Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Daisy Hofman (34) is kerndocent bij de opleiding technische informatica. Ze schrijft over wat haar als docent aan het hart gaat en bezighoudt.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Penny, you’re in my spot!

Gepubliceerd: 24 January 2019 • Leestijd: 1 minuten en 17 seconden • Daisy

‘Dus jij werkt in het technisch onderwijs. Ben je dan niet een beetje de Penny tussen de Sheldons?’ zegt Johan met een zelfingenomen grijns en neemt nog eens een slok van zijn vaasje. ‘Dat is mijn grap, al is-ie leuker wanneer ik hem maak’, zeg ik met een glimlach en een licht sarcastische ondertoon.

‘Wist je dat slechts 17 procent van de vrouwen met een technische opleiding, daadwerkelijk een technisch beroep uitoefent Johan?’ Ik ga eens goed overeind zitten op mijn barkruk. ‘Ah… jullie zijn toch niet zo technisch aangelegd?’ Hij knipoogt. ‘Nee, het ligt voor een deel aan de mannencultuur binnen organisaties en de onmogelijkheid om in deeltijd te werken.’ Er valt een stilte. Johan merkt op dat ik serieus ben en past zijn toon aan. ‘Ow… hey, ik maakte maar een grapje hè. Mijn eigen dochter studeert bouwkunde.’

Als vrouw kun je de beste speler van het veld zijn, maar wanneer de spelregels je buitensluiten, blijf je een bankzitter. Als docent bij een technische opleiding moet ik me wellicht zorgen maken over die 17 procent en die mannencultuur. Maar dat doe ik niet, integendeel.

Landelijk is het Techniekpact gelanceerd waarbij onderwijs, werkgevers en het Rijk zich inzetten voor een betere aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. Op de hogeschool is vorig jaar de Techniekvisie gelanceerd, onder andere door Heleen Elferink en Mirjam van den Bosch als directeuren van de techniekinstituten CMI en EAS. De hogeschool kent steeds meer powervrouwen die niet voor de klas staan. Onderwijsmanagers als Mirjam, Joke, Steffie, Anna, Heleen. Lectoren als Maaike, Marit en Tina. Zakia als cvb-lid. BAM!

Ik ben trots om te mogen werken binnen een instituut waar vrouwen vooroplopen in het opleiden van een volgende generatie techneuten. Mijn missie als docente is krachtpatsers te smeden die niet uit het veld te slaan zijn. Die flexibel zijn, kunnen anticiperen. Kritische denkers die het kaas niet van hun brood laten eten. Dit geldt voor de heren maar bij de dames coach ik daar nog net ietsjes meer op.

En dat woord ‘mannencultuur’… Over een aantal jaar hoort het thuis in het rijtje van pantoffelregiment, ademiet en pocketline swing. Wattuh? Precies. Niemand onder de 20 jaar die enig idee heeft wat die woorden betekenen.

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

16 Responses to Penny, you’re in my spot!

  1. Al meer dan 27 jaar de enige of een van de twee technische vrouwen in mijn team. Meestal pak ik de vooroordelen aan met humor. Soms reageer ik nét iets te fel, waardoor ik meteen voor feminist wordt uitgemaakt (is wat mij betreft een compliment, maar wordt niet zo bedoeld). Als IT-er wordt ik vooral in het buitenland prima serieus genomen, maar in Nederland wil het maar niet lukken. Gek genoeg zag ik in mijn consultancy tijd al 10 jaar geleden meer vrouwen in de IT in Turkije dan hier. Daarom blijf ik initiatieven als ict-ster en vhto steunen.
    Hier bij Informatica gaat het steeds beter. Al bijna een klas vol meiden, niet allemaal in dezelfde klas natuurlijk. Vooral in de voltijd, deeltijd blijft nog wat achter.
    Er zijn nog veel vooroordelen. Ik krijg altijd de vraag ‘IT-er is dat niet saai?’ Maar volgens mij zit je als bedrijfseconoom tegenwoordig langer en vaker achter de pc dan als IT-er. Als IT-er leer je in korte tijd de kern van veel bedrijven kennen. Na veel trajecten weet je soms meer van de ins en outs van een bedrijf dan de vak deskundige. Dus naast IT vakkennis blijf je je hele leven heel veel leren … super leuk dus.

  2. Toffe reactie Tanja! 16 februari staat het code event weer op het programma. Nog zo’n gaaf initiatief. Ik kijk er naar uit!

  3. Kei leuk en kritisch. Ik onderschrijf meer vrouwen in techniek en weg met die mannencultuur!

  4. Heerlijk verhaal! Heel mooi om te zien wat er allemaal gedaan wordt aan meiden/vrouwen in techniek/ ICT. En ik ben ook blij met alle vrouwen op mooie posities op de HR!

  5. Lekker op dreef Daisy! Powerrrrr. Leuk stukje, jammer dat het niet aan de spelregels van Profielen voldoet…
    p.s. Ik baal er een beetje van dat jij nu de Penny mag zijn, heel lang voelde ik me de P(h)enny… Maar vooruit, de rol staat je goed.

