Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Maartje Fokkema is docent algemene economie op het Instituut voor Financieel Management (IFM). Eerdere blogs van Maartje lees je hier.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Vakantie – dat was ik even vergeten

Gepubliceerd: 15 January 2019 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Maartje

Eindelijk kerstvakantie! Ik gooi mijn tas op de grond en omhels mijn geliefde. ‘Je hebt toch geen werk mee naar huis genomen?’ vraagt hij. Nee, dat niet. Maar misschien kan ik vast wat tentamenvragen maken, terwijl hij aan het koken is.

Mijn geliefde kookt graag en leeft zich helemaal uit met kerst. Een paar dagen later, als hij bezig is een ui in oneindig kleine stukjes te snijden, zoek ik mijn werkkamer op. Eerst even kijken naar mijn schoolmail. Er is één nieuw bericht, afkomstig van een collega. Hij meldt dat ons laatste tentamen op internet staat. Hij vraagt zich af hoe dat kan. Ik volg zijn link en schrik: iemand heeft het tentamen bladzijde voor bladzijde gefotografeerd en op een openbare website gezet.

Mijn schrik verandert in woede: diefstal! Heeft een student dit gedaan? Zitten die surveillanten dan te slapen tijdens onze tentamens? Weten ze wel hoeveel tijd het kost om goede tentamenvragen te maken? Ik ga uitzoeken wie de schuldige is en aangifte doen.

Briesend stamp ik naar de keuken om de ramp te melden. Daar staat mijn geliefde geconcentreerd in een pan te roeren, onder begeleiding van stemmige kerstmuziek. ‘Zou jij een takje rozemarijn uit de tuin willen halen?’ vraagt hij. Oké, dat dan maar eerst. Ik loop naar de kruidenplantjes, die kleumend in de kille wind proberen te overwinteren. Mijn boosheid zakt opeens weg. Welke plant bedoelt hij eigenlijk? Het zal dat kleine struikje met die spitse blaadjes wel zijn. Ik breng een takje naar de keuken en vertel mijn verhaal.

‘Vervelend’, reageert mijn geliefde. ‘Maar waarom kijk je eigenlijk naar je schoolmail? Het is vakantie.’ Hij wijst naar zijn zelfgemaakte kerstbrood dat op het aanrecht ligt te wachten om bepoederd te worden. ‘Wil je vast proeven? Ga maar lekker zitten, dan snijd ik een stuk voor je af.’

Ik zak neer op de bank. Uit de geluidsboxen klinkt een lied over vrede en vergeving. Ik kijk naar de kerstboom, het halfingevulde NRC-econogram en de twee romans die ik zou gaan lezen. Het is vakantie. Dat was ik even vergeten.

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Vakantie – dat was ik even vergeten

  1. Ik verbaas me dat je hiervan schrikt. Fraude is een fenomeen van elke dag: de kranten staan er vol mee. Er is altijd wel iemand die een kortere route wilt nemen naar het behalen van het diploma. Gelukkig is dat niet de regel, maar de uitzondering. Maar dat deze uitzonderingen er zijn is dan wel weer de regel ;-).
    Systemen zoals deze: https://www.omdenken.nl/inspiratie-en-verhalen/tentamenvragen vind ik een goede manier om tentamenfraude aan te pakken.
    Zijn er afspraken binnen Hogeschool Rotterdam over het hergebruik van tentamens? Want oude tentamens zijn goede leerstof voor een nieuw tentamen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top