Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Student Pride NL: ‘Fijn dat LHBTI+studenten weten dat ze zichzelf mogen zijn op toekomstige werkplek’

Gepubliceerd: 24 September 2019 • Leestijd: 2 minuten en 1 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Tijdens je studie en op je stage- of werkplek voor je geaardheid uit durven komen is niet vanzelfsprekend. Om LHBTI+studenten aan een veilige studieomgeving te helpen, hebben Chantal van der Putten, Gunnar Boer en Erwin van Braam hun krachten gebundeld en zijn ze Student Pride NL gestart.

Erwin van Braam, Chantal van der Putten en Gunnar Boer bij de oprichting van Student Pride NL.

Afgelopen februari waren opleidingscoördinator Van der Putten en student en mede-initiatiefnemer van HR Pride Boer bij National Student Pride in Londen om inspiratie op te doen voor HR Pride, het LHBTI+-netwerk van Hogeschool Rotterdam. Ze zagen daar een event dat gedragen werd door alle onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven en dat sprak hen aan.

‘Terug in Nederland bleek zo’n event nog niet te bestaan, dus we besloten een stichting op te richten zodat we zelf dit soort inhoudelijke events konden gaan organiseren’, vertelt Van der Putten. ‘Onze stichting gaat zich richten op veiligheid, kennisuitwisseling en inhoudelijke evenementen op het gebied van seksuele en genderdiversiteit.’

Van der Putten en Boer vonden in Erwin van Braam, programmadirecteur hoger onderwijs Drechtsteden, een medebestuurder voor Student Pride NL. Boer: ‘Erwin is van de strategie, Chantal is communicatief sterk en ik vul dit aan door mij achter de schermen bezig te houden met organisatie, marketing en accounting.’

‘Zonde om per stad het wiel uit te vinden’

De drie bestuurders kennen elkaar van Hogeschool Rotterdam, maar besloten een landelijke stichting op te richten. Van der Putten: ‘Het is zonde om per stad het wiel uit te vinden. Juist een landelijk samenwerkingsverband kan meer opleveren. Zeker als het gaat om kennisuitwisseling en evenementen en het aantrekken van interessante partners.’

Student Pride NL heeft onder andere KPN, Deloitte en NN Group als partners uit het bedrijfsleven. Van der Putten: ‘Deze samenwerking is voor ons belangrijk, omdat young professionals in hun eerste baan vaak weer terug de kast ingaan. Het is fijn dat studenten weten dat ze op hun toekomstige werkplek zichzelf mogen zijn.’

Alle hoger-onderwijsinstellingen uit Rotterdam zijn al aangesloten; Student Pride NL hoopt dat onderwijsinstellingen uit de rest van Nederland zich de komende tijd ook aansluiten.

De HR past volgens het bestuur ook goed bij Student Pride NL. Van Braam: ‘Ik vind dat Hogeschool Rotterdam goed bezig is met HR Pride en de LHBTI+coördinator. Er is geluisterd naar wat de studenten en medewerkers nodig hebben en daar is budget voor vrijgemaakt. En het slaat aan, we zien dat andere hogescholen ons op dat vlak volgen.’

RAcafé en CONFAB

Student Pride NL gaat symposia, panelgesprekken, filmvertoningen, banenmarkten en netwerkborrels organiseren waar studenten, maar ook docenten en andere medewerkers welkom zijn.

Tijdens Rotterdam Pride is Student Pride NL betrokken bij twee evenementen. Het eerste is de speciale pride-editie van het RAcafé over seksuele en genderdiversiteit op de werkvloer op donderdag 26 september. Aan tafel zitten afgevaardigden van KPN, Accenture, Deloitte, Hogeschool Inholland en de Rotterdam Academy. Aansluitend is er een netwerkborrel.

Het tweede evenement is de CONFAB op vrijdag 27 september, een conferentie over seksuele en genderdiversiteit. Student Pride NL organiseert een job fair tijdens deze conferentie, in samenwerking met Erasmus Universiteit, Hogeschool Rotterdam en Hogeschool Inholland.

Tekst: Tosca Sel
Beeld: Chantal van der Putten, Gunnar Boer

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top