Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Keuzegids luidt noodklok over lerarenopleidingen

Gepubliceerd: 30 October 2019 • Leestijd: 1 minuten en 36 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten van lerarenopleidingen voor het voortgezet onderwijs doen langer dan gemiddeld over hun studie en behalen minder vaak hun diploma. Daarvoor waarschuwt de Keuzegids hbo. De gids is dit jaar voor het grootste deel op oude studentenoordelen gebaseerd.

Om het lerarentekort te bestrijden heeft het ministerie van Onderwijs van alles bedacht om de lerarenopleidingen aantrekkelijker te maken. Studenten betalen bijvoorbeeld niet één maar twee jaar het halve collegegeld en er worden meer zij-instromers toegelaten. Maar het percentage van de leraren in opleiding dat in vijf jaar het diploma haalt ligt volgens de Keuzegids onder het landelijke gemiddelde en ook de uitval in het eerste jaar is stukken groter.

Ook op de Hogeschool Rotterdam doen studenten van de ‘lero’ gemiddeld langer over hun opleiding dan studenten van andere opleidingen. Uit onderzoek van Profielen bleek dit voorjaar dat een belangrijke oorzaak hiervan het lerarentekort zelf is: scholen huren soms zelfs eerstejaarsstudenten in om hun roosters rond te krijgen. Studenten lopen daardoor extra vertraging op of vallen helemaal uit omdat ze nog helemaal niet klaar zijn om in hun eentje voor de klas te staan.

Stage op de lerarenopleiding: onbevoegd en alleen voor de klas, maar wél met salaris

Oude oordelen in nieuwe gids

De Keuzegids is dit jaar niet gebaseerd op nieuwe tevredenheidsoordelen van studenten van bekostigde hogescholen. Daar kan de Keuzegids overigens weinig aan doen. Toen de Nationale Studenten Enquête dit voorjaar onbetrouwbaar was gebleken, wilden alleen de universiteiten en particuliere instellingen meewerken aan een hersteloperatie van de NSE. En dus had de Keuzegids hbo alleen oude hbo-oordelen ter beschikking.

Die oordelen wegen in de Keuzegids zoals gewoonlijk voor 70 procent in de opleidingsranglijstjes mee. De overige 30 procent is afhankelijk van nieuwe cijfers over het studiesucces en de kwaliteitsoordelen van deskundigen, die de opleidingen eens in de zes jaar keuren. Nieuw is ook dat het studentenoordeel ‘genoeg contacturen’ vervangen is door het oordeel ‘haalbaarheid’.

Weinig verschil met vorig jaar

Het levert al met al een instellingenranglijst op die maar weinig verschilt van vorig jaar. Net als in 2018 is het Brabantse Avans de beste grote hogeschool van Nederland. Van de hekkensluiters hebben de Haagse Hogeschool, de Hogeschool Utrecht en de Hogeschool van Amsterdam stuivertje gewisseld. Van de middelgrote instellingen, die vaak iets hoger scoren, is de Christelijke Hogeschool Ede net als vorig jaar de aanvoerder.

De Hogeschool Rotterdam staat op dezelfde plaats als vorig jaar, als beste van de vijf randstedelijke instituten, die samen de ranglijst van grote hogescholen afsluiten.

De Keuzegids rankt dit jaar ook voor het eerst associate degree (AD) opleidingen.
Hoe de HR AD’s het doen ten opzichte van andere hogescholen, lees je hier:

Keuzegids 2020: Ad’s steeds populairder, nu voor het eerst beoordeeld

Tekst: HOP / Profielen

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top