Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

portret van Marian Verlaan voor de yogaschool

‘Lichaamswerk zoals yoga kan studenten met veel studiestress ook goed van pas komen’

Marian Verlaan is docent bij de opleiding social work en geeft yogales als onderdeel van de minor geweld. ‘Uit onderzoek bij mensen met PTSS blijkt dat yoga een beproefd middel is om de gevolgen van trauma te beheersen en verminderen.’

‘Ik begin vandaag met een groepje van vijf studenten met de eerste yogales bij Yoga Coolhaven. Ze krijgen tijdens de minor zes keer yoga en mijn doel is om ze te leren dat beweging een middel kan zijn tot rust. Ik hoop dat ze merken dat ze tijdens de les minder denken, minder in hun hoofd zitten en meer met hun lijf bezig zijn.

‘In de minor wordt geweld in al zijn facetten behandeld. De confrontatie met zoveel theorie, verhalen en gesprekken over geweld is voor veel studenten behoorlijk ingrijpend. Yoga kan helpen bij de verwerking hiervan als dat nodig is. Uit onderzoek bij mensen met PTSS blijkt namelijk dat yoga een beproefd middel is om de gevolgen van trauma te beheersen en verminderen. Na een aantal yogasessies gaven de respondenten aan dat ze hun emoties beter onder controle hadden, hun gevoelens beter konden uiten en dat ze het gevoel hadden dat ze betere keuzes konden maken.

De confrontatie met zoveel theorie, verhalen en gesprekken over geweld is voor veel studenten behoorlijk ingrijpend.

‘Lichaamswerk zoals yoga kan goed helpen om de wervelingen van de geest stil te leggen, dus het kan studenten met veel studiestress ook goed van pas komen. Ik geef les in Iyengar yoga en daarin staan de houdingen, ‘asanas’, centraal. In die asanas leer je alle stemmen in je hoofd tot rust te brengen omdat al je aandacht naar de yogahouding gaat. De precisie van de houding is erg belangrijk. In het westen zijn we heel erg gericht op de geest, of het talige, hier leer je meer om te voelen. Het gaat er niet om dat je lenig bent, we gebruiken veel hulpmiddelen om alles binnen een houding te kunnen bereiken.

‘Over het algemeen hebben we een vrij ongezonde lichaamshouding; we zitten veel en als we werken zitten we vaak in een gebogen houding achter de laptop. Daardoor kunnen sommige spieren korter worden en dat heeft invloed op veel zaken. Die schouderpartij gaat bijvoorbeeld makkelijk vastzitten, dit zie ik ook al bij studenten van een jaar of twintig. Het is goed om je ervan bewust te zijn dat je een verkorting hebt van spieren op plekken waar dat misschien helemaal niet zo wenselijk is. Het besef dat yoga daar een verandering in zou kunnen brengen, is denk ik heel waardevol.

Het is goed om je ervan bewust te zijn dat je een verkorting hebt van spieren op plekken waar dat misschien helemaal niet zo wenselijk is.

‘Een van de dingen die binnen Iyengar yoga veel gezegd wordt is dat mensen van nature lui zijn. Ik begrijp zelf steeds beter wat daarmee bedoeld wordt. Vroeger sloeg ik weleens een yogales over omdat ik dacht dat ik moe was. Dan ging ik bijvoorbeeld naar het filmhuis terwijl ik eigenlijk onderweg was naar de yogaschool. Ik herken nu wanneer dit gebeurt, ben me er bewust van en kan me daardoor makkelijker over die vermoeidheid heen zetten en dan toch naar yoga gaan. Dit probeer ik ook aan studenten mee te geven die moeite hebben met afstuderen: soms moet je gewoon doen en niet teveel luisteren naar dat stemmetje in je hoofd dat je ervan weerhoudt om aan de slag te gaan.

‘Sport en yoga zijn fijne manieren om meer energie te krijgen, ook al ben je in eerste instantie misschien moe. Ik hoop dat studenten na mijn lessen beseffen hoe waardevol beweging kan zijn en dat ze daarmee doorgaan. Belangrijk is dat iedereen iets zoekt wat bij hem of haar past; niet alleen maar studeren, werken en Netflixen, maar ook iets actiefs doen. Rust nemen is belangrijk, alleen betekent dat niet dat je op de bank voor de tv moet zitten, rust kan juist ook hardlopen of yoga zijn. Ik hoop dat mijn studenten dit ook gaan inzien.

Tekst en foto: Wietse Pottjewijd

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.
Gepubliceerd: 1 November 2019 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to ‘Lichaamswerk zoals yoga kan studenten met veel studiestress ook goed van pas komen’

  1. Prima dat studenten ervaren dat er meer is dan hun hoofd.
    Spanningen maken vaak dat het lichaam vast komt te zitten, meer spanningen onstaan zo en dan is de negatieve spiraal in gang gezet.
    We hebben in onze samenleving niet toevallig te maken met overspannenheid, burn-outs enz.
    Aan deze minor kunnen de studenten ook in hun verdere leven en loopbaan veel hebben.
    Succes!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top