Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Minister moet medewerking aan NSE verplicht stellen’

Gepubliceerd: 27 March 2019 • Leestijd: 1 minuten en 1 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Tweede Kamer is verrast dat de hogescholen hun medewerking aan de Nationale Studenten Enquête 2019 hebben gestaakt. De SP heeft een debat aangevraagd en de VVD wil dat de minister de instellingen wettelijk verplicht om mee te doen aan de NSE.

VVD-Kamerlid Judith Tielen is ‘niet blij’ met het besluit van de Vereniging Hogescholen. ‘De NSE is een belangrijk hulpmiddel voor studiekiezers, en ook voor de opleidingen zelf: hoe zien studenten ons en wat kan er beter?’

Vreemd

Ze vindt het vreemd dat de universiteiten wel bereid zijn om te kijken hoe de resultaten alsnog betrouwbaar kunnen worden gemaakt, en de hogescholen niet. ‘Ik vraag me af wat de achterliggende reden is. Het lijkt een beetje alsof ze niet willen dat anderen meekijken naar de vergelijking tussen opleidingen.’

Tielen heeft inmiddels Kamervragen gesteld aan de minister. Ziet ze nog mogelijkheden om de gesignaleerde problemen op te lossen? En is ze bereid om instellingen wettelijk te verplichten mee te doen aan een onafhankelijke en anoniem in te vullen landelijke enquête? ‘De VVD is niet zo van de wettelijke regels’, zegt Tielen, ‘maar als het nodig is dan moet het.’

Pissig

Op voorstel van de SP gaat de Tweede Kamer in debat met de minister. ‘Mij lijkt het besluit van de Vereniging Hogescholen nogal drastisch’, zegt Kamerlid Frank Futselaar. ‘Ik kan me niet voorstellen dat er niets te doen is met de resultaten. Dat zou doodzonde zijn. Ik sprak oud-collega’s van de hogeschool waar ik vroeger werkte en die waren echt pissig. Onderschat niet dat het draagvlak voor de NSE kan afbrokkelen. Bij studenten die de enquête moeten invullen én bij opleidingen die hun studenten elk jaar aansporen om dat te doen.’

Lees ook:

HR neemt afstand van NSE 2019: resultaten zijn onbetrouwbaar

HOP, Hein Cuppen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to ‘Minister moet medewerking aan NSE verplicht stellen’

  1. Een tekenend voorbeeld van het schrijnend gebrek aan visie en kortzichtige symptoombestrijding: de studenten vullen de NSE niet in, dus het invullen moet verplicht gemaakt worden.

    Probeer eens af te vragen WAAROM studenten de NSE niet invullen. Kan het zijn dat studenten het idee hebben dat er niks met de resultaten gebeuren? Kan het zijn dat zelf na meerdere jaren invullen geen verandering teweeg wordt gebracht? Of hebben studenten het idee dat het niet echt om hen gaat maar een of andere hogere manager/minister die dan mooi kan wapperen over hoe goed hun instelling het wel niet doet?

    Dus ja weet je wat, maak het maar vooral verplicht. Nee dat zal heus wel betrouwbare data leveren: een ongemotiveerde student die gewoon maar wat invult omdat het maar gewoon moet. En dan jaren later tot de verrassende conclusie komen dat een opleiding/instelling het eigenlijk helemaal niet goed doet ondanks de oh zo mooie NSE resultaten. Wie had dat kunnen zien aankomen?

  2. Hi BozePaarseAlien,

    Je hebt het punt van het artikel gemist. De VVD wil niet dat de minister de studenten verplicht de NSE in te vullen, maar dat ze hogescholen verplicht om aan de NSE mee te doen. Want zoals je misschien wel weet: de Vereniging Hogescholen heeft gisteren aangekondigd niet meer mee te werken aan de NSE 2019.

    Het hele artikel, met motivatie voor de keuze, lees je hier:

    https://profielen.hr.nl/2019/hr-neemt-afstand-van-nse-2019-resultaten-zijn-onbetrouwbaar/

    Grts Tosca
    Hoofdredacteur Profielen

  3. @bozepaarsealien De Tweede Kamer bepleit niet dat studenten de enquête verplicht dienen in te vullen, maar wel dat de instellingen waar deze studenten aan studeren de mogelijkheid bieden aan hun studenten om deze vragenlijst in te vullen. De organisatie die de NSE opstelt, beschikt immers zelf niet over de contactgegevens.

    De reden waarom de hogescholen dit jaar niet willen deelnemen is de volgende: ‘Dit jaar zijn er landelijk veel problemen geconstateerd bij het invullen van de vragenlijsten. Dit heeft geleid tot veel klachten van studenten maar ook tot ernstige tekortkomingen in de kwaliteit en betrouwbaarheid van de data.’

    Juist omdat de hogescholen iets willen doen met de resultaten van de enquête en duidelijk moet zijn waar eventuele problemen zich voordoen, is het van wezenlijk belang dat deze gegevens betrouwbaar zijn. De kamerleden gaan mijns inziens wel erg makkelijk voorbij aan dit argument.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top