Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
13 augustus 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Serge Feldmann is sinds 2011 decaan op locatie Museumpark en blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Recente blogs

Blog

Blijf met je poten van dat kind af!

Gepubliceerd: 11 November 2019 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Serge

Het is van alle tijden: ouders die hun kinderen willen behoeden voor de eigen gemiste kansen, gemaakte fouten en verloren dromen. Het lijkt steeds vroeger te beginnen. Zo zag ik laatst bij DWDD ouders van een 9 jaar oud vloggend kind met duizenden volgers vol overtuiging beweren dat het écht is wat zij zelf wil en dat ze haar niet pushen. Tuurlijk.

‘Meneer, er ligt heel veel druk op mij. Ik ben de enige in het gezin die het hbo doet. Dit moét gaan lukken.’ ‘Meneer, ik kan niet meer, maar toen ik thuis zei dat ik even wil pauzeren dreigde mijn vader dat hij me dan uit huis zet: “In mijn gezin geen drop-outs”, zei hij tegen me.’ Het zijn letterlijke uitspraken en ik hoorde ze op één dag. En dat is geen uitzondering.

De spagaat kan ook bijna niet groter. Nog zo gevoelig voor de goedkeuring en waardering van pa en ma maar ook zo op zoek naar een eigen koers. Dat loyaliteitsconflict is glad ijs voor mij als studentendecaan.

Aan de ene kant zegt de rebel in mij: ‘Kom in opstand, pik het niet langer. En blijf met je poten van dat kind af, ouders!’ Aan de andere kant zie ik hoe de meeste ouders uiteindelijk niets anders dan de beste intenties hebben. De verpakking is alleen ongelukkig.

De middenweg dan. Wanneer ik de studenten vraag wat zij met hun ouder(s) delen in deze situatie, is dat vaak duidelijk: zorgen dat je je diploma haalt. Het beeld van de manier waarop en de weg ernaartoe verschilt alleen.

Vaak hebben vader of moeder zelf nooit een hbo-opleiding gedaan en ontbreekt er dus bij hen inzicht in wat dat vraagt. Tegelijk weet de student misschien niet wat pa of ma ertoe heeft gebracht nu zo gebrand te zijn op het halen van dat papiertje. Welke teleurstelling, last of pijn torsen zij mee dat ze nu zo vurig wensen dat zoon- of dochterlief de eer van de familie gaat redden?

De oplossing zit in een open en eerlijk gesprek waarbij steeds opnieuw benadrukt wordt wat het gezamenlijke doel is. En waarbij de student mag opkomen voor hoe hij dat op een gezonde en enigszins prettige manier kan bereiken. Waar de ouders hun kind willen behoeden, ligt er voor de student de uitnodiging echt zijn eigen weg te kiezen en daarvoor te gaan staan.

Wie heeft er ooit gezegd dat volwassen worden makkelijk is?

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Blijf met je poten van dat kind af!

  1. Het zou fijn zijn als ouders zouden doen wat je voorstelt. Maar die kans acht ik helaas niet zo groot. De oplossing kan ook liggen in het leren omgaan met deze problematiek. Daarmee bedoel ik dat je iemand kunt leren zicht te krijgen op alle regels die hij of zij zichzelf oplegt (ik moet slagen, ik moet op sociale media actief zijn etc.). Vervolgens kijk je dan wat dit gedrag oplevert. Dat is vaak veel stress. Daarna kun je iemand vaardigheden aanleren om er anders mee om te gaan (bijvoorbeeld afstand nemen van allerlei gedachten waar je alleen maar last van hebt). Op die manier ontwikkel je psychologische flexibiliteit: de vaardigheid om zo goed mogelijk om te gaan met de hobbels die je in het leven tegenkomt.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top

%d bloggers like this: