Week zonder vlees? Drie recepten om je op weg te helpen
Gepubliceerd: 11 March 2019 • Leestijd: 4 minuten en 29 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Steeds meer mensen worden vegetariër of veganist, of gaan in elk geval minder vlees eten. Waarom doen ze dat en wat koken ze dan zoal? Ter gelegenheid van de Week zonder Vlees vroegen we het HR-medewerkers en -studenten.
Sanne van der Meij, illustratiestudent aan de Willem de Kooning Academie
‘Ik ben twee à drie jaar geleden gestopt met vlees eten omdat ik me realiseerde dat ik de jus eigenlijk veel lekkerder vond dan het vlees. Om nou een dier dood te maken zodat ik een stukje vlees maar middelmatig kon waarderen, vond ik te gek voor woorden, dus toen ben ik gestopt met het eten van vlees. In het begin, toen ik nog thuis woonde, deed ik dit gewoon door mijn stukje vlees aan m’n broertje te geven die dat ook wel kon waarderen. Na verloop van tijd lieten mijn ouders het vlees gewoon weg voor mij en later kwam daar een stukje vegavlees voor in de plaats.
‘Nu ik sinds een jaar of wat op mezelf woon, vind ik vegetarisch eten nog makkelijker. Ik houd erg van groente, dus mis ik het vlees niet. Ook eet ik maar een à twee keer per week een vleesvervanger, omdat ik de smaak of textuur van vlees niet echt mis. Dit betekent wel dat ik erop moet letten dat ik genoeg ijzers en vitamine B12 binnenkrijg, anders word ik een soort energieloze dweil. Maar met genoeg lekkere groenten, veel noten en gedroogde vruchten en een beetje Ferro-limonade is het prima te redden.’
Stefan Persaud, docent industrieel product ontwerpen
‘Als je ook voor voedsel- en dierenwelzijn je steentje wilt bijdragen aan een duurzamere wereld is minder vlees eten een goed begin… Dus naast afvalscheiden, minder plastic gebruiken, vaker het openbaar vervoer of de fiets nemen, oude kleding in de kledingbak deponeren, de kraan uitzetten bij het tanden poetsen, een eigen fles meenemen voor water, oude spullen naar de kringloop brengen, tweedehands spullen kopen, dingen weggeven en niet weggooien, et cetera et cetera.’
Liesel Minnaar, student lerarenopleiding natuurkunde
‘Vanaf dat ik een kind was, wilde ik vegetariër zijn. Het ging me vooral om dierenwelzijn. Maar ik kom uit een Zuid-Afrikaans gezin en daar staat vlees nogal centraal. Toen ik 19 was, zag ik een documentaire over de impact van vlees op het milieu. Dat gaf de doorslag. Ik zei: “Mam, ik weet dat het onhandig is, maar ik wil echt geen vlees meer eten.” In het begin werd er vaak nog verbaasd gereageerd als ik zei dat ik vanwege het milieu vegetarisch at. Nu, ongeveer vier jaar later, vinden mensen het veel normaler. Ook in restaurants is het steeds makkelijker om vegetarisch te eten. Er verandert dus wel degelijk iets de laatste jaren.’
Drie recepten: van supereenvoudig (*) tot iets (**) lastiger (***)
* Snelle vega-pasta van Stefan
Dit is het meest simpele vegetarische studentengerecht. Snel, simpel en kost ‘weinagh’.
Ingrediënten
Pasta naar keuze (vers of houdbaar)
Albert Heijn Vega Fijngehakt
Kook de pasta volgens de aanwijzingen. Bak het vegagehakt in een beetje olie. Giet de pasta af en schep het gehakt erdoor. Voeg peper en zout naar smaak toe.
Serveer de pasta bijvoorbeeld met een salade.
** Griekse salade uit de oven van Liesel
‘Ik vind dit recept vrij makkelijk, al houd ik ook wel veel van koken. Het is vooral ontzettend lekker.’
