Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

54 procent meer eerstejaars pabo-studenten: ‘Eerst dachten we ‘hollee’, en toen ‘o jee’

Gepubliceerd: 24 September 2020 • Leestijd: 1 minuten en 36 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ruim 350 studenten zijn in september gestart met de pabo aan de Hogeschool Rotterdam. Dat is 54 procent meer dan vorig jaar. Onderwijsmanager Anita Derks vindt het prachtig dat zoveel jongeren voor een relevant beroep kiezen, maar de toestroom zorgt ook voor extra puzzels. 

Voor de zomervakantie voelde de pabo de grote toestroom aan nieuwe studenten al aankomen, maar toen durfde de opleiding nog niet te geloven dat al die mensen ook daadwerkelijk onderwijs zouden komen volgen op locatie Museumpark. Nu is het collegejaar begonnen en barst de opleiding bijna uit z’n voegen.

‘Schok toen we de instroom zagen’

‘Nederland heeft een groot lerarentekort en het is fijn dat zoveel jongeren ervoor kiezen deze studie te volgen, maar toch was het wel een schok toen we de instroom zagen’, vertelt Derks. ‘Eerst was het “hollee” en toen “o jee”, het betekent wel echt wat voor je docententeam. Al die nieuwe studenten moeten immers ook begeleid worden.’

En die begeleiding is dan niet alleen van toepassing op het normale programma, maar ook op het halen van de kennistoetsen aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Normaal gesproken moeten studenten die toetsen afronden voordat ze aan hun opleiding mogen beginnen, maar door corona was dat dit jaar anders. Eerstejaars moeten die toetsen voor 1 januari halen en dat betekent extra werk bovenop een toch al druk programma.

‘Een klas verdeeld over twee lokalen’

‘Alle lokalen zitten vol’, vertelt Derks. ‘We proberen alle eerstejaars in ieder geval een dag per week op locatie les te geven. Vanwege de coronaregels kunnen klassen niet samen in een lokaal en worden ze verdeeld over twee lokalen. In het ene lokaal staat dan een docent les te geven, terwijl het andere lokaal de les volgt via de webcam. Voor vragen loopt hij dan heen en weer tussen de twee lokalen. Bijna niets gaat momenteel vanzelf of op routine, we moeten veel opnieuw uitvinden. Dat kost veel energie van de docenten.’

In september heeft de Hogeschool Rotterdam ruim 12.500 eerstejaars studenten verwelkomd. Dat zijn er 500 meer dan vorig jaar, een stijging van 3,7 procent. Niet alleen de pabo is hard gegroeid, ook verpleegkunde heeft 800 (18 procent meer dan vorig jaar) nieuwe studenten.

De kunstopleidingen van de Willem de Kooning Academie (onderdeel van HR) zijn ook dit jaar populair. De instroom stijgt met 112 eerstejaarstudenten, dat is 22 procent meer dan vorig jaar.

Alle getallen in dit artikel zijn gebaseerd op het voorlopige aantal eerstejaars inschrijvingen (ongewogen) in Studielink op 7-9-2020 ten opzichte van 9-9-2019. De onderwijsinstellingen hebben nog tot 1 december de tijd om mutaties door te geven aan DUO. De definitieve instroomcijfers zijn medio februari bekend.

Tekst: Tosca Sel

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top