Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Weer veel minder kandidaten medezeggenschap

Gepubliceerd: 25 November 2019 • Leestijd: 1 minuten en 46 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het aantal studenten dat zich de afgelopen jaren kandidaat stelde voor een plek in de centrale medezeggeschapsraad (cmr) daalde in drie jaar tijd van 152 naar 46. Voor instituutsraden en opleidingscommissies is de animo al langer zo klein dat zetels leeg blijven.

Illustratie met enkele gezichtportretten en veel vraagtekens

In 2017 stelden zich 152 studenten kandidaat voor een plek in de centrale medezeggenschapsraad (cmr), vorig jaar daalde dat aantal naar 81 en deze week dingen er tijdens de verkiezingen nog maar 46 studenten naar een plek in de raad. Voor de instituutsraden (imr’en) en de opleidingscommissies (oc’s) is de animo al langer niet zo groot.

Verkiezingsopkomst van 5,18 procent

Ook de opkomst bij de verkiezingen is, zeker onder studenten, al meerdere jaren niet om over naar huis te schrijven. Van de 39.124 studenten namen er een jaar geleden 2.028 de moeite om hun stem uit te brengen op een van de cmr-kandidaten. Oftewel: een opkomstpercentage van 5,18 procent. In 2017 en 2016 was dat respectievelijk 6,55 en 6,35 procent, de jaren ervoor schommelde het rond de 10 procent.

Hoe komt dat? Moeten we er iets aan doen? Wat dan? En wie? Collegevoorzitter Ron Bormans vond de matige animo voor de opleidingscommissies vorig jaar in elk geval de verantwoordelijkheid van de instituutsdirecteuren.

‘Uitstralen dat dit democratisch recht van groot belang is’

Bormans verwachtte van de directeuren dat ze de animo voor de verkiezingen actief zouden gaan bevorderen. ‘Zij moeten uitstralen dat dit democratisch recht van groot belang is’, stelde de collegevoorzitter onder andere. In hoeverre hebben de directeuren iets gedaan met die vraag van Bormans? Profielen vroeg het de elf instituutsdirecteuren maar kreeg van niemand een reactie. Effect had de eventuele inzet in elk geval niet of nauwelijks.

Vorig jaar hadden er op 108 ‘plekken’ (54 opleidingen met elk aparte student- en medewerkersverkiezingen) verkiezingen gehouden kunnen worden. Het werden er slechts 14 omdat er geen kandidaten waren of te weinig om verkiezingen voor te organiseren.

Dit jaar zijn er in 63 oc’s vacatures (met name bij de studenten, medewerkers zitten voor twee jaar in een oc) maar in slechts 17 gevallen zijn er verkiezingen uitgeschreven. Voor 28 oc’s hoeven er geen verkiezingen te worden gehouden omdat er minder of precies voldoende kandidaten waren voor het aantal plekken. Bij 18 oc’s stelden zich helemaal geen personen kandidaat.

‘Studenten willen studie snel afmaken’

Met de afnemende interesse om je kandidaat te stellen voor de medezeggenschap, staat de HR niet alleen. ‘Het is een landelijk beeld’, zegt Karl van der Linde, bestuurslid van het aan het LSVb gelieerde SOM, Studenten Overleg Medezeggenschap. ‘Studenten zijn er minder voor te porren omdat ze hun studie snel willen afmaken.’ Dat beeld zegt Bormans te herkennen.

Maar er is meer. Krijgen studenten en medewerkers wel voldoende informatie over de medezeggenschap? Dat ze zich kandidaat kunnen stellen en dat ze invloed kunnen hebben? Weten ze wat er in de mr speelt? Willen ze het weten? Vragen waarop we morgen in een achtergrondartikel terugkomen.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Weer veel minder kandidaten medezeggenschap

  1. 100% van de tijd heb ik geen idee wie het zijn, wat ze doen en voor wie precies.
    Iedere keer weer die vage mails die ik gelijk in de spamfolder pleur. Heb er letterlijk niks aan. Een of andere wuppie die toch overruled gaat worden door een hogere rang person? Oh ja sign me up, geweldig.
    Totale tijdsverspilling. In de 4 jaar dat ik hier heb gezeten heb ik letterlijk 0.0% effect van deze mensen meegekregen.

  2. @Boze:

    Als je niet steeds die ‘vage mails’ in de spamfolder pleurt, zou je misschien een beter idee hebben wie het zijn, wat ze doen en voor wie precies. Bijvoorbeeld: het IMR is een groep studenten en leraren en de directeur van die faculteit, die zich bezig houden met alles waar zij het mandaat voor hebben gekregen van het CMR. Als je zelf niks met politiek hebt, fair enough. Maar om nou gelijk het hele democratische stelsel te bekritiseren omdat het niet zou werken door een ‘wuppie’ dat ‘overruled’ zou worden door ‘een hogere rang person’…..

  3. Even if you want to have your concerns represented, I’ve been told that you either need to be in the IMR/CMR or have a ‘friend’ who can address your concerns. How on earth is that transparent or democratic to those who don’t want to be involved to that extent? I’ve also been told by people who have been in these committees that the director (presumably this goes for all) barely heeds the concerns which are being addressed. If it indeed is a talking shop, at least make yourself openly accessible and visible to people who do have concerns. I also suspect that the dwindling numbers is symptomatic of the general feeling that front line staff (teachers and support staff) feel they have very little say in changes with curricula, since our concerns are sidelined in favour of those who can bend the ear of decision-makers in an effort to “streamline” education (read cut costs) whilst management layers continue to increase. We need to serve our student population, not sit behind committees!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top