Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Thom op school

‘Ik weet dat ik van thuiszitten en niksdoen niet gelukkig word’ 

Thom (22) is vierdejaars industrieel product ontwerpen én bestuurder van het studentenkamerfestival Stukafest: ‘Ik heb die functie bewust gekozen, omdat ik me sociaal wil ontwikkelen.’

‘Na de middelbare school heb ik een halfjaar pabo gedaan. Ik wilde eigenlijk een sportopleiding doen, maar door een enkelblessure ging dat niet door. De pabo leek me wel interessant, ook omdat mijn moeder docent is. Al in de eerste stageweek kwam ik erachter dat het niets voor mij is. Ik voelde ik me er niet op mijn gemak en alleen. Ik merkte ook dat ik niet zoveel met kinderen had en heb me toen meteen uitgeschreven.

‘Er brak voor mij een moeilijke periode aan. Ik schreef me in bij de vooropleiding van Willem de Kooning Academie, maar daar kreeg ik te horen dat een toelating er voor mij niet in zat. “Je bent te veel bezig met proberen een creatief persoon of kunstenaar te zijn”, zeiden ze tegen mij. Ik was het blijkbaar niet echt. En geforceerd proberen om iets te zijn wat je eigenlijk niet bent, dat werkt niet. Ik vond het moeilijk om die knop om te zetten. Ik dacht: ik ben geen kunstenaar en geen docent, wat ben ik dan wel? Ik belandde in een identiteitscrisis.

‘Ik had een baantje in een restaurant – wat overigens best leuk was – maar dat was het enige wat ik deed. Rond twaalf uur was ik klaar met werken en dan ging ik thuis nog tv-kijken tot drie uur ’s nachts. De volgende dag stond ik om vier uur ‘s middags op, om rond vijf uur weer naar mijn werk te gaan. Ik voelde me naar en depressief, omdat ik het gevoel had dat ik me als persoon niet meer ontwikkelde.

‘Ik ging me pas weer beter voelen toen ik me had ingeschreven voor de opleiding industrieel product ontwerpen. Ik had weer iets om naar uit te kijken en dacht: daar vind ik mezelf misschien wel weer. Het luchtte op en sindsdien gaat het stukken beter. De opleiding geeft me veel vrijheid en de mogelijkheid om alle verschillende interesses die ik heb toe te passen in projecten. Als je van sport houdt, kan je sportschoenen ontwerpen of een enkelbrace. Als je interesse hebt in muziek kan je gitaarkoffers ontwerpen. Het is een heel brede opleiding.

‘Ik weet niet wat ik hierna ga doen. Misschien ga ik wel naar de Design Academy in Eindhoven als mijn portfolio het toelaat. Op dit moment heb ik niet echt tijd om daar veel over na te denken, want naast mijn studie zit ik ook in het bestuur van studentenkamerfestival Stukafest. Daar coördineer ik vrijwilligers en regel ik de kamers waar de optredens plaatsvinden.

‘Ik heb die functie bewust gekozen, omdat ik me sociaal wil ontwikkelen. Dat het niet zo goed ging op de pabo kwam waarschijnlijk ook omdat ik het lastig vind om contact te maken met mensen die ik niet goed ken. Voor Stukafest moet ik dat juist heel veel doen. Ik ga bijvoorbeeld langs bij de mensen die hun kamer beschikbaar stellen. Uit dit werk haal ik veel positieve energie, want over het algemeen is iedereen erg enthousiast. Het klinkt misschien cliché, maar op die manier probeer ik het beste uit mezelf te halen. Ik weet gewoon dat ik van thuiszitten en niksdoen niet gelukkig word.

‘Ik zou trouwens iedereen aanraden om donderdag 21 februari naar het Stukafest te gaan. Er is muziek, theater, dans, spoken word en nog veel meer. Een van de vetste acts is de Rotterdamse indie band Lewsberg. Zij doen het momenteel heel goed en spelen dit weekend ook op Noorderslag. Bij ons zullen ze optreden in een antikraakpand dat vroeger een school was.’

Tekst & beeld: Wietse Pottjewijd

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.
Wil je Humans of HR volgen? Dat kan via humansofhr.nl, via Instagram of de Facebookpagina. Meer lezen over Humans of HR?
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 18 January 2019 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top