Ingrediënten (voor 2 personen)
1 komkommer
3 tomaten
1 grote rode ui, in halve ringen
1 teen knoflook, fijngesneden
1 el gedroogde oregano
200 gram feta, in blokjes
450 gram voorgekookte aardappels
2 el olijfolie
1 el rodewijnazijn
100 g kalamataolijven
Verwarm de oven voor op 210 graden. Snijd de komkommer dwars doormidden en snijd elke helft in de lengte in vier lange stukken. Snijd die stukken weer in kleinere stukjes van ongeveer 2 cm. Snijd de tomaten in stukjes. Voeg ze met ui, knoflook, oregano, aardappelen en feta toe aan de komkommer. Besprenkel alles met olijfolie en wijnazijn en bestrooi het met zout en peper. Meng de shizzle door elkaar of het je heetste mixtape is.
Verdeel alle ingrediënten over een grote braadslee waar alles in een enkele laag op past. Zet de braadlsee 40 minuten in de oven tot de groenten gerimpeld en bruin zijn en het vocht borrelt. Verdeel de olijven erover en zet het nog 10 minuten in de oven.
Voeg eventueel naar smaak nog meer peper en zout toe.
*** Risotto met spinazie en tomaatjes van Sanne
‘Het recept dat ik heb uitgekozen, is een risotto met spinazie en tomaatjes. Ik vind dit recept super, omdat het heerlijk is zonder vlees of vleesvervangers, je er basically alle groenten die je overhebt in kunt verwerken en je tijdens het koken een wijntje kunt drinken. Risotto maken duurt lang, wat betekent dat je jezelf in de keuken een wijntje kunt inschenken, er een boekje bij kunt pakken of eens goed slap kunt lullen met je huisgenoten (quality time, mindfulness en ga zo maar door). In dit recept heb ik spinazie en tomaatjes gebruikt, maar je kunt ook doperwtjes, sperziebonen, paprika en eigenlijk elke groente die je maar wilt verwerken in de risotto, wat weer voor minder food waste zorgt (minder afval, minder geld kwijt, planeet gered!).
Ingrediënten (voor 2 à 3 personen)
1 ui
2 teentjes knoflook
2 kopjes risottorijst
1 liter water
1 kruidenbouillonblokje
1 handje pijnboompitten
2 grote tomaten, of 10 snacktomaatjes
400 gr spinazie
1 zak geraspte kaas of 1 pakje fetakaas
Pel de ui, snij ‘m in stukjes en gooi ‘m in een pan, waarin je een scheutje olie hebt verhit. Bak de ui rustig aan, roer af en toe, tot hij glazig is. Pel twee teentjes knoflook, snijd ook deze in fijne stukjes en bak dit even mee met de ui. Breng ongeveer een liter water aan de kook.
Als de ui glazig is, voeg je twee kopjes risottorijst toe. Deze bak je eerst (zonder water!) totdat je het witte pitje in het midden van de korrel ziet zitten (klinkt gek, gebeurt echt). Daarna voeg je een handje pijnboompitten toe, deze bak je ook kort mee totdat ze een beetje bruin zijn.
Voeg een scheutje kokendheet water toe aan de risottorijst. Dit gaat borrelen en de rijst neemt het water geleidelijk op. Als al het water opgenomen is, voeg je weer een scheutje toe. Na ongeveer drie à vier keer water opschenken, voeg je ook de tomaat toe: in blokjes als het een grote tomaat is, in z’n geheel als je snacktomaatjes hebt. Ook verkruimel je een kruidenbouillonblokje boven de rijst. Daarna ga je gewoon weer door met af en toe water toevoegen.
Als je merkt dat de rijst flink gegroeid is en je denkt dat-ie bijna gaar is (helemaal zacht = gaar!), voeg je de spinazie toe. Daarna moet je de boel even goed omroeren, zodat de spinazie slinkt. Kook de risotto nog een minuut of twee door, voeg peper en zout naar smaak toe en zet daarna het gas uit. Voeg tot slot nog wat belegen geraspte kaas of feta toe.
Meer informatie en inspiratie vind je op de site van de Week zonder Vlees.
Tekst: Edith van Gameren
Beeld: Shutterstock, Liesel Minnaar
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top