Weer pech voor pechstudenten: niet direct doorstuderen met studievoucher
Gepubliceerd: 9 October 2019 • Leestijd: 1 minuten en 4 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Het gaat niet lukken om pechstudenten sneller hun ‘voucher’ te geven dan vijf tot tien jaar na afstuderen, schrijft minister Van Engelshoven aan de Tweede Kamer. Het is te ingewikkeld.
Studeren is duizenden euro’s duurder geworden door het afschaffen van de basisbeurs, maar de eerste lichtingen studenten profiteren nog niet ten volle van de opbrengst ervan: extra investeringen in de onderwijskwaliteit. Daarom krijgen de eerste vier cohorten studenten zonder basisbeurs (gestart in de jaren 2015-2019) een studievoucher voor nascholing als compensatie.
Voucher gebruiken voor master
Deze voucher van zo’n 2.000 euro mogen ze vijf tot tien jaar na hun afstuderen gebruiken. GroenLinks en CDA kwamen met het voorstel om die voucher meteen na het afstuderen beschikbaar te stellen, zodat studenten hem voor de bekostiging van een master kunnen inzetten. Dat zou toch een beetje schelen in de kosten. Een Kamermeerderheid stond achter dat plan.
Kan niet, schrijft minister Van Engelshoven nu in een brief over de Dienst Uitvoering Onderwijs. Het zou een enorme aanpassing van het systeem vergen. Bovendien zou de wet veranderd moeten worden en het is ook de vraag of dat wel op tijd zou lukken, stelt de minister. Om nog maar te zwijgen van de financiële haken en ogen. De minister spreekt van ‘onverantwoorde risico’s in de uitvoering’.
Flexibeler inzetbaar
Wel belooft ze dat studenten de vouchers flexibel kunnen inzetten: ze hoeven niet de hele voucher bij één onderwijsinstelling te besteden. Er komt ook goede voorlichting, want de betreffende studenten weten lang niet allemaal dat ze recht hebben op deze vouchers.
Studentenorganisatie ISO baalt ervan. ‘Dit is een domper’, zegt voorzitter Kees Gilesse. ‘De studievouchers hadden voor studenten veel meer waarde gehad als zij deze hadden kunnen zetten tijdens de studietijd.’
Tekst: HOP, Bas Belleman
Illustratie: Aileen Melief
Fijn. Straks een master op zak om daarna nog voor 2000 iets te mogen doen, terwijl je zelf al minimaal 10.000 euro aan collegegeld hebt uitgegeven over de jaren heen.
Geen basisbeurs, geen profijt van ”verbeterd” onderwijs en straks een voucher terwijl je uitgestudeerd bent met eventueel een torenhoge schuld.
Lekker bezig!
en die € 2000,- euro nu is toch aanzienlijk minder waard dan € 2000,- over 10 jaar ?
dwz tegen die tijd krijg je toch veeel minder EC’s voor die voucher ?
Dit simpele geldontwaardings trucje van OCW zal ook wel weer ‘pech’ zijn.
maar afgezien daarvan:
wisten jullie als de sjaak* zijnde pechstudenten** ook dat 18 vd 36 professoren & Hoger Onderwijs bestuurders … uhm …. pardon … Eerste Kamer Senatoren … die vóór die Studievoorschot Wet stemden dat deden terwijl ze een dubbele pet op hadden ?
En waarom wisten jullie dat eigenlijk niet ?
-voor onderbouwing & bewijsvoering zie blogpost:-
https://medium.com/@Gordon_Freeman/waaat-mogen-nextgen-journos-niet-meewegen-tijdens-tk17-1193d6c24327
* de sjaak = ‘de sjaak’, is de klos en moet zijn gedrag bekopen met een represaille of straf.
https://historiek.net/de-sigaar-pisang-of-sjaak-zijn/64464
** pech = iets onaangenaams dat jou toevallig overkomt
`Het was gewoon stomme pech; niemand kon er iets aan doen.`
https://www.woorden.org/woord/pech
*** domper = iets dat een einde maakt aan iets leuks
https://www.woorden.org/woord/domper
blijkbaar werd de introductie van die voucher door het ISO als iets leuks ervaren
waartegen die nieuwe randconditie’s van geen master & pas na 5 a 10 jaar (mental note – maak daar maar 15 jaar van – ) als een domper worden ervaren.
Ik vind het toch zeker opvallend dat 2000 euro niet eerder toegekend kan worden dan 5 a 10 jaar, maar dat wel de collegegeld-korting voor eerstejaars en eerste- en tweedejaars PABO er zo snel kon komen.