Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Aantal kantines wordt duurzamer vanaf nieuwe schooljaar

Gepubliceerd: 25 March 2019 • Leestijd: 2 minuten en 48 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Broodjes verpakt in plastic, saladebakken van plastic en sappen in plastic bekers. Anno 2019 moet dat toch anders kunnen? Met ingang van volgend schooljaar verdwijnt het plastic uit drie kantines en komt er gerecycled papier voor in de plaats.

‘Waarom is al het kantinevoedsel toch in plastic verpakt?’ vroeg ‘Plastic Hero’ drie maanden geleden aan Lieve Tosca. Ook anderen klaagden in reacties op dat artikel over het vele plastic dat gebruikt wordt. Marco van Leeuwen van Ladagerie, uitbater van de kantines op Museumpark, Rochussenstraat en Pieter de Hooghweg, begrijpt de klachten en gaat zijn kantines daarom met ingang van volgend collegejaar op verschillende punten verduurzamen.

Verpakkingen

Op dit moment is een groot deel van het kantinevoedsel verpakt in plastic of kunststof. Dat is volgens Van Leeuwen dan ook het belangrijkste dat moet worden aangepakt om de kantines duurzamer te maken. De Ladagerie verruilt daarom de plastic verpakkingen voor gerecycled papier.

Niet alle verpakkingen in de kantine zijn momenteel slecht, stelt Van Leeuwen. Zo zijn de servetten al honderd procent afbreekbaar en dat geldt ook voor de kunststof verpakkingen van polymelkzuur. De soepkommen en de zakken om eten in mee te nemen zijn van gerecycled papier, maar dat kan toch nog beter, vertelt Gert van Duinen, general manager van ZNP Verpakkingen, dat verpakkingen aan de kantine levert. ‘De duurzame verpakkingen die nu in de kantine worden gebruikt zijn wit, terwijl ze van nature een bruinige kleur hebben. Met chloor, bleek en kleurstoffen worden ze glanzend wit gemaakt. Dat is niet bepaald duurzaam.’

Van Leeuwen: ‘Als ik deze verpakkingen blijf gebruiken, ben ik dus aan de ene kant het schoonste jongetje van de klas, maar vervuil ik weer aan de andere kant. Daarom ga ik met ingang van het nieuwe schooljaar ook de soepkommen en zakken vervangen door de natuurlijke, bruine verpakkingen.’ Ook de plastic bekers voor yoghurt en sappen worden vervangen door gerecycled papier. Zelfs de rietjes zullen aankomend schooljaar alleen nog in karton te verkrijgen zijn.

Verspilling tegengaan

Duurzaamheid zit ‘m ook in het tegengaan van verspilling. Van Leeuwen: ‘Zo wordt de olie uit onze frituur hergebruikt voor onder meer make-up en maken we gebruik van hoogrendementsovens. Die zijn energiezuiniger dan normale ovens. Ook proberen we voedselverspilling te beperken. Als er per dag vijftig broodjes nodig zijn en er worden er honderd gemaakt, dan is dat zonde. Niet alleen omdat er voedsel overblijft, maar ook omdat de oven twee keer aan moet.’

Duurzame levering

Van Leeuwen probeert verder om zoveel mogelijk te werken met leveranciers die met elektrische wagens rijden. ‘Zelf kan ik letten op wanneer ik iets aangeleverd wil krijgen. Als ik vijf keer in de week iets kleins nodig heb, kan ik dat beter in een keer laten komen. Tenzij het om groente en fruit gaat, dat moet natuurlijk vers zijn.’

Fruit dat in de kantine verkrijgbaar is, komt grotendeels uit de buurt, vertelt Van Leeuwen: ‘Je bent met fruit aan seizoenen gebonden, maar wanneer het mogelijk is, halen we het uit de regio. Zo stop je ook wat in de lokale economie en heeft het fruit geen lange (vlieg)reis hoeven maken.’

Afvalbeleid hogeschool

Volgens de Ladagerie is er nog wel winst te behalen in het afvalbeleid, en dan met name in het scheiden van plastic binnen de hogeschool. In totaal zijn er vijftien afvalstromen op de locaties van de HR, onder andere van papier, batterijen, inktcartridges en tuinafval. Plastic zou de zestiende afvalstroom zijn, maar wordt momenteel op de hele hogeschool niet gescheiden.

Patrick Prinse, hoofd bij de dienst FIT (faciliteiten en informatietechnologie) op Museumpark, vertelt dat er in 2014 op twee locaties een pilot is geweest om plasticafval te scheiden. ‘Op de locaties Kralingse Zoom en Rochussenstraat zijn afvalbakken speciaal voor plastic geplaatst. Helaas werd in de plasticafvalbak ook restafval weggegooid en andersom. Het kostte veel geld om dit afval alsnog te sorteren en daarom hebben we besloten ermee te stoppen. In 2016 is het nogmaals geprobeerd, met een pilot van achttien maanden op Museumpark. Maar wederom werd er geen gebruik van gemaakt.’

Prinse sluit niet uit dat de hogeschool ooit weer zal proberen om plasticafval te scheiden. ‘Bewustwording verandert met de jaren. Ook elkaar aanspreken op gedrag wordt vanuit de HR gestimuleerd. Als deze twee zaken zich doorontwikkelen, zouden we in de toekomst nogmaals kunnen proberen om plasticafval te scheiden’, aldus Prinse.

Tekst en beeld: Billie Twigt

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Aantal kantines wordt duurzamer vanaf nieuwe schooljaar

  1. Als docent van de RAC zitten we met onze eerstejaars studentenEngineering 1 dag per week in de duurzaamheidsfabriek in Dordrecht bij het Da Vinci College. Daar staan afvalbakken waarop duidelijk wordt aangegeven of het gft- papier- plastic of overig afval is. Iedereen houdt zich daar uitstekend aan het scheiden van afval. Het is een questie van mentaliteit.

  2. Slechte zaak! Papieren verpakkingen zijn veel slechter voor het klimaat als plastic verpakkingen. De CO2 uitstoot per verpakking is namelijk veel hoger! Ik begrijp dat plastic soep in de oceaan etc een probleem is maar op de HR wordt nagenoeg elke verpakking in de prullenbak gegooid al is het door de schoonmaker ipv de student. Dit kan dan ook geen argument zijn om over te gaan op een verpakking die een veel hogere uitstoot heeft. De titel verpakkingsmateriaal in de kantine heeft volgend jaar een hogere CO2 uitstoot zou passender zijn! Zie ook: https://www.nrc.nl/nieuws/2016/02/24/papieren-tas-vervuilt-meer-dan-plastic-tas-1591560-a523843

  3. @Henk dat artikel spreek voor al over de vervanging van plastic tassen voor papieren tassen. Niet voor verpakkingen in het algemeen. U spreekt over CO2 uitstoot, als plastic verbrand wordt komt dat ook vrij. Daarom zou het goed zijn als plastics ook op de HR gescheiden wordt ingezameld en hergebruikt. Ik denk dat studenten nu meer bereid zijn om daar aan mee te werken als er overal duidelijke afval baken staan, zoals tegenwoordig bij in treinen en op stations en op sommige plekken zelfs op straat.

  4. Los van t afval is het misschien ook een idee om in het teken van duurzaamheid zonnen panelen te installeren op de eigendom locaties. Als de ruimte er toch is…..

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top