Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Pechstudenten krijgen toch STAP-budget

Gepubliceerd: 12 December 2019 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De zogeheten ‘pechstudenten’ hebben een gelukje: ze mogen straks toch gebruikmaken van het nieuwe budget voor bijscholing dat het kabinet beschikbaar gaat stellen. Even leken ze (opnieuw) buiten de boot te vallen.

Bijscholen is belangrijk, vindt het kabinet, en Nederlanders doen het niet genoeg. Het moet normaler worden om je kennis bij te spijkeren. Daarom wil het kabinet iets nieuws proberen: een bijscholingsbudget.

Voorheen kon je bijscholingskosten onder bepaalde voorwaarden aftrekken van de belasting, maar straks niet meer. Het STAP-budget komt daar in 2022 voor in de plaats: een potje met geld voor bijscholing van 100 duizend tot 200 duizend mensen per jaar. Het zijn een soort cadeaubonnen voor een cursus of opleiding en ze zijn duizend à tweeduizend euro waard.

Pechstudenten leken weer pech te hebben

Het leek erop dat oud-studenten geen aanspraak konden maken op dit budget, als ze tegelijkertijd recht hadden op een studievoorschotvoucher, een waardebon voor extra onderwijs à tweeduizend euro die de zogeheten pechstudenten krijgen.

Dit zijn de vier lichtingen studenten vanaf september 2015. Deze studenten kregen geen basisbeurs meer, maar konden ook nog niet ten volle profiteren van de investeringen die uit het nieuwe studiefinancieringsstelsel voortvloeien. Daarom krijgen ze een voucher die ze vijf tot tien jaar na afstuderen mogen inzetten voor extra onderwijs.

Het CDA stelde er vragen over. Beetje vreemd, vond de partij: eerst krijgen die studenten een voucher omdat ze zo’n pech hebben met de basisbeurs, daarna vissen ze achter het net bij het STAP-budget omdat ze al eerder een voucher hebben gekregen. Dan heb je dus twee keer pech.

‘Misschien nog niet helemaal consistent’

Minister Van Engelshoven probeerde uit te leggen dat het geld misschien niet per se bij hoogopgeleiden terecht hoeft te komen: zij hebben minder problemen met bijscholen. Maar de vragen van het CDA gaven stof tot nadenken: ‘Uw vraag raakt wel aan een aantal dingen die misschien intern nog niet helemaal consistent zijn.’

Dat is nu klaarblijkelijk rechtgetrokken. Gisteren diende het CDA een motie in om deze pechstudenten toch in aanmerking te laten komen voor het STAP-budget. Dat was geen probleem, vond minister Van Engelshoven.

Je zou de twee vouchers alleen niet voor dezelfde opleiding mogen gebruiken, ‘want het zou gek zijn als je twee keer voor dezelfde kosten ergens uit een budget kunt putten’. Maar oud-studenten met een studievoorschotvoucher mogen alsnog meedoen met het STAP-budget, verzekerde de minister.

Tekst: HOP, Bas Belleman

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Pechstudenten krijgen toch STAP-budget

  1. Ik vraag me wel af wanneer het duidelijk wordt HOE we die voucher kunnen krijgen, en dus ook het bijscholingsbudget.
    Is een master en/of een schakelprogramma naar een universitaire master bijvoorbeeld bijscholing? Of nee, dat dan weer niet. Ik ben straks klaar met mn HBO bachelor en ik zou heel graag minstens 1 van de 2 budget-mogelijkheden gebruiken om verder te studeren dan het diploma wat ik dan heb.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top