Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Cmr roept op tot ludiek protest in aanloop naar onderwijsstaking

Gepubliceerd: 6 March 2019 • Leestijd: 1 minuten en 49 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De centrale medezeggenschapsraad (cmr) roept medewerkers en studenten van de HR op om in de week van 11 tot en met 15 maart te gaan protesteren. Die week voeren het AOb, FNV Onderwijs & Onderzoek en studentenbond LSVb actie voor kwalitatief beter onderwijs.

Op vrijdag de vijftiende eindigt de actieweek met de landelijke onderwijsstaking op het Malieveld in Den Haag. De regering moet meer in het onderwijs investeren zodat er meer docenten kunnen worden aangesteld, stellen de actievoerders. Ze wijzen daarbij op het huidige lerarentekort in het primair en voortgezet onderwijs.

‘Het raakt de complete onderwijsketen. Op de hogeschool spelen vooral de hoge werkdruk en personeelstekorten’, stelt cmr-voorzitter Sjoerd van Vliet. ‘Voor ons als cmr is daarbij met name de betrouwbaarheid van ‘Den Haag’ het probleem. Er zou bijvoorbeeld 1 miljard euro leenstelselgeld voor het onderwijs te besteden zijn, maar daar is door de zogenoemde efficiencykorting nog maar 75 procent van over.’

‘Ontregeling van onderwijs beperken’

Het collegebestuur van de Hogeschool Rotterdam toonde eerder al begrip voor de staking. Cvb-voorzitter Ron Bormans, tijdens een cmr-vergadering: ‘Of staken de oplossing dichterbij brengt, is niet ter beoordeling van de hogeschool. Staken is een wettelijk verankerd recht, ook voor collega’s van Hogeschool Rotterdam, een recht dat hopelijk zo gehanteerd wordt dat de ontregeling van het onderwijs beperkt blijft.’

Werknemers die gaan staken en lid zijn van FNV of AOb komen in aanmerking voor geld uit de stakingskassen van genoemde bonden, maar de HR gaat de stakers niet korten op hun salaris. Dat vertelt Ostara de Jager-Bes van de dienst onderwijs en ontwikkeling desgevraagd.

De cmr richt zich niet alleen op de stakingsdag, maar op de volledige actieweek vanaf 11 maart en de mogelijkheid om dan ‘uiting te geven aan de grote zorgen binnen het onderwijs’. Op 13 maart vindt er op locatie Museumpark (in het atrium) een discussiebijeenkomst plaats over het lerarentekort. ‘Maar’, schrijft de cmr in een open brief (inloglink), ‘er zou ook gedacht kunnen worden aan een lawaaiactie of het sturen van een brief naar de minister. Heb je nog andere ideeën, neem het initiatief om wat te organiseren.’

‘Ik vind staken niet netjes’

Drie van de negentien cmr-leden hebben de genoemde open brief bewust niet ondertekend. ‘Ik ben het niet eens met staken’, reageert Arieke Herkens van de studentengeleding desgevraagd. ‘Ik ben christelijk en vanuit de Bijbel ben ik gewend de overheid te gehoorzamen. Ik vind dat de lessen gewoon door moeten gaan. Bovendien denk ik dat een staking niets uithaalt.’ Dat laatste is ook het idee van Willemijn den Herder: ‘Staken vind ik vooral niet netjes.’ Tunakan Temur vindt dat docenten niet op een schooldag maar in het weekend moeten protesteren. ‘Zodat het niet ten koste gaat van de lessen.’

Het is de vraag in hoeverre er op 15 maart daadwerkelijk wordt gestaakt. Profielen vroeg het eerder aan een aantal medewerkers: er was sympathie voor de staking maar veel stakingslust was er toen niet.

Jos van Nierop

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Cmr roept op tot ludiek protest in aanloop naar onderwijsstaking

  1. Staken is inderdaad niet netjes. Maar soms vereist politieke verandering niet nette acties omdat er anders geen aandacht is voor het probleem. Persoonlijk vind ik dat te verantwoorden. De focus van de politiek ligt nu vooral op het basisonderwijs en zonder acties wordt die niet zomaar verschoven.

  2. Quote van Ron Bormans: “een recht dat hopelijk zo gehanteerd wordt dat de ontregeling van het onderwijs beperkt blijft”.
    Ontleed deze zin eens: je mag wel staken, maar je mag het onderwijs niet verstoren? ZIjn die twee wel verenigbaar?
    Ik begrijp niet goed wat er met die zin wordt bedoeld.
    Soms is het nodig om 1 dag alles stil te leggen om op de langere termijn het onderwijs op een beter niveau te krijgen. Vooral het primaire onderwijs is de pineut. Ondersteuners mogen ook staken. Welke locaties gaan dicht op 15 maart?

    Quote uit het blog van Frans Droog:
    “Het gaat om onze kinderen. Het gaat om al onze kinderen, die van nu en die gaan komen. Het gaat om de toekomst van ons land.”
    Mijn mening: elke euro die in het onderwijs gaat, krijgen we als maatschappij 3x terug. Het is niet netjes om het leenstelsel in te voeren, te beloven te investeren en vervolgens diezelfde belofte te breken.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top