Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Als er digitale lessen zijn, verwacht ik dat studenten die volgen. Het is geen vakantie’

Gepubliceerd: 23 March 2020 • Leestijd: 1 minuten en 44 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Sinds een week wordt er – waar het kan – digitaal onderwijs aangeboden door docenten van de Hogeschool Rotterdam. Het gaat nog niet overal vlekkeloos, maar dat is volgens collegevoorzitter Ron Bormans geen reden om niet in te loggen: ‘Onderwijs hoor je te volgen!’

‘Studenten moeten zich realiseren dat al het onderwijs dat we nu klaarzetten en aanbieden dezelfde status heeft als onderwijs dat we voorheen inroosterden in onze lokalen. Het is niet de bedoeling dat de gebouwen en de digitale klassen leeg zijn. En we gaan straks ook geen rekening houden met het feit dat je zelf besloten hebt het digitale onderwijs niet te volgen.’ Cvb-voorzitter Ron Bormans is er duidelijk over: het onderwijs dat nu aangeboden wordt is zeker niet vrijblijvend.

In een paar dagen is de Hogeschool Rotterdam, waar 40.000 studenten studeren, begonnen met digitaal onderwijs. Niet omdat de hogeschool er klaar voor was, maar omdat de het coronavirus de HR geen keuze liet. Collegevoorzitter Bormans noemt het een krachttoer voor de IT’ers, de docenten en de studenten. Bormans: ‘We houden per opleiding bij welke vorm van digitaal onderwijs er is en de examencommissie zal beoordelen of het van voldoende kwaliteit is. Als het geboden onderwijs onder de maat is, zullen we studenten daar niet op afrekenen. Maar als het [onderwijs, red.] goed was, hadden de studenten het moeten volgen.’

‘Met een beetje creativiteit komen we ver’

Bormans hoort overigens overwegend positieve verhalen: ‘Er is een golf van positieve verhalen over me heen gekomen de afgelopen week. Ik hoor van docenten die lesgeven in geavanceerde digitale leeromgevingen en van docenten die een whiteboard en stiften mee haar huis hebben genomen en daarop lesgeven voor een camera. Met een beetje creativiteit komen we echt al heel ver. Maar ook ik krijg signalen dat het niet overal gaat zoals het zou moeten.’

Ook Profielen kreeg klachten door van studenten die ‘nog niets van de HR hadden gehoord’ of ‘alleen een powerpointpresentatie ontvingen’. Die studenten hoeven zich volgens Bormans geen zorgen te maken en wil hij ‘vragen actief een signaal af te geven als het niet goed gaat.’

‘Meld je met klachten’

De collegevoorzitter somt op hoe dat het beste kan. ‘Als studenten vragen hebben over hun studievoortgang of klachten hebben over het digitale onderwijs, kunnen ze zich wenden tot hun studieloopbaancoach (slc’er). Als ze klachten hebben over beleidszaken kunnen ze zich melden bij de centrale medezeggenschapsraad en in alle gevallen kunnen ze zich richten tot Profielen. Dat leidt dan allemaal tot bakken werk maar dat is goed; we moeten weten wat er speelt. En ik schaam me er ook niet voor dat het hier en daar niet goed gaat, omdat het zo’n tour de force is. Meld je, dan weten we wat ons te doen staat.’

Tekst: Tosca Sel
Foto: Asli Kösker

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

8 Responses to ‘Als er digitale lessen zijn, verwacht ik dat studenten die volgen. Het is geen vakantie’

  1. Helemaal eens met het standpunt dat onderwijs gewoon gevolgd moet worden. Maar hoe om te gaan met studenten die ziek zijn of niet de mogelijkheid hebben om de digitale lessen te volgen?

  2. Voor studenten die ziek zijn, gelden – neem ik aan – dezelfde coulanceregelingen als altijd. En studenten die zelf geen computer of rustige studieplek hebben, kunnen terecht op locaties Rochussenstraat en Kralingse Zoom.

    Grts Tosca

  3. Probleem bij ziekte is dat vaak gevraagd wordt om bewijsstukken en om een advies van decaan. De decanen zijn te bereiken, maar op dit moment is een medische verklaring niet altijd even goed te regelen bij de toch al overbelaste medici.

  4. Goeie! Ik heb hier niet direct antwoord op, maar zal het eens voorleggen aan Ron als we een volgende interview gaan doen.

    Grts Tosca

  5. @Tosca Sel niet iedereen woont in de buurt om met de basis dienstregeling goed gebruik te kunnen maken van die locaties.

  6. De vraag is ook of het antwoord op de vraag nog voldoet nu de richtlijnen zijn aangescherpt.

  7. Er wordt hierin vergeten dat studenten ook nog een thuissituatie hebben waarin veel van hun gevraagd kan worden. Ook de mogelijkheid om zich te concentreren in een vol huis, waarbij meerdere mensen thuis moeten werken levert niet altijd de juiste prestatie op, zoals deze onder normale omstandigheden zouden zijn. Het simpel zeggen, je hebt gewoon

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top