Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Snel een vervanger gezocht voor Cumlaude (N@Tschool)

Gepubliceerd: 7 May 2019 • Leestijd: 2 minuten en 26 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In september 2020 wil de HR een vervanger hebben voor de applicatie Cumlaude waarin docenten lesmateriaal delen en studenten hun huiswerk kunnen inleveren. De aanbesteding wordt nu in gang gezet.

Het is behoorlijk ambitieus, benadrukt de projectleider, maar het is écht de bedoeling dat er volgend jaar september een vervanger in de lucht is voor Cumlaude, het learning management systeem dat we tot ongeveer een jaar geleden kenden onder de naam N@Tschool.

Caspar Ewals, projectleider van de aanbesteding en voorheen jarenlang betrokken bij N@Tschool op de HR, zet nu een zoektocht op naar een vervanger voor het vaak beschimpte systeem. Samen met studenten en docenten stelt hij de eisen op waaraan een vervanger moet voldoen. Na de zomer kunnen bedrijven met een vervangende applicatie zich melden.

Onvrede over Cumlaude

De mensen die het kunnen weten zijn inmiddels met pensioen, maar Ewals vermoedt dat Cumlaude/N@Tschool al vanaf de eeuwwisseling op de hogeschool in gebruik is. Het systeem was goedkoop voor de hogeschool. ‘Maar soms moet je gewoon een keuze maken en voor een nieuw systeem gaan’, zegt Ewals.

Waarom? ‘De onvrede erover in het onderwijs’, noemt Ewals als eerste reden. Die gaat al ver terug en is inmiddels ook al aardig gedocumenteerd. Zo schreef Profielen bij eerdere updates en wijzigingen van N@Tschool over de onvrede onder gebruikers – wat dan regelmatig weer reacties opleverde van nog meer ontevreden gebruikers.

Studenten praten mee…

Andere reden: Cumlaude past niet meer in de IT-visie van de hogeschool. De HR wil dat programma’s met elkaar kunnen samenwerken, legt Ewals uit. ‘Een nieuwe applicatie moet modulair en integreerbaar zijn’, zegt Ewals. ‘Als een instituut een bepaalde functie niet wil gebruiken, moet je dat kunnen uitzetten. En als een instituut een heel andere applicatie wil gebruiken voor bijvoorbeeld een digitaal portfolio, dan moet die applicatie geïntegreerd kunnen worden in de opvolger van Cumlaude. Ze moeten echt aan elkaar gekoppeld kunnen worden.’

Volgende week gaat Ewals met zijn team de instituten langs met een al redelijk concreet voorstel. ‘De afgelopen jaren hebben we uit verschillende bronnen geleerd wat studenten en docenten willen. We gaan ze volgende week dus niet vragen om uit het niets met nieuwe ideeën te komen. We willen het beeld dat we hebben van de eisen aan een nieuwe applicatie voorleggen aan studenten en docenten van alle instituten.’

…en beslissen wellicht mee

In twee weken tijd hoopt Ewals zo’n dertig studenten en docenten per instituut te spreken. Daarna werkt hij de specifieke eisen voor een nieuw programma uit. Op HINT, het hogeschoolintranet (inlog), staat in een bericht over de aanbesteding dat docenten en studenten ‘zullen meewerken met het daadwerkelijk selecteren/gunnen van de aanbesteding’. Maar of het ook gaat lukken om dat in de strakke planning georganiseerd te krijgen weet Ewals pas tegen de zomervakantie zeker.

Digitaal huiswerk en lesmateriaal

De afgelopen jaren zijn er verschillende learning management systemen op de markt gekomen, applicaties waarin docenten lesmateriaal delen en studenten hun huiswerk kunnen inleveren. Brightspace en Canvas zijn bekende systemen die ook in Nederland veel gebruikt worden. Sommige applicaties zijn al binnen de hogeschool getest. Ewals: ‘We denken dat daar goeie partijen tussen zitten en dat willen we in de aanbesteding verder onderzoeken. Bij andere hogescholen en universiteiten komt nu vaak een aantal dezelfde partijen bovendrijven. We hopen dat die ook op onze aanbesteding willen inschrijven.’

Kan ook Cumlaude weer meedingen naar een plekje binnen de Hogeschool Rotterdam? ‘Dat kan’, zegt Ewals. Hij benadrukt, heel diplomatiek, dat hij zijn eisen voor de aanbesteding goed en precies moet formuleren. En dat hij dus ook heel duidelijk moet maken wat hij niet wil. ‘Maar als de eisen eenmaal bekend zijn, kan iedereen erop inschrijven en heeft iedereen gelijke kansen.’

Tekst: Olmo Linthorst
Beeld: Aileen Melief

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Snel een vervanger gezocht voor Cumlaude (N@Tschool)

  1. Een jaar of twee geleden werkte ontwerpbureau Mirabeu aan een opvolger. Ik heb hier via via wat schermen van mogen bekijken en het zag er veelbelovend en intuitief uit. In tegenstelling tot de huidige cumlaude/osiris/hint situatie was alles in één soepel systeem gegoten. De interface was op basis van de weg die je in je leerproces aflegt. Dit was echter te duur voor de HR op dat moment. Dus men is opnieuw in zee gegaan met Threeships. Als ik de HR was zou ik eerst daar eens op bezoek gaan.. 😉

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top