Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Campagne van start tegen leenstelsel: #nietmijnschuld

Gepubliceerd: 5 November 2019 • Leestijd: 1 minuten en 54 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Met muziek, taart, confetti en een luchtalarm hebben de Landelijke Studentenvakbond en FNV Jong maandag het startschot gegeven voor hun campagne tegen het leenstelsel.

Taart met daarop de tekst 'Gefeliciteerd met je schuld'

Naast station Utrecht Centraal hebben de actievoerders een podium opgebouwd. Er staat een knalroze taart met sierlijke letters: Gefeliciteerd met je schuld. Ze bieden voorbijgangers een stukje aan. Minister Van Engelshoven kreeg bij een bezoek aan de Vrije Universiteit ook een taart, maar zij wilde niet het mes zetten in het leenstelsel, zei ze tegen de studenten.

Het is koud en tochtig op het Utrechtse pleintje, maar studentenband MomentOpnames betreedt dapper het podium en speelt onder meer het hitje Ome DUO.

‘Het leenstelsel is een schuldenmachine geworden’

Nieuwsgierige voorbijgangers krijgen een flyer in hun handen met de leus ‘Leenstelsel? #nietmijnschuld’. Het leenstelsel is een schuldenmachine geworden, staat erop. De actievoerders willen de basisbeurs terug en eisen ook compensatie voor de huidige studenten zonder basisbeurs.

Ze hebben nog anderhalf jaar tot de nieuwe verkiezingen en werken aan een grote opstand tegen het leenstelsel. Ze praten in het hele land met lokale studentenvakbonden en medezeggenschapspartijen, maar ook met gezelligheidsverenigingen, sportverenigingen en andere studentenclubs.

‘Jammer voor studenten die thuis zijn blijven wonen’

Soms lopen er studenten voorbij en jawel, ze tekenen graag de petitie. De eerste is Bram, een Eindhovense student technische natuurkunde. Hij is idealistisch en kwam naar Utrecht voor een bezoekje aan Milieudefensie. Hij hoort bij de eerste lichting studenten zonder basisbeurs, vertelt hij. Zelf heeft hij er niet echt onder geleden en op compensatie zit hij niet per se te wachten. Hij vindt het vooral jammer voor studenten ‘die thuis zijn blijven wonen en allerlei ervaringen mislopen en voor mensen die helemaal niet zijn gaan studeren’.

Na de band gaat dj Youri Vauguez draaien. Hij is student aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en bedenker van de ludieke actie tegen het leenstelsel ‘stuur Mark Rutte een Tikkie met het bedrag van je studieschuld’. Het idee ging viral.

‘De noodtoestand is uitgeroepen’

Het is bijna 12 uur en de voorzitters van de LSVb, Alex Tess Rutten, en vakbond FNV Jong, Bas van Weegberg, nemen de microfoon. Ze zeggen dat het leenstelsel van tafel moet en dat ze nog anderhalf jaar hebben om politici zover te krijgen. De toehoorders klappen en juichen.

Dan drukken ze op een grote rode knop. Er dwarrelen kleurige slierten uit de lucht en het maandelijkse luchtalarm klinkt. Ook uit de luidsprekers van de dj klinkt het luchtalarm. De noodtoestand is uitgeroepen.

‘Studieschuld? Je moet ook een beetje leven toch?’

Bassist Jelle van MomentOpnames heeft de petitie ook ondertekend. Hij studeert kunstgeschiedenis. Wat zijn studieschuld is? ‘Ik weet het niet precies, maar hij loopt wel op. Je moet ook een beetje leven, toch? Als ik mijn schuld niet binnen 15 jaar afbetaal, dan schelden ze hem kwijt. O, is dat pas na 35 jaar? Dat is wel taai. Ik zie het wel als ik afstudeer, misschien heeft dit protest er ook nog invloed op.’

Tekst en foto: HOP, Bas Belleman

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Campagne van start tegen leenstelsel: #nietmijnschuld

  1. Is dit niet basically de proefkonijn actie van de SP??

  2. Dus eigenlijk pleiten ze voor luxe leven (later) op kosten van de belastingbetaler? Dus omdat studenten mogelijk thuis moeten blijven wonen en daardoor ervaringen missen moet hun schuld worden afbetaald door een ander?

    Een tikje onrealistisch en verwend.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top