Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Academieplein krijgt na de voorjaarsvakantie weer een stilteruimte

Gepubliceerd: 17 February 2020 • Leestijd: 1 minuten en 5 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Sinds het voorjaar van 2018 moesten de studenten en medewerkers van hogeschoollocatie Academieplein het zonder stilteruimte doen. Na de voorjaarsvakantie komt er een tijdelijke ruimte terug, na de zomervakantie een definitieve.

Twee jaar geleden sloot de Hogeschool Rotterdam een ‘informele’ stilteruimte op locatie Academieplein. Dat besluit deed veel stof opwaaien omdat het gebruik van de ‘informele ruimte’ gewoonte was geworden op de hogeschoollocatie en de gebruikers zich onheus bejegend voelden.

De hogeschool liet een onderzoek doen naar het gebruik van de stilteruimtes; adviseur Halil Karaslaan en directeur Erwin van Braam voerden op de vier grote locaties van de HR gesprekken over de behoeften van de gebruikers van de stilteruimtes. Hun advies was om in totaal vier stilteruimtes te realiseren. Dat aantal wordt niet gehaald.

Vier stilteruimtes

Stilteruimtes zijn plekken waar studenten en medewerkers kunnen bidden of op een andere manier tot rust kunnen komen. Er zijn stilteruimtes op locatie Museumpark (ruimte MP.H00.023) en op locatie Kralingse Zoom (KZ.B2.309) en de ruimte op Academieplein gaat dus weer open.

Volgens Van Braam en Karaslaan is er nog behoefte aan een vierde ruimte en zij adviseerden die te openen op locatie Wijnhaven/Blaak. Dat vond het college vorig jaar niet nodig. ‘Met de uitbreiding naar drie multifunctionele stilteruimtes op verschillende locaties verspreid door de stad, denken we in voldoende mate in de behoefte te voorzien’, stelde collegevoorzitter Ron Bormans toen.

Academieplein heeft de afgelopen jaren, waarin er stevig verbouwd werd op de locatie, geen officiële stilteruimte gehad. Nu het einde van de verbouwing in zicht is, wordt er na de voorjaarsvakantie een stilteruimte geopend in ruimte AP.D00.026. Dat is op de begane grond van het zuidelijke deel van de D-vleugel. Na de zomervakantie is de definitieve stilteruimte ingericht in de A-vleugel, in ruimte AP.A00.036.

Tekst: Tosca Sel

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

10 Responses to Academieplein krijgt na de voorjaarsvakantie weer een stilteruimte

  1. Noem het gewoon wat het is; het is een gebedsruimte. Het overgrote merendeel gebruikt het ook als dusdanig.
    Voor als experiment maar de volgende wijziging; de twee ‘stilteruimtes’ opdelen in 1 gebedsruimte en 1 meditatieruimte. Kijk dan maar eens hoe vaak er gebruik wordt gemaakt van de gebedsruimte.

  2. Wij, de studenten op de locatie Wijnhaven voelen ons achtergesteld met dit besluit. Erg jammer want ook hier is de behoefte er sterk onder veel studenten, wat meerdere malen is aangekaart.

  3. Wat ontzettend fijn dat dit wordt gerealiseerd! 🙂 Een hoop studenten, maar ook medewerkers, hadden hier sterke behoefte aan!!

  4. Ik snap niet dat sommige studenten/medewerkers andere studenten/medewerkers het gewoon niet gunnen als zij tijdens school/werktijd willen bidden/mediteren of wat dan ook. Je merkt er zelf amper wat van, terwijl het voor de ander mega belangrijk kan zijn. Een beetje respect voor de ander svp.

  5. Beste HRO,

    Bedankt voor deze gunst!

    Groet,

    Blije en dankbare student

  6. @BozePaarseAlien, als het overgrote merendeel het als gebedsruimte gebruikt is er dus een overige groep die dat niet doet. Wanneer je de ruimte als “gebedsruimte” gaat bestempelen impliceert dit dat andere vormen van gebruik dus niet wenselijk zijn en deze groep er dus niet welkom is of hun ongeoorloofd gebruik hoogstens getolereerd wordt.

    Het impliceert tevens dat het bidden niet in stilte gedaan hoeft te worden en als je persoonlijke religie dagelijks 10 minuten freestyle rappen beveelt (voorbeeld niet gebaseerd op realiteit) dit storend kan zijn voor andere aanwezigen.

    “Stilteruimte” beschrijft de algemene functie van de ruimte dus veel beter: een ruimte waar men stil hoort te zijn en iedereen welkom is ongeacht of ze willen bidden of niet.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top