Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Maximum aan collegegeld tweede studie

Gepubliceerd: 11 September 2019 • Leestijd: 1 minuten en 35 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Universiteiten en hogescholen mogen niet langer zelf bepalen wat het tarief voor een ‘tweede studie’ is. Minister Van Engelshoven gaat het collegegeld aan banden leggen. Dit staat in het wetsvoorstel dat ze vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Sinds 2010 bekostigt de overheid alleen nog maar de ‘eerste’ bachelor- en masteropleiding van studenten. Voor een ‘tweede studie’ mochten universiteiten en hogescholen vanaf dat moment zelf het tarief bepalen. Er werd alleen een uitzondering gemaakt voor dubbelstudenten en voor studierichtingen in de zorg of het onderwijs.

Verschillen

Het gevolg is dat de tarieven van opleidingen flink verschillen. Een bachelor rechten kost aan de Erasmus Universiteiten Rotterdam 6.600 euro per jaar, terwijl het tarief in Leiden 9.700 euro is. Voor medische masters kan het verschil oplopen tot meer dan 15.000 euro.

Nu komt er een plafond aan de tarieven. De opleidingen mogen hooguit in rekening brengen wat de overheid normaal gesproken per student betaalt, plus het gewone collegegeldtarief.

Bedragen worden nog niet genoemd, maar voor een bachelor rechten zou dat vermoedelijk rond de 8.000 euro zijn. Deze tarieven mogen bovendien niet te veel fluctueren. Het idee is om het maximum steeds voor een periode van zo’n drie jaar vast te zetten.

Hogeschool Rotterdam

De Hogeschool Rotterdam rekent in principe 8.255 euro voor een tweede studie, bachelor-, master- en associate-degreestudenten betalen hetzelfde, in voltijd en in deeltijd. Enkele opleidingen zijn goedkoper (met name in de sectoren zorg en onderwijs en twee associate degrees) en een aantal is duurder, met als aanvoerder de master logistics management van 11.420 euro. Mogelijk moeten die duurdere studies hun prijzen in de toekomst dus aanpassen.

Kritiek op wetsvoorstel

De Raad van State, die het kabinet altijd adviseert over wetsvoorstellen, heeft kritiek op het maximumtarief. Universiteiten en hogescholen lijken over het algemeen slechts kostendekkende tarieven in rekening te brengen, en niet meer dan dat. Dus welk probleem wil het kabinet oplossen?

Maar minister Van Engelshoven houdt voet bij stuk. ‘Dat er geen acute aanleiding is voor de maximering, laat onverlet dat er in de toekomst een situatie kan ontstaan die het probleem urgent maakt’, antwoordt ze.

Het nieuwe maximum gaat gelden voor alle studenten binnen de Europese Economische Ruimte. Het is overigens ook de nieuwe ondergrens van het tarief voor studenten van buiten Europa.

Het zou 180 miljoen euro kosten om alle studenten te bekostigen die een tweede (of volgende) studie willen volgen. Dat geld heeft het kabinet er niet voor over. De bekostiging van tweede studies is afgeschaft zodat ook dertigplussers tegen het wettelijke tarief konden studeren als ze nog geen diploma hadden. Dat was een politieke ruil.

Tekst: HOP, Bas Belleman, Melanie Zierse; Profielen, Edith van Gameren

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Maximum aan collegegeld tweede studie

  1. Een tweede studie zal dus niet (heel veel) aantrekkelijker worden…

  2. Ik wil heel graag een 2e bachelor doen, maar ik kan dit gewoon niet betalen. Ik ben het eens met Joeri, hoe past dit in een leven lang leren?

  3. Destijds door D66 erdoor geduwd om een tweede bachelor fors duurder te maken. Hoe past dit in een kennismaatschappij? Een leven lang leren? Mensen die een andere richting op willen? Maak de eerste Bètaopleiding gewoon tegen normaal collegegeld te volgen net zoals de onderwijs en gezondheidszorg bachelor. De TUe en TU delft kunnen het toch ook?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top