Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Met blockchain kan visindustrie transparanter worden

Gepubliceerd: 28 October 2019 • Leestijd: 2 minuten en 45 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een artikel publiceren in een internationaal vaktijdschrift was niet het eerste waaraan RBS-student Bryan Horsu dacht, maar zijn stagebegeleider vond zijn bachelorthesis over blockchain in de visserijsector er interessant genoeg voor. Dat vond het magazine ook.

foto van Bryan
Bij blockchaintechnologie denk je in eerste instantie aan cryptomunten zoals bitcoin of ethereum. Bryan Horsu, student aan de Rotterdam Business School (RBS) onderzocht echter de mogelijkheden van deze technologie in de visvangstindustrie.

Blockchain is een opkomende technologie in de voedselindustrie.

Blockchain is een opkomende technologie in de voedselindustrie. ‘Het kan van nut zijn voor procesoptimalisatie, voedselveiligheid en duurzaamheid bijvoorbeeld’, zegt Bryan. ‘Misschien kan de consument in de toekomst een etiket scannen met een app en precies te zien krijgen wat erin een product zit en waar al die ingrediënten vandaan komen. De hele keten wordt transparanter.’

Het onderwerp past goed bij de dingen die Bryan persoonlijk belangrijk vindt, zoals duurzaamheid. ‘De visindustrie heeft complexe supply chains en is verbonden met veel andere sectoren, en het is een belangrijke sector om de groeiende wereldbevolking op een duurzame manier te voeden.’

Decentraal, digitaal systeem

Blockchain is een ‘distributed ledger’ – letterlijk vertaald: ‘gespreid grootboek’ – dat gebruikt kan worden om gegevens van verschillende partijen vast te leggen in een decentraal, digitaal systeem. Dit kunnen bankoverschrijvingen zijn maar ook eigendomsaktes, berichten of andere gegevens. Elke partij in de keten heeft een kopie van de data en daardoor is corrumperen ervan niet mogelijk. Het is nogal complex, maar Bryan heeft een metafoor die het duidelijker maakt: ‘Je kunt blockchain vergelijken met DNA. Alle informatie van vorige generaties die in het DNA is opgeslagen, wordt doorgegeven aan de volgende. Dat levert unieke data op.’

‘Je kunt blockchain vergelijken met DNA.’

Tijdens zijn stage bij het bedrijf MatureDevelopment BV – dat zich onder andere met advies en business development in de visserij bezighoudt – vroeg zijn begeleider Bryan om te onderzoeken welke waarde de nieuwe technologie kan hebben voor deze sector.

Fraude en bedrog

Een van de eerste en belangrijkste issues die hij in zijn literatuuronderzoek tegenkwam was fraude. ‘Ik ontdekte dat naar schatting 13 tot 31 procent, in sommige regio’s zelfs tot 50 procent van de vissector met fraudepraktijken te maken heeft, de zogenaamde IUU: illegal, unreported and unregulated activities’, zegt Bryan. ‘Daarmee gaat naar schatting wereldwijd jaarlijks tussen de 10 en 25 miljard dollar verloren.’ Het gaat dan bijvoorbeeld om het verkopen van goedkope vis (bijvoorbeeld pangasius) als dure vis (zoals zeebaars). Daarnaast is het moeilijk te traceren waar vis vandaan komt en of vissers binnen hun vastgestelde vangstquota blijven. Met blockchaintechnologie zou dit transparanter kunnen worden.

Het gaat bijvoorbeeld om het verkopen van goedkope vis als dure vis.

‘Daarnaast willen moderne bedrijven in deze industrie graag efficiënt en papierloos werken’, zegt Bryan. ‘Blockchain kan er ook voor zorgen dat je als visser niet meer op allerlei plaatsen stempels en handtekeningen hoeft te halen.’ In de viskwekerij is dit nog meer gewenst, omdat daar de supply chain extra ingewikkeld is: de ene vis dient weer als voer voor de andere vis bijvoorbeeld.

Artikel op basis van bachelorscriptie

Omdat het onderwerp behoorlijk actueel is, ontstond het idee om een publicatie aan te bieden aan het vakblad van de sector. Bryan schreef het artikel samen met begeleider Paul van der Heijden en Wesley Malcorps, promovendus aan de universiteit van Stirling en collega bij zijn stagebedrijf. Het verscheen in het septembernummer van het internationale vakblad Aquafeed. ‘Het artikel is gebaseerd op mijn bachelorscriptie’, vertelt Bryan. ‘Het is leuk om je naam in zo’n blad te zien. Misschien ga ik in de toekomst nog wel meer schrijven.’

‘Het is leuk om je naam in zo’n blad te zien.’

Hij kijkt met tevredenheid en trots terug op zijn stage, en niet alleen door het artikel. ‘Ik denk dat ik me op het juiste moment in deze technologie ben gaan verdiepen; in mijn bachelorfase waren docenten nog sceptisch, nu in de master is er juist veel belangstelling voor. Daarnaast ging het eerste deel van mijn stage over ‘self-improvement’, en mijn begeleider was een goede coach. Dat heeft me geholpen om meer focus te krijgen, en te overwegen door te gaan met de master international supply chain management.’

Tekst: Edith van Gameren
Foto: Via Bryan Horsu

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Met blockchain kan visindustrie transparanter worden

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top