Deuren hoger onderwijs verder open; HR toetst vanaf 15 juni op Museumpark
Gepubliceerd: 20 May 2020 • Leestijd: 1 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Premier Rutte heeft gisteravond bevestigd dat hogescholen en universiteiten vanaf 15 juni weer open mogen voor praktijklessen, tentamens en begeleiding van kwetsbare studenten. Op de Hogeschool Rotterdam wordt locatie Museumpark dé plek waar toetsen afgenomen worden.
Het gaat het nog steeds de goede kant op met de strijd tegen het coronavirus: er zijn minder zieken en minder ic-opnames. Daarom kondigde de premier gisteren verdere versoepelingen van de ‘lockdown’ aan. De voet gaat langzaam van de rem.
Het hoger onderwijs kan weer deels op de campus gaan plaatsvinden, zoals al eerder in het vooruitzicht was gesteld. Toch zal het meeste onderwijs voorlopig online blijven. Alleen als het niet anders kan, zoals bij practica, kunnen studenten naar de campus komen.
HR gaat weer toetsen op locatie
De Hogeschool Rotterdam gaat vanaf 15 juni weer toetsen op locatie. Op afstand toetsen brengt allerlei problemen en risico’s met zich mee, ook al omdat de HR ervoor koos geen (privacygevoelige) online proctoring in te zetten waarbij filmopnamen worden gemaakt van de toetsmakende studenten. Collegevoorzitter Ron Bormans: ‘Door deze keuze zijn we beperkt in de mogelijkheden van online surveilleren.’
Door de versoepeling van de maatregelen wordt op locatie toetsen weer mogelijk. Bormans: ‘Met name het deel van de toetsing waarvoor surveilleren onontbeerlijk is – en dat daarom niet of nauwelijks online kan – zal dan weer op locatie worden afgenomen. Hiervoor zal het gebouw van Museumpark als toetslocatie worden ingericht.’
In totaal kunnen daar 300 studenten tegelijk ontvangen worden om tentamens te maken. Voor de veiligheid worden looproutes gecreëerd: aan de ene kant het gebouw in, aan de andere kant eruit.
Buiten de spits reizen
De onderwijsactiviteiten en tentamens moeten zich tussen 11.00 en 15.00 uur of na 20.00 uur afspelen, zodat studenten buiten de spits kunnen reizen. De HR houdt voor de toetsen de tijden van 11.00 tot 15.00 en 20.00 tot 22.00 uur aan. Maatwerk is overigens mogelijk, volgens de informatie van de Rijksoverheid.
Dat laatste lijkt een handreiking aan kritische onderwijsbestuurders. Geert ten Dam, voorzitter van de Universiteit van Amsterdam, waarschuwde afgelopen weekend voor de gevolgen van de beperkingen. Er mogen niet zoveel studenten in de gebouwen zijn. Als ze dan ook nog eens laat beginnen en vroeg weggaan, blijft er maar weinig over.
Wat misschien helpt: de lessen en tentamens mogen ook vóór 15 uur van start gaan en pas ná 20 uur afgelopen zijn. Ook dan blijven studenten immers weg uit de spits. Zo kunnen de onderwijsinstellingen misschien meer onderwijs inplannen.
Terrassen gaan weer open
Gezien het mooie weer is een andere maatregel ook interessant: op 1 juni gaan de terrassen weer open. Als je tot hetzelfde huishouden behoort, hoef je bovendien geen anderhalve meter uit elkaar te zitten. De bewoners van een studentenhuis moeten dat overigens in de publieke ruimte wel doen, heeft het Veiligheidsberaad eerder laten weten.
De algemene regels blijven van kracht, onderstreepte Rutte gisteren: iedereen moet anderhalve meter afstand houden, goed handen wassen, papieren zakdoekjes gebruiken en in de binnenkant van de elleboog hoesten en niezen. En thuisblijven als je gezondheidsklachten hebt.
Tekst: HOP, Bas Belleman, Profielen
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top