Coronacompensatie voorlopig alleen voor laatstejaars
Gepubliceerd: 23 September 2020 • Leestijd: 0 minuten en 58 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Halverwege je studie en nu al vertraagd door corona? Helaas, alleen afstudeerders krijgen compensatie. En dat blijft voorlopig ook zo. Een ruimere regeling werd gisteren met één stem verschil verworpen in de Tweede Kamer.
Universiteiten en hogescholen zetten sinds maart alle zeilen bij om hun onderwijs draaiende te houden. Toch is het onvermijdelijk dat een deel van de studenten door de coronacrisis vertraging oploopt.
Dat begrijpt minister Van Engelshoven ook. Wie tussen september 2020 en eind januari 2021 een hbo-diploma of wo-masterdiploma behaalt, krijgt daarom drie maanden collegegeld terug. Dat levert deze studenten 535 euro op.
Geen meerderheid
Maar waarom zouden alleen laatstejaars studenten aanspraak kunnen maken op deze regeling, vroeg PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul zich voor de zomer af. Ze wil dat de minister haar regeling verruimt, en diende daartoe samen met SP en GroenLinks een motie in.
Een uitslag kwam er destijds niet: de stemmen staakten. Wekenlang bleef het spannend, maar gisteren volgde dan eindelijk een nieuwe poging.
Maar ook dit keer lukte het Van den Hul niet om een meerderheid te behalen. Tijdens een hoofdelijke stemming werd de motie met 65 stemmen en 66 stemmen tegen nipt verworpen. De aanwezige leden van regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden tegen.
Opnieuw kijken
Ook de landelijke studentenorganisaties ISO en LSVb willen compensatie voor alle vertraagde studenten. Volgens het ISO is het aantal studenten met studievertraging in coronatijd met 54 duizend toegenomen.
Maar we kunnen niet iedereen zomaar compenseren, zei Van Engelshoven eerder. Toch staat de deur op een kier. Ze gaat de totale studievertraging inventariseren en wil alles ‘stap voor stap’ bekijken, dus wellicht komen er nog aanvullende regelingen.
Tekst: HOP, Evelien Flink
Foto: Rijksoverheid.nl
Ik ben benieuwd hoe de politiek het ziet, als de student na twee jaar en enkele maanden (door corona) een Ad diploma haalt. Zou een student in een dergelijke situatie ook gebruik van de regeling kunnen maken?
@Ineke, in dit geval kunnen we naar de bron om dit terug te vinden: https://duo.nl/particulier/corona/tegemoetkoming-voor-studenten-vanwege-corona.jsp
Onder voorwaarden tegemoetkoming voor extra kosten studievertraging, staat dit citaat: “een associate degree, bachelor of master behaald aan het hbo in de periode 1 september 2020 tot en met 31 januari 2021”
Het antwoord lijkt dus een duidelijke “ja” te zijn.
Het is naar mijn mening oneerlijk dat afgestuurde WO bachelor studenten specifiek worden uitgesloten, beargumenteerd met de aanname dat WO studenten toch vaak een tussenjaar nemen of een master gaan doen.
Zelfs als WO studenten vaker een tussenjaar nemen dan HO studenten (kon ik niet terugvinden in het rapport van de studentenmonitor, maar oké) neemt dit natuurlijk niet weg dat er ook voor WO studenten extra collegegeld moet worden neergelegd door uitloop van de laatste fase van de studie.
Er zijn genoeg WO bachelors waarbij practica zijn uitgesteld als gevolg van COVID-19. Ik had in mijn laatste fase bijvoorbeeld practica en een meeloop opdracht die waren opschort tot na de vakantie. Langer ingeschreven staan is meer studiegeld betalen, dus ik zie niet in waarom dit anders zou zijn vergeleken met een HBO student?
Tot slot is het ook nog zo dat men in de meeste gevallen (zachte knip uitgezonderd) niet kan beginnen aan de WO master voordat de bachelor is afgerond.
We gaan het meemaken..