Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kamernood in Rotterdam voorlopig niet opgelost

Gepubliceerd: 12 September 2019 • Leestijd: 2 minuten en 37 seconden • Longread

Het valt niet mee om als Rotterdamse student een kamer te vinden, en uit onderzoek blijkt dat het er de komende jaren niet beter op wordt. Wat doen lokale studentenhuisvesters en de gemeente Rotterdam aan het oplossen van de kamernood?

Het begin van een nieuw collegejaar of een nieuwe opleiding betekent voor veel studenten kamerstress. Ze moeten of willen een woning vinden in hun studiestad, maar het aanbod is veel kleiner dan de vraag. Ook in Rotterdam.

Onder het Actieplan studentenhuisvesting wordt er de komende tijd flink gebouwd voor studenten. Uit een rapportage van onderzoeksbureau ABF Research, gemaakt op verzoek van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren, blijkt echter dat er tot het collegejaar ’25-’26 een landelijk tekort blijft bestaan van zo’n 43.000 kamers.

In het rapport wordt onderscheid gemaakt tussen structureel aanbod – woningen waar al jarenlang overwegend studenten wonen – en flexibel aanbod, waar bijvoorbeeld ook starters en alleenstaanden zijn gehuisvest. In de steden Rotterdam, Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Haarlem en ‘s-Hertogenbosch is de kamernood het hoogst. In deze steden woont een relatief klein deel van de studenten in het structurele aanbod en een groot deel in het flexibele aanbod.

Om aan de vraag te kunnen voldoen moet het structurele aanbod in Rotterdam met 9.000 woningen omhoog. Nu zijn er 13.000 structurele studentenwoningen.

Doorstroom studenten

Stadswonen Rotterdam is met ruim 6.400 woningen veruit de grootste studentenhuisvester in de regio. Hoe denken zij de kamernood te lijf te gaan? ‘De oplossing ligt niet alleen in het vinden van nieuw aanbod, maar ook in het bevorderen van de doorstroom’, zegt woordvoerder Eric Smulders van Stadswonen.

‘Vanaf dit jaar zetten wij ons in om de doorstroom uit studentenwoningen te bevorderen. We gaan strenger handhaven op campuscontracten, waarin staat dat je mag huren zolang je student bent. Als je afgestudeerd bent, moet je verhuizen. Dat controleerden we voorheen nooit en we gaan dat nu gefaseerd invoeren. Hierdoor komen jaarlijks enkele honderden kamers extra beschikbaar voor nieuwe studenten. Dit is hard nodig omdat Rotterdam steeds aantrekkelijker wordt voor studenten en de vraag naar woningen blijft groeien.’

Rotterdam een-na-grootste studentenstad

Het aantal studenten in de havenstad groeide in de afgelopen zeven jaar met vijftig procent, en Rotterdam is inmiddels de een-na-grootste studentenstad van Nederland.

De gemeente Rotterdam streeft ernaar om 2.000 nieuwe studentenwoningen te realiseren voor 2021. Het planaanbod van de gemeente telt op dit moment zo’n 1.100 studentenwoningen, laat woordvoerder Ekin Yazbahar-Sönmez van de gemeentelijke dienst Stadsontwikkeling weten. Er moet dus nog iets gebeuren.

Ook de gemeente kijkt naar de doorstroom. ‘Naast de realisatie van studentenwoningen zetten we ook in op het vergroten van het woningaanbod voor net-afgestudeerden om de doorstroming naar een aantrekkelijke woning in Rotterdam te faciliteren’, legt woordvoerder Yazbahar-Sönmez uit. Het actieplan Middenhuur van de gemeente speelt daarbij een belangrijk rol. Met dit plan wil de gemeente minstens 8.000 nieuwe huurwoningen realiseren die tussen de 700 en 1.000 euro gaan kosten.

Short stay en campusclausule

De landelijk opererende Stichting Studenten Huisvesting (SSH) verhuurt in Rotterdam op dit moment 1.500 woningen, waarvan een deel gereserveerd is voor internationale studenten. Ook zij zetten in op een snellere doorstroom van studenten, legt Madelon van Gameren van de SSH uit. ‘Om te voldoen aan de grote vraag bieden wij short-stay-woningen en hanteren wij een campusclausule. De clausule zorgt ervoor dat huurders elk jaar moeten bewijzen nog ingeschreven te staan bij een onderwijsinstelling. Anders heeft de SSH het recht het huurcontract te beëindigen, zodat er ruimte wordt gemaakt voor andere studenten.’

Om de kamernood in Rotterdam terug te dringen is de SSH op zoek naar nieuwe beschikbare woningen binnen de sociale sector. Van Gameren durft echter geen concrete beloften te doen. ‘We proberen om alles wat mogelijk beschikbaar kan zijn voor het realiseren van nieuwe studentenwoningen aan te grijpen. In samenwerking met de gemeente en andere huisvesters in Rotterdam hopen wij uiteindelijk op de lange termijn een evenwicht te creëren tussen vraag en aanbod.’

Deze studenten lukte het al wel een kamer in Rotterdam te vinden, hoe hun nieuwe thuisstad hen bevalt, lees je hier:

ImportRotterdammers over hun nieuwe thuisstad: ‘Als een oud dametje me aanspreekt met “wijffie”, vind ik dat fantastisch’

Tekst: Asli Kösker
Illustratie: Aileen Melief

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top