Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Job zit in het derde jaar van de opleiding bedrijfskunde én vindt dat dat veel hbo’ers niet het maximale uit hun studietijd halen omdat het ‘student zijn’ in het hbo amper speelt. Om te laten zien hoe het ook kan, deelt hij de beste verhalen uit zijn studentenleven. Alle blogs van Job lees je hier.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Leef minimaal tot de max

Gepubliceerd: 17 January 2019 • Leestijd: 1 minuten en 19 seconden • Job

De grootste frustratie van het studentenleven zijn niet de katers op dinsdagochtend, niet de gemiste studiepunten, maar het feit dat een actief studentenleven ongelofelijk veel geld kost. Echt veel geld.

Het ergste is nog dat je vaak geeneens weet waar het geld is gebleven. Als er opeens een behoorlijk bedrag wordt afgeschreven, ga je koortsachtig na waar dat bedrag voor staat… Borrel? Uit eten? Feesten? Weekendje weg? Je weet het vaak niet eens meer. Een actief studentenleven kost nou eenmaal veel geld. Van 20 euro bij een borrel tot 1000 euro voor een skivakantie. En dan heb ik het nog niet eens over de kamerhuur en de boodschappen.

Ik heb veel studenten gesproken over hun financiële situatie en je kunt ze onderverdelen in drie categorieën. In de eerste categorie: de Financieel Ongezonden. Deze studenten lenen maximaal en geven maximaal uit, waardoor ze niks overhouden. ‘Geld speelt geen rolex’ is hun motto en daarmee bouwen ze een studieschuld op van hier tot overmorgen.

De tweede categorie zijn de Gemiddelden. Deze studenten lenen, maar niet maximaal. Ze letten op de kosten, maar vinden het niet erg om schulden op te lopen. Vaak werken ze ernaast om de extra kosten te dekken.

De Financieel Gezonden vormen de derde categorie. Deze studenten lenen geen cent. Ze werken hard naast hun studie of komen uit welgestelde families.

Om van het leven te genieten, moet je bereid zijn een centje uit te geven. En als je een paar honderd euro aan een gala uitgeeft, maar achteraf de conclusie trekt dat het legendarisch was, dan heb je het geld ervoor over.

Maar als je slim bent, bespaar je waar het kan. Zo ga je als student niet uit eten bij de Harbour Club en niet borrelen bij 1NUL8, maar bij een goedkope tent waar je voor 6 euro een biefstukje naar binnen kan schuiven en een biertje maximaal 2 euro kost. Doe je boodschappen bij de Lidl of de Aldi (beter-levenvlees eet je maar wanneer je een fulltime baan hebt), en koop alsjeblieft geen shirts van 200 euro of een jas van 500 euro, want dat geld kun je aan zoveel leukere dingen besteden. Leef minimaal tot de max!

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Leef minimaal tot de max

  1. Je kunt ook flexitariër worden Job, en 1 of 2 keer per week diervriendelijk (voor zover mogelijk…) vlees eten. Scheelt dierenleed, geld en ook nog eens enorm veel co2-uitstoot!

  2. Dit is zeer herkenbaar. De overheid zou studenten niet cash geld moeten uitlenen maar in plaats daarvan direct hun school rekening moeten betalen, (al lenen veel natuurlijk meer dan dat). Dan kunnen studenten niet in de verleiding komen het geld verkeerd te besteden.
    Ik heb zelf het geluk geen interesse te hebben in uitgaan en feestjes en nog bij mijn ouders te wonen. Dus alles dat ik verdien gaat op de bank wachten tot ik later een huis koop ofzo.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top