  6. “en de onmogelijkheid om in deeltijd te werken.” Ligt misschien aan mij, maar als de norm in de werkomgeving ligt op geen deeltijd dan is het misschien niet zo heel raar dat er tegenop word gekeken dat iemand wel deeltijd wil werken. Dit heeft denk ik minder met geslacht te maken. Als een man hetzelfde zou vragen wordt er naar mijn ervaring net zo tegen aan gekeken. Wil je hier werken, is goed, maar dan voltijd, net zoals iedereen. Ik werk (als man) deeltijd in de techniek en merk dat mijn collega’s hier soms raar tegen aan kijken. Zie niet echt in waarom dit specifiek alleen voor vrouwen geld. Aanpassen aan de norm van de werkplek hoort er nou eenmaal bij ijn mijn mening. Desalniettemin, wel echt sterk, die voorbeeldrol. Ken maar wat dames die zich niet kunnen vinden in het techniekvak, vaak wegens een gebrek aan voorbeeldrollen. Keep being a focus pont for enlightenment!

    Getekend, Raj (online durft ie wel wat te zeggen tegen vrouwen 😉 )

  7. Hi Raj,

    Thnx voor je reactie!
    Die norm die je omschrijft is precies het pijnpunt. Deze norm heeft in beginsel inderdaad niets met geslacht te maken. Echter, blijkt het voor vrouwen vaak lastiger om aan de norm van voltijd werken te voldoen wat maakt dat de kansen voor vrouwen beperkt zijn. ‘Je aanpassen aan de norm’ is dan erg kort door de bocht. Er mag ook wel eens kritisch gekeken worden naar de norm….

    Liefs, Penny

  8. Hi Penny,

    Zelf ben ik deeltijd student chemische technologie en daarnaast werkzaam in een technische funcite binnen de chemische industrie.
    Mijn huidige functie zou theoretische gezien prima gesplitst kunnen worden in twee deeltijd functies. Het lastige hier in is dat ik vaak met problemen bezig ben die niet kunnen wachten tot de volgende week, denk processen zijn soms wat lastig over te dragen. Naar mijn mening is dit een van de struikelblokken van het vakgebied voor een verandering van de norm dat partime werken niet zo snel geaccepteerd wordt.

    Zo als ik het zie:
    – kleine teams met complexe langdurige taken zijn minder geschikt voor de invoering van partime werken
    – grote teams met korte taken (in een paar uur af te ronden) of taken die gemakkelijk in sub-taken verdeeld worden zijn veel geschikter voor part-time werk.

    Specialistisch technische werk valt vaak in de eerste categorie. Ik vermoed dat dit ook de reden is dat sommige vakgebieden die meer in de tweede categorie vallen om die reden vaker maatschappelijk gezien worden als ‘vrouwen beroepen’.

    Ik ervaar vaak dat overdracht van informatie veel tijd kost en dat kennis overhoopt toch deels verloren gaat. Dit is een gegeven het voor een manager makkelijker maakt om te kiezen voor een enkele full-time functie i.p.v. twee part-time functies. Met nieuwe technieken die het werken op flexibele tijden of vanuit huis werken mogelijk maken zijn deze struikel blokken wellicht in de nabije toekomst weg te nemen.

    mvg,
    Albert

  9. Bam! Helemaal mee eens! Ik vind het vaak wel jammer dat er niet zo veel meiden op de opleiding van TI zitten. Maakt het toch allemaal net wat gezelliger als er meer variatie is!

    Groetjes Mitch

  10. Hey Albert, thnx voor je uitgebreide reactie. Doet me goed om te lezen dat je mogelijkheden ziet voor de toekomst!

  11. Het gaat langzaam, te langzaam naar mijn idee. Zelf >25jaar geleden aan een ingenieursopleiding begonnen èn afgemaakt. Helaas in het werkveld nog regelmatig tegen vooroordelen aan gelopen. Niet altijd een vinger op te leggen. Via vhto en nu als docent natuurkunde hoop ik dat rolmodel te zijn. Inderdaad bizar dat in Turkije, Portugal en nog veel meer landen wèl veel vrouwen in techniek, it etc werken.

  12. Tip tegen vooroordelen: 1. Stop met je te verantwoorden. Als je eerder weg gaat omdat je kind naar de tandarts moet, zeg je dat je een andere afspraak buiten de deur hebt. Doet een man ook. Zorg dat je taken hebt waar je wordt afgerekend op het resultaat, niet op de uren, dan kun je dit prima met een gezin combineren. Mijn pubers zijn inmiddels 12 en 16 en ik heb altijd fulltime gewerkt.
    2. Organiseer en plan. In menig weekend heb ik werk ingehaald, doordat ik voor het 10-minuten gesprek overdag naar de school van mijn kids moest. Ik was consultant met 2 klanten en als ik zei dat ik een andere afspraak had, werd er aangenomen dat ik naar de andere klant moest. Het werk was af, de kwaliteit in orde en ik was bij alle belangrijke events van zowel mijn kids als het werk.
    3. Doe niet alles zelf. Als je fulltime werkt, kun je niet alles zelf doen, heb daar vrede mee. Neem een schoonmaker in dienst, laat je boodschappen bezorgen en kook uitgebreid in het weekend in plaats van doordeweeks. Huur iemand in om de legoblokjes voor de basisschool te wassen. En traktaties kunnen ook kant en klaar besteld worden…
    Zo zijn er nog meer, maar hier zijn al blogs vol over geschreven als je goed zoekt (ik ben fan van de club van ontaarde moeders op facebook).

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top