Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ene hogeschool betaalt docenten meer dan andere

Gepubliceerd: 20 November 2019 • Leestijd: 2 minuten en 27 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Loon naar werken? Voor hbo-docenten geldt dat niet altijd. Aan de ene hogeschool krijgen ze minder salaris dan aan de andere. Met name de Hogeschool Leiden houdt de salarissen laag.

Sommige hbo-docenten verdienen ongeveer evenveel als de juf of meester in het basisonderwijs, schreef het Hoger Onderwijs Persbureau (HOP) vorige week. Landelijk gaat het om 16 procent van alle docenten aan hogescholen.

Maar de ene werkgever is de andere niet. Wij wilden weten hoe groot de verschillen tussen hogescholen zijn. Waar verdien je het meest en waar het minst? Van de vijftien grootste hogescholen heeft het HOP het uitgezocht. Dit zijn de uitkomsten.

 

De Hogeschool Leiden springt eruit. Daar zit bijna de helft in schaal 10 (of nog lager). Dat is ongeveer het niveau van een leerkracht op de basisschool. Volgens de cao ben je dan ‘instructeur’ in plaats van hbo-docent.

De Leidse ondernemingsraad baalt ervan, zegt voorzitter Remco Loykens. ‘Misschien zijn wij de afgelopen jaren te redelijk geweest en hadden we er met een gestrekt been in moeten gaan. Destijds raadden de vakbonden het af: er kwam extra geld voor het hoger onderwijs en harde actie zou het verdelingsproces in de wielen kunnen rijden. Eigenlijk zijn de gesprekken over de ‘functiemix’ aan de Hogeschool Leiden nog maar net op gang gekomen. Ik weet niet wat daaruit komt, ik heb geen glazen bol, maar het moet natuurlijk geen vier jaar duren voordat de situatie is verbeterd.’

Toegroeien

Daar denkt het Leidse college van bestuur anders over. ‘Allereerst erken ik dat wij dit ook zien’, zegt bestuurslid Joeri van den Steenhoven. Maar hij wil de tijd nemen. De komende jaren kan de hogeschool naar een betere functiemix ‘toegroeien’, zodat het plaatje er in het jaar 2024 beter uit zal zien.

Kan zijn hogeschool niet gewoon wat meer docenten naar schaal 11 en 12 bevorderen? Volgens hem gaat dat niet zo makkelijk. De begroting ligt al vast en er zijn afspraken met het ministerie van Onderwijs over de uitgaven van de miljoenen uit het studievoorschot (de opbrengst van de bezuiniging op de basisbeurs). ‘We geven meer uit dan we binnenkrijgen.’

Leiden heeft ingezet op intensief onderwijs, is een van de argumenten, en daardoor heeft zijn hogeschool meer docenten in dienst dan andere hogescholen in de Randstad. Voor elke docent zijn er 19 studenten, en dat is weinig. Dan blijft er minder geld over voor de salarissen van docenten.

Check

Voor zover het ging, hebben we dit gecheckt. Er zijn hogescholen met een even lage of zelfs lagere student-staf-ratio, zoals Zuyd (17 studenten per docent) en Fontys (19 studenten per docent), waar docenten beter betaald krijgen. Maar het klopt dat Leiden relatief veel docenten in dienst heeft. Hoeveel het zou kosten om docenten in hogere schalen te zetten, weet Van den Steenhoven niet.

‘De verschillen tussen de hogescholen zijn enorm’, vindt bestuurder Douwe Dirk van der Zweep van de Algemene Onderwijsbond (AOb). ‘Over de hele linie gaan hogescholen er niet goed mee om. Ze misbruiken de vrijheid die ze hebben om hun eigen functies te maken.’ Hij kan zich overigens niet voorstellen dat de vakbonden de Leidse ondernemingsraad hebben afgeraden om zich ertegen te verzetten.

Normale loonschaal

In schaal 10 kunnen instructeurs zitten die een student helpen bij de voorbereiding van de rekentoets op de pabo, geeft Van der Zweep als voorbeeld, maar het werk van gewone hbo-docenten is complexer dan dat. ‘De Hogeschool Leiden wil van schaal 10 een normale loonschaal maken. Andere hogescholen doen het ook. Dat kan niet. Als je docenten op masterniveau wilt, dan moet je ze ook zo betalen.’

De vakbond kan docenten bijstaan als hun hogeschool weigert om hen in de juiste loonschaal te zetten, zegt Van der Zweep. ‘Zoiets durf je eerder te doen als je een vast contract hebt. Daarom hebben we de afgelopen jaren ook gestreden om het aantal tijdelijke contracten te verminderen.’

Tekst & grafiek: HOP, Bas Belleman

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top