Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Graduation WdKA: over een oranje zandmaakmachine en garen van petflessen…

Gepubliceerd: 12 July 2019 • Leestijd: 1 minuten en 45 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Afgestudeerd! Het afstudeerwerk van meer dan 300 Willem de Kooning Academie-studenten is de komende dagen te zien op de locatie Blaak/Wijnhaven. Profielen nam gistermiddag een kijkje.

Thijs met de 'Making sand'-installatie

Als je aan de Wijnhavenkant de Willem de Kooning Academie binnenloopt, valt de installatie van Thijs Mosterman meteen op. Zeker als Thijs ‘m aanzet en je het knarsen van stenen en draaien van de houten tandwielen hoort. Je ziet verder een stofzuiger, verschillende boormachines en een platenspeler, alle oranje geverfd. ‘Making sand’ heet het kunstwerk van de student advertising  (autonomous practices) die helemaal geen zand wil maken, maar lol.

‘Er is behoefte om plezier te maken’

Thijs: ‘Uit nieuwsgierigheid ben ik dit ding gaan maken. Zonder concept. Wel heb ik me afgevraagd waar je in een wereld waar alles efficiënter wordt nog plezier uit haalt. Want er is behoefte om plezier te maken en ik zie ook dat deze machine mensen aan het lachen maakt. Dat lijkt me belangrijk.’

Ergens op een van de verdiepingen laat modestudent Chloe Severien haar gebreide collectie met onder andere truien en jurken zien. Het unieke aan haar werk is vooral het materiaal. Geen wol maar draad, gemaakt van het plastic van petflessen. ‘Het is garen dat in autobanden wordt gebruikt en het is supersterk’, vertelt Chloe.

Chloe met een gebreide jurk en de breimachine

‘De ene dag maak je er een broek van, de andere dag een trui’

‘Ik ben voor zover ik weet de eerste die met dit materiaal, met een breimachine, breit.’ De sterkte van het materiaal heeft als voordeel dat dit ‘re-usable knitwear’ is en dus kan worden hergebruikt, anders dan bijvoorbeeld katoen dat te broos wordt. ‘De ene dag maak je er een broek van, de andere dag een trui’, prijst Chloe haar idee aan. ‘Het zit ook nog eens superlekker en niet zo zweterig als je misschien verwacht.’

Bij Alona van Rosmalen maakt kleding deel uit van haar kunstproject. Met social practices-cultural diversity als afstudeerprofiel laat ze in haar eindwerk zien wie ze is en dat ze, vanwege haar donkere huidskleur, te maken heeft met vooroordelen. ‘Hoe kijken andere, westerse mensen naar mij?’ Het is haar eigen vraag waarmee ze ook haar publiek wil confronteren.

Alona in Filipijnse kleding

‘Bij jullie docenten moet ik awareness creëren’

Alona, tegen een groepje bezoekers van de Graduation Show, allemaal witte mensen: ‘Ik heb me niet altijd thuis gevoeld op academie; bij jullie docenten moet ik awareness creëren.’ Het is de reden dat ze zich bij de presentatie van haar afstudeerproject zichtbaar wil maken. Extra zichtbaar, en haar Filipijnse achtergrond – één van haar identiteiten – uitvergrotend.

Werk van nog veel meer afgestudeerden is nog tot en met zondag te zien op de Willem de Kooning Academie.

Tekst en foto’s: Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top