer en minstens drie keer per week sporten. Ik sleepte mijn parodie op een menselijk lichaam richting de fitness, waar ik nu dus al een paar maanden onder de bezielende leiding van een goede vriend mijn gymnastiekoefeningen doe. Is het altijd leuk? Nee. Doet het heel vaak pijn? Zeker. Word je, vooral in het begin, geconfronteerd met je eigen tekortkomingen en de effecten van jarenlange lichamelijke nalatigheid? Ook. Wil je die goede vriend met z’n bezielende leiding soms stiekem helemaal doodkapotwurgen? Ja! Maar de voldoening van het totaalpakket (letten op voeding, bezig met sporten) is veel te groot.

Tussen de kolossen die trainen alsof ze volgende week tegen Badr of Rico moeten, de giganten die bij het veel te veel gewicht in één keer tillen geluiden maken als een beer met obstipatie en de titanen die zich verwoed van afmeting nachtkastje naar formaat kast ploeteren, heb ik een stuk ontspanning door inspanning gevonden. Niet om de cover van Men’s Health te halen, maar om gezonder te worden en me beter te voelen. En om gewoon weer kleding van de Zara aan te kunnen (die maattabellen daar liegen sowieso).

Niet slecht voor iemand die een halfjaar geleden nog liever naakt in een glasbak zou zwemmen dan twee meter op een loopband te slijten. En ik kan het iedereen aanraden. Want je zorgt niet voor je geest als je je lichaam steeds vergeet. Dat je ’t weet!

Tekst: Derek Otte
Foto: Frank Hanswijk

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Witness the fitness

 1. Leuk geschreven! Ik hoop dat je zsm weer in die Zara broek past.
  Je stuk heeft me gemotiveerd…ik begin morgen….

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top