Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Minister: hogescholen moeten verplicht meedoen aan NSE

Gepubliceerd: 15 October 2019 • Leestijd: 1 minuten en 45 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hogescholen en universiteiten moeten straks allemaal meewerken aan de Nationale Studenten Enquête (NSE), ook als ze geen zin hebben. Minister Van Engelshoven heeft een wetsvoorstel van die strekking naar de Tweede Kamer gestuurd.

Elk jaar krijgen honderdduizenden studenten een uitnodiging voor de Nationale Studenten Enquête. Daarin kunnen ze hun mening geven over hun opleiding: hoe deskundig zijn de docenten, hoe uitdagend is het onderwijs, hoe goed is de ict?

De enquête is bedoeld om opleidingen een spiegel voor te houden, maar ook om studiekiezers meer informatie te geven over de sterktes en zwaktes van opleidingen. De uitkomsten worden gebruikt voor de publieke website Studiekeuze123.nl en voor particuliere uitgaven zoals de Keuzegids en Elseviers Beste Studies.

Minister wil impasse doorbreken

Er waren dit jaar grote problemen met de uitvoering van de enquête, maar met name uit het hbo klinkt ook veel kritiek op de vragenlijst zelf. Met haar wetsvoorstel wil de minister de impasse doorbreken die is ontstaan nu de hogescholen dreigen hun medewerking aan de NSE te staken.

Mede door een onhandige omgang met de nieuwe privacywetgeving ging er afgelopen jaar veel mis met de enquête. De problemen waren zo groot dat de data ‘gerepareerd’ moesten worden om ze betrouwbaar te maken. De universiteiten hebben daaraan meegewerkt, maar de hogescholen wilden dat niet. Door die weigering komen er dus geen actuele oordelen van studenten over hun hbo-opleidingen beschikbaar.

Bovendien – en dat is een tweede probleem – liepen gesprekken over een herziening van de vragenlijst spaak. De enquête is in beheer van een stichting waarin zowel studentenorganisaties als onderwijsinstellingen vertegenwoordigd zijn, maar zij komen er samen niet meer uit, meldt de minister.

‘Voortbestaan landelijke enquête onder druk’

‘Daardoor brokkelt het draagvlak voor de NSE af en staat het voortbestaan van de landelijke enquête onder druk’, schrijft Van Engelshoven in de toelichting bij haar wetsvoorstel. Eerder had ze haar plan al aangekondigd.

De minister gaat nu een ‘rechtspersoon’ aanwijzen om de enquête uit te voeren: een stichting of instantie. Deze gaat studiekeuze-informatie verzamelen en verspreiden, maar ook onderzoek doen naar studenttevredenheid en studentbetrokkenheid, schrijft de minister.

Dat laatste is nieuw in de NSE. Studentbetrokkenheid is de mate waarin studenten hun best doen zelf iets van hun opleiding te maken: hoeveel tijd steken ze in hun opleiding, zijn ze gemotiveerd, doen ze hun best?

‘Onderwijsinstellingen en belanghebbenden moeten inspraak krijgen in NSE’

De minister wil de juiste ‘checks and balances’ inbouwen. Onderwijsinstellingen en belanghebbenden moeten inspraak krijgen in de NSE, vindt ze, ‘en tegelijkertijd moet de objectiviteit van de studiekeuze-informatie gewaarborgd zijn’.

De kosten van de enquête zouden jaarlijks zo’n 200 duizend euro bedragen, terwijl de kosten voor de hele ‘rechtspersoon’ (denk aan verspreiding van de resultaten, onderzoek et cetera) worden geschat op circa 2,5 miljoen euro per jaar.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Illustratie: Demian Janssen

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Minister: hogescholen moeten verplicht meedoen aan NSE

  1. Stel je voor dat je jaarlijks als klant wordt gevraagd verplicht een zeer uitgebreide enquete in te vullen over je ervaringen bij websites als AliExpress, bol.com en Coolblue.. De uitkomsten worden 1x per jaar overal online gepubliceerd en in een boekje, samen met wat “expert reviews” en nog wat andere onderzoeken.. En dit is voortaan de enige manier voor jou als klant om webwinkels te vergelijken (sterktes en zwaktes van de producten) en dient tegelijk om de webwinkels “een spiegel voor te houden”.. Zou dat goede input geven aan de winkels om de specificaties of de foto’s op productpagina van die ene staafmixer te verbeteren? Het bezorgingsproces aan te pakken, terwijl er vele aanbieders in 1 webshop zitten? Of de gehele ervaring van “de webshop” mee aan te duiden?

    Kortom: wat zou de waarde zijn van zo’n algemene enquete?? Dus, wat meten we nou eigenlijk met een NSE en met welk doel? En waarvoor worden de resultaten gebruikt en is dat wel eigenlijk gebruik?

  2. Die eerste vraag alleen al: “Kan je aangeven welke opleiding je volgt?” is een ja/nee vraag. Wellicht is het een nuttige tool als de vragen volledig worden herzien, maar momenteel meet de NSE niets relevants en worden de resultaten ergens in een stoffige doos op zolder gezet.

    Maak studentevaluaties een groter en verplicht onderdeel van de HR- en opleidingsvisitaties, zodat het nut en de uitkomsten voor iedereen zichtbaar zijn.

  3. Jammer dat iets wat eigenlijk goed werkte tot nu toe, en tenminste enig onpartijdig zicht gaf op de mening van de studenten over de kwaliteit, om zeep is geholpen door de AVG.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top