1 april: ludieke aandacht voor docententekort
Gepubliceerd: 1 April 2019 • Leestijd: 1 minuten en 2 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Wie vandaag de website van de HR bezoekt, krijgt in eerste instantie een storingsbericht te zien. Een ludieke manier om de aandacht te vestigen op de behoefte aan docenten in het technische domein.
‘Grapje moet kunnen, toch?’ lezen de bezoekers van de site zodra ze doorklikken op ‘probleem oplossen’. Om daarna gewezen te worden op de ernst van het docententekort in het technische veld. ‘Dat is het echte technische probleem.’ Terwijl het zo belangrijk is studenten klaar te stomen voor een wereld waarin inspelen op veranderingen aan de orde van de dag is, meldt de site.
1 april is volgens voorlichter Jeroen Cok een mooi moment om dit maatschappelijke probleem onder de aandacht te brengen, op een ludieke manier die ook nog eens goed past bij de inhoud. ‘Dat de site ‘down’ lijkt te zijn is een leuke trigger om mensen te attenderen op het échte ‘technische’ probleem.’
Daarbij hoopt de hogeschool nieuwe bezoekers naar de vacaturepagina’s te trekken, mensen die er misschien nooit aan gedacht hebben dat er voor hen mogelijkheden liggen in het onderwijs. ‘Op Twitter wordt het gedeeld, mensen attenderen elkaar erop en we krijgen leuke reacties’, zegt Cok. ‘We krijgen trouwens ook mailtjes van mensen die echt denken dat de site plat ligt’, lacht hij.
De hogeschool probeert potentiële docenten onder meer naar het career event op 22 mei te lokken. ‘De 1-aprilactie staat niet op zichzelf’, zegt Cok. ‘Met dit en andere communicatiemomenten werken we toe naar het career event. Daar geven we informatie over de mogelijkheden en vertellen docenten – die de overstap naar het onderwijs zelf hebben gemaakt – over hun ervaringen.’
Tekst: Edith van Gameren
Met alle respect, maar ik zie de humor van deze “1 april grap” totaal niet in. Ik wilde wat berichten versturen, maar dat lukte mij niet. Wat een “lol”. De argumenten van de voorlichter hebben mij niet kunnen overtuigen van ” het ludieke”.
Met vriendelijke groet,
Adriaan de Jongh
Ik blijf het toch erg irritant vinden dat ieder jaar op 1 april “grappen” worden uitgehaald met HINT of met de website. Voor studenten die zich gisteren voor een nieuwe opleiding wilden aanmelden was bovenstaande foutpagina het eerste wat zij zagen na het voltooien van hun aanmelding via studielink. Dit komt omdat studielink doorverwijst naar de website van de Hogeschool na het voltooien van de aanmelding. Naar mijn mening geven we hiermee niet bepaald een goede eerste indruk aan onze toekomstige studenten.
Studielink is niet de enige applicatie die doorverwijst naar de website van de HR, ook Osiris Docent, Student en Basis verwijzen bij uitloggen naar de website. Dit betekent dat meer dan 40.000 gebruikers doorgelinkt worden bij uitloggen. Osiris Student wordt ook volop gebruikt door nieuwe aanmelders die dus ook geconfronteerd worden met deze 1 april grap. Ik ben het met Jeroen eens dat we hiermee geen goede eerste indruk geven aan onze toekomstige studenten. Dit terwijl de bedrijfsbureau’s, SSC, FIT, Instroom en ik weet niet wie nog meer zich inspannen om juist het tegenovergestelde te bereiken.
@Jeroen Cok: is er voorafgaand aan deze 1 april grap geïnventariseerd welke applicaties verbonden zijn of doorlinken naar deze website? Met andere woorden, is dit een bewuste keuze?
Prima actie. Ludiek, spreekt tot de verbeelding en zorgt voor de nodige opschudding. Dat zie je hierboven wel.
#humormagnietmeer
Prima actie: ludiek, spreekt tot de verbeelding en zorgt voor de nodige commotie. Kijk maar naar de reacties hierboven.
#humorisstervende
Ik zeg een prima actie: ludiek, spreekt tot de verbeelding en zorgt voor nodige commotie. Kijk maar naar de reacties hierboven. #humorisdood
Het is natuurlijk vervelend als de actie tot onduidelijkheden heeft geleid. Ik hoop dat jullie ook de goede intenties van deze inhaker kunnen zien. We hebben vooral geprobeerd om op een ludieke manier aandacht te vragen voor een urgent vraagstuk binnen de hogeschool. De bezoekersaantallen laten zien dat we daarin wel zijn geslaagd. Desalniettemin zullen we de actie evalueren en de reacties daarin meenemen.