Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Vakanties vanaf september 2020 niet meer heilig op de HR

Gepubliceerd: 23 April 2019 • Leestijd: 1 minuten en 23 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Opleidingen mogen na komend studiejaar ook in de schoolvakanties lesgeven. Het collegebestuur wilde dit al vanaf aanstaande september invoeren, maar de centrale medezeggenschapsraad (cmr) sputterde tegen.

Onbewoond eiland van papier

Voor de cmr komt de maatregel te snel, omdat de instituutsmedezeggenschapsraden (imr’en) zich er nog nauwelijks over gebogen hebben en bij het onderzoek naar de maatregel geen studenten zijn betrokken. Cmr-lid Catja Roggema, tijdens de vergadering van vorige week: ‘In het lijstje met personen die aan het onderzoek hebben meegewerkt, zie ik vooral managers staan.’ Het collegebestuur wees er vervolgens op dat er ook roosteraars bij het onderzoek betrokken zijn geweest en dat via de cmr ook de studenten zijn vertegenwoordigd.

Onderwerp snel op de agenda van de imr’en

Na het ‘nee’ van de cmr besloot het collegebestuur om de maatregel een jaar uit te stellen. Wel gaan bestuur en cmr samen een brief sturen aan de instituutsdirecteuren en de imr’en met het dringende verzoek om het onderwerp snel op de agenda te zetten, zodat opleidingen met ingang van 1 september 2020 hun lessen en tentamens ook in de schoolvakanties kunnen inplannen. Dat geeft opleidingen meer ruimte om  hun onderwijs zelf vorm te geven en het zou ook de werkdruk vlak voor de zomer kunnen verminderen. Drie jaar geleden toonde collegevoorzitter Ron Bormans al interesse in het lesgeven in vakantieperiodes.

Feestdagen en week na kerst blijven vrije dagen

Wel moeten opleidingen ‘in de zomerperiode’ vier ‘onderwijsluwe’ weken inplannen, zodat er verbouwd en verhuisd kan worden. Alleen de officiële feestdagen en de week van eerste kerstdag tot en met nieuwjaarsdag blijven verplichte vrije dagen.

Dit is een praktische uitwerking van het principe van decentralisering van de hogeschool. Afgelopen jaar heeft een projectgroep zich gebogen over de vraag welke centrale afspraken overeind moeten blijven.

Introductieactiviteiten na 1 september

Een van de nu vastgestelde randvoorwaarden is dat het collegejaar op 1 september begint en op 31 augustus eindigt. De hogeschool heeft daarbij besloten om voortaan alle introductie-activiteiten na 1 september te organiseren, omdat studenten dan pas officieel ingeschreven staan.

Een andere randvoorwaarde is dat opleidingen een ‘studeerbaar’ programma aanbieden van 1.680 studiebelastingsuren per jaar. Ook moeten ze zich aan de roosterafspraken voor keuzevakken en minoren houden.

Tekst: Olmo Linthorst en Jos van Nierop
Illustratie: Rossi & Blake

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Vakanties vanaf september 2020 niet meer heilig op de HR

  1. Erg bijzonder dat er in de media veel wordt gepraat over stres en burn-outs onder studenten en de Hogeschool vervolgens denkt dat vakanties verminderen een goede zet is.
    Ik was juist erg blij dat ze bij IFM de blokken zo hadden geplaatst dat de vakanties nu na de tentamens komen en niet net ervoor, dat scheelt echt heel erg veel

  2. Dankjewel Eva.

    Bijzondere ontwikkeling dit wel, sommige vakanties mogen van mij persoonlijk best ruimte maken als het anders niet uit komt, lesuren blijven immers gewoon gelijk dus die vrije dagen worden dan elders ingepland, kijk bijvoorbeeld naar Universiteiten, die hebben helemaal geen reguliere vakanties naast Kerst & Zomer.

    Ik ben tevens erg benieuwd naar de financiële gevolgen van het ”schrappen” van alle vakanties behalve kerst / feestdagen, dan heb ik het natuurlijk over het feit dat studenten, en de families van.., graag de toerist uithangen in de vrije weekjes. Wat zijn de gevolgen als vakanties niet vast liggen of plots veranderen, ja HR, we kennen de tamelijk flexibele roosters inmiddels allemaal wel helaas..

    Misschien zouden de individuele opleidingen beter eerst even kijken naar eigen optimalisering, 10 lesuren per week verspreid over 5 dagen is verre van efficiënt.

    Dus in plaats van de studenten te duperen moet HR misschien eerst even een stukje zelfreflectie toepassen, ik heb nog wel een ongebruikte STARR template liggen! Schijnt een goede manier te zijn 😉

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top