Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 september 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Fotoportret van Daniel

‘Mijn vader heeft me altijd geleerd dat je niet armer wordt als je iets weggeeft’

Daniël van Dommelen is vierdejaars global marketing & sales. Hij houdt ervan avontuur te koppelen aan ‘iets betekenen voor een ander’. In oktober loopt hij een marathon in Tanzania voor een goed doel.

‘Ik heb net mijn portfolio ingeleverd. Ik zit bij de eerste lichting van de opleiding, dus het voelt wel een beetje alsof we proefkonijnen zijn. Het afstuderen gaat ook anders, we hoefden geen scriptie te maken en het is meer praktijkgericht. Er zitten alleen nog wel een paar kinderziektes in de opleiding. De docenten wisten niet precies wat er van ons werd verwacht en konden ons daardoor – vooral in het begin – niet zo goed sturen.

‘Als ik slaag wil ik aan het werk, maar eerst wil ik misschien vrijwilligerswerk in Zuid-Amerika doen als leraar Engels. Ik ben 21 en heb nog zoveel tijd, ik ben single en heb verder geen verantwoordelijkheden. Als ik dit wil doen, is nu het moment.

‘Ik vind het leuk om een avontuur te koppelen aan iets betekenen voor anderen. Binnenkort gaan we met de hele familie ook zoiets doen. Mijn ouders zijn in september 25 jaar getrouwd en hebben bedacht dat ze geen groot feest geven; in plaats daarvan gaan we met de hele familie naar Tanzania om de strijd met armoede aan te gaan. In oktober doen we mee aan de Muskathlon, een marathon waarmee geld ingezameld wordt voor arme kinderen. We proberen per persoon tienduizend euro op te halen.

‘Het begon eigenlijk allemaal bij mijn vader. Hij is in 2010 met een ondernemersreis naar Ethiopië geweest en heeft daar voor het eerst met eigen ogen gezien wat echte armoede is. Dat heeft hem zo geraakt dat hij dacht: hier moet ik iets mee. Die ervaring heeft hij overgebracht op onze familie. Vier jaar later ben ik samen met hem naar Oeganda gegaan om daar voor het eerst aan de Muskathlon mee te doen. Nu gaan we dus met z’n allen.

‘Mijn ouders zijn ook ambassadeurs van Compassion, een christelijke organisatie die wereldwijd kinderen uit de armoede redt door kindsponsoring. Het geld dat we ophalen is hiervoor bestemd. Daarmee kunnen kinderen onderwijs krijgen en leren ze bijvoorbeeld over hygiëne. Het begint allemaal met een kind, maar uiteindelijk worden hele families uit de cirkel van armoede bevrijd en complete communities geholpen.

‘Mijn vader heeft me altijd geleerd dat je niet armer wordt als je iets weggeeft. Zelf sponsor ik ook een kind voor 1,10 per dag. Met zoiets kleins – een bakje koffie – kun je grote impact hebben. Omdat we niet kunnen kiezen waar we worden geboren, voel ik de verantwoordelijkheid om iets te doen voor mensen die in armoede opgroeien. Mijn geloof speelt hierin ook een belangrijke rol; ik ben christen en de Bijbel leert mij dat ik moet omkijken naar mensen die in nood zijn.

‘Ik kan geen miljoenen levens veranderen. Als ik bij eentje kan beginnen, is dat al mooi. Ik zie het als een druppel in een bad dat langzaam volloopt. Het begint bij een kind, een nieuwe generatie, en van daaruit zal het zich verspreiden. Er zijn genoeg verhalen van kinderen uit het Compassionproject die een verschil hebben kunnen maken voor hun gemeenschap.

‘We zijn al aardig op weg om ons streefbedrag te halen, maar zijn er nog niet helemaal. Op 6 juli organiseren we in Bleskengraaf een polderrun om nog wat extra geld op te halen en alvast te oefenen voor de marathon, maar we doen het ook voor de gezelligheid en om mensen bij elkaar te brengen. We hopen op een grote opkomst.’

Wil je Daniël helpen? Dat kan hier.

Tekst en fotografie: Wietse Pottjewijd

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.

 

Gepubliceerd: 14 June 2019 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to ‘Mijn vader heeft me altijd geleerd dat je niet armer wordt als je iets weggeeft’

 1. Goed bezig Daniel! De ervaringen die je opdoet tijdens je vrijwilligerswerk zijn in mijn beleving minstens net zo nuttig als een jaar werkervaring. Behalve wat het voor jou als persoon en jouw omgeving betekent, zal het zeker ook bijdragen aan professionele ontwikkeling en zul je daarna meer oplossingsgerichtheid, creativiteit en doorzettingsvermogen kunnen laten zien 🙂
  Veel succes en plezier!

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top

%d bloggers like